Három Skil újdonság

1Áprilisi lapszámunk hátsó borító oldalán már láthatták olvasóink az alábbi Skil újdonságokat. A gépeket személyesen is megtapasztalhattuk, kipróbálhattuk a gyártó cég hazai képviseletének jóvoltából. Két akkumulátoros fúrócsavarozóról (1) és egy szúrófűrészről (10) van szó, melyek igazi barkácsgépek, ezért különösen érdekesek számunkra. Nem is tudtunk ellenállni annak, hogy a belsejébe is belepillantsunk (2), de azért a hajtómű szétszedésére már nem vállalkoztunk.

Ezek az akkus gépek egy sorozat legkisebb és legnagyobb darabjai, így tesztelésükkel körülbelül betájolhatjuk magunknak a teljesítményben és tudásban közöttük lévő gépeket is. Tápenergiájukat 12 illetve 18 V-os NiCd akkumulátorról kapják, és léteznek még 14,4 voltos fúrócsavarozók is.
2 A 2492 típusszámú kisebbik gép próbáink során egy igen jól kihasználható igazi barkácsgépnek bizonyult. 1,3 Ah-ás tápegysége kapacitásban és teljesítményben is megfelel az otthoni használathoz, ahol nem folyamatos, iparszerű munkát végzünk vele. Kétfokozatú mechanikus váltója és elektronikus fordulatszám-szabályozója segítségével (3) a percenkénti fordulata 0-400, illetve 0-1150 között változtatható. A nagy nyomatékot igénylő csavarozáshoz természetesen a kis fordulatú, „erős” fokozatot kell használnunk. A maximális nyomaték 5 fokozatban behatárolható a csavarbehajtóknál szokásos módon. A nyakrészen lévő tárcsát fúró fokozatra állítva ez a nyomatékhatároló (kuplung) kikapcsolható, ekkor a maximális nyomaték áll rendelkezésünkre.
7 Az elektronikus fordulatszám-szabályozó nagyon finoman működik, szinte az álló helyzetből indítható, és a legalacsonyabb fordulat is tartható vele. Furatok indításakor ez nagyon hasznos lehet (4). A gép gyorsbefogó tokmányt kapott, amely igen könnyen kezelhető. Nem nagyon előírásos, de praktikus a különböző fúróátmérőkhöz a tokmány lefogásával, és a motor megforgatásával átállni. Ehhez jól kihasználható a fordulatirány-váltó, amely a kapcsológomb mögött/fölött van, és két ujjal kezelhető. Az irányváltónak van egy középső állása is, amely reteszeli a fúrógépet. Érdemes használni, hogy a markolat megfogásakor a véletlen bekapcsolást elkerüljük. A biztonságot szolgálja a tengelyfék is, amely a tokmányt a nyomógomb elengedése után azonnal megállítja.
A fúró és csavarozó próbák során leginkább a 12 V, 1,3 Ah-ás tápegység és a motor erejére, nyomatékára voltunk kíváncsiak. Erre igen alkalmas egy nagyobb átmérőjű körkivágó megforgatása (5), illetve csiszolókorong (6) és csiszolótárcsa forgatása. Meg kell mondanunk, hogy a kis gépnek nincs erő-problémája. A mechanikus váltót a lassú fokozatra állítva még az 50 mm átmérőjű körkivágót is gond nélkül hajtja keményfában és pozdorjában egyaránt, legfeljebb az előtoló erőt kell óvatosabban adagolni.
10 Mindezek után a nagyobb testvér, a 18 V-os tápegységű akkus fúrócsavarozó kapcsán ilyen kételyeink már nem is voltak. Ez a gép természetesen mindent tud, amit a kisebbik, és persze mindent jobban tud. A nagyobb feszültséghez arányosan nagyobb teljesítmény és nyomaték tartozik. Itt a csavarozás nyomatékhatárolása is több fokozatú. Ez a gép már nem csak sima fúrásra, hanem ütvefúrásra is alkalmas (7), mégpedig meglepően hatékonyan. A körmöstárcsás ütőműtől ennél több nem is várható el, de sokszor hangoztatott elvünket most is megismételjük: az igazi betonfúró a pneumatikus fúrókalapács, rendszeres betonfúró munkákhoz olyat használjunk. A 2697-es is gyorsbefogó tokmányt kapott. Ebbe ne akarjunk SDS fúrószárat befogni, mert a száron futó hornyok miatt sohasem fogjuk tudni centrikusan megfogni.
11 A nagyobbik Skil fúrócsavarozót egy praktikus kis műanyag kofferban, szettben kaptuk (8). Ez nem csak a csomagolásra vonatkozik, hanem arra is, hogy ehhez a géphez két akkumulátort kapunk. Mindebből már sejthető, hogy ha nem is professzionális géppel állunk szemben, de ez már sokkal inkább alkalmas a tartós munkavégzésre, arra, hogy amíg az egyik akkuval dolgozunk, a másik feltöltődjön. Az intelligens töltőknek (9) egy órára van szüksége a teljes feltöltéshez (mindkét akkus gépnél), és a töltő természetesen az optimális, maximális sebességű töltést biztosítja. Bár egy műhelybe valószínűleg nem kerül egyszerre többféle feszültségű akkus gép, érdemes megjegyezni, hogy a kívülről egyformának tűnő töltők „védekeznek” az ellen, hogy véletlenül más feszültségű akkumulátort tegyünk bele (megfelelő helyeken futó hornyokkal és csapokkal). Még egy megjegyzés. A 18 V-os gép műanyag táskája igen praktikus. A 2492-es típus akciós változata tartalmazza ezt a praktikus koffert.
A kipróbálásra kapott harmadik gépünknek csak annyi köze van az első kettőhöz, hogy ez is Skil gyártmányú. Egy 400 W teljesítményű szúrófűrészről (10) van szó, amely kifejezetten az alkalmi barkácsolók igényére készült. Nincs rajta semmi fölösleges cifraság, egy szúrófűrésztől elvárható alapfunkciókat tudja, ehhez viszont elegendően nagy a teljesítménye és megbízható a minősége. A 12 Skilnél rendszeresített Clic-rendszerű penge-gyorsbefogó (11) valóban könnyen kezelhető, a fűrészlap cseréje másodperceket vesz igénybe, mind a T, mind az U lapbefogásnál.
Spártaian egyszerű a talp rögzítése, viszont ennek köszönhetően szintén szerszám nélkül, egy mozdulattal állítható át az egyenes vágás 45 fokosra, mindkét irányba (12). Egy reteszgomb oldása után az egész talp levehető, és az új helyzetbe visszatehető. Közbülső szögértékek nem állíthatók be, de erre valóban csak nagyon ritkán van szükség. A nyomógombos kapcsoló kapott még egy rögzítő gombot is (13), hogy egy hosszabb vágásnál ne kelljen folyamatosan nyomni. Ez jobbról-balról, hüvelyk- vagy mutatóujjal egyaránt működtethető. A Skil 4160 típusjelű szúrófűrészére külső porelszívó csatlakoztatható.
Egészében egy praktikus barkács alapgépről van tehát szó, amely nagyon versenyképes áron (kb. 10 000 Ft) vásárolható meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1489/Harom_Skil_Ujdonsag