Habarcs terítő

Bár manapság a zordabb hónapokban is folyamatosan építkeznek, a munka igazából csak most kezd majd felgyorsulni. Amint pedig kitavaszodik, még a barkácsolók közül is számosan belekóstolnak az építés örömeibe. A hiányzó kőműves rutin persze erősen hátráltatja a munkájukat, de a találékonyak ezt különféle segédeszközök használatával igyekeznek kiegyenlíteni. Nos, angol minta alapján mi két segédeszköz bemutatásával kívánunk segíteni nekik.

Az ominózus eszköz a falazat felhúzását könnyíti meg. Az egyenletes téglasorok habarcsba ágyazása bizony gyakorlatot igénylő feladat. Alapfeltétele a habarcs egyenletes felterítése, majd a téglák soronkénti felrakása. Nos, a téglákat összefogó habarcs felterítése jelentősen könnyebb, ha zsalut használunk a művelethez. Ezt pedig magunk is összeüthetjük 10 mm vastag rétegeltlemezből, fenyőlécből. A zsalu alapja a 10 mm vastag rétegeltlemezből leszabott, és két, kb. 100 mm széles, osztott felületű lap. Hossza az 1,5 m-t ne haladja meg, mert különben a mozgatása használat közben nehézkes lesz. A két lap közötti távolság a mindenkori fal vastagságánál 10-10 mm-rel kevesebb legyen. E két lap a már lerakott téglasor tetejére fekszik majd fel, elmozdulás ellen pedig az aljukra erősített vezetéklécek gondoskodnak. A zsalut egyik rövidebb és hosszabb oldaluk élére csavarozott szegéllyel vegyük körbe, hátul pedig sarokvasakkal erősítsünk rá fogantyút. Ha változó szélességű falazatokhoz szeretnénk használni, akkor a zsalu alaplapjai közötti távolságot a hosszabbra hagyott fogantyúra és elöl a zárólécre erősítésekor állíthatjuk be.
A zsalu használata egyszerű, a már lerakott téglákra illesztett zsalu közé habarcsot rakunk, majd kőműveskanállal kissé zömítjük, a felesleges anyagot pedig szintben lehúzzuk. Ha a zsalu végére értünk, akkor azt egyszerűen tovább helyezzük. Természetesen az alaplapok széle mindig a téglasor tetejére feküdjön fel, a sűrű habarcsot meg kellően tömörítve, lehúzva rakjuk a téglák tetejére. Ezt követően az új sort adó téglákat kell egymás mellé helyezni. Ám mivel ezek közé is habarcsot kell raknunk, az egyenletes vastagság megtartása érdekében e célra is készítsünk zsalufát. Ez hasonló az előzőhöz, csak rövidebb. A falvastagsághoz igazodó nyílásméretét a fogófára csatlakozó szélzsaluk távolságával szabályozhatjuk. Az új tégla elhelyezése előtt a csatlakozó oldalra helyezzük a zsalufát, nyílásába nyomkodjuk a habarcsot, majd szintbe húzás és a zsalu leemelése után beigazíthatjuk a téglát. Minden téglát először oldalról, majd felülről megütögetve préseljünk a habarcsba, majd következhet az oldalának habarcsozása, és így tovább. A zsalut használva gyorsan, és főleg szabályosan rakhatjuk fel a falat, és így még a falazat egyenességét is könnyebb betartani, hiszen ha zsalut a frissen lerakott téglákra helyezzük, az a sor egyenességének betartását is megkönnyíti. (Az ötlet alapjaként egy 30 fontért kapható műanyag készlet szolgált. Adaptációnk a hazai igényekre készült, és a változó falvastagságok indokolják a zsaluk állíthatóságát.)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: habarcs

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vakolatok

Az épület végső megjelenésének meghatározója a vakolat. Esztétikus és építészetileg igényes felületek viszont csak úgy alakíthatók ki, ha feladatra tervezett és megfelelő anyagot alkalmazunk....


Vízszigetelő habarcs

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívás.A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához. A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég...