Gyalupad saját kezűleg

Módosítva: 2016-04-04 22:40:22

"Profi" barkácsolók, a pályakezdő asztalos iparosok meg különösen igénylik a masszív munkaasztalt, ami még a különféle méretes alkatrészek, deszkák, staflik befogására is alkalmas. A gyalupad lenne az igazi megoldás, ám sok esetben ezt az igen drága és terebélyes munkaeszközt nincs módjuk beszerezni, vagy elhelyezni. Lemondani mégsem kell róla, mert saját kezűleg is elkészíthető egy szerényebb méretű változata. Leírásunk e munkához ad tanácsokat francia laptársunk ötlete nyomán. A gyalupad váza zártszelvényű acélidomokból, laposvasakból, illetve szögacélból áll. Az asztallap vaskos staflikból, vagy lécekből, tömör építőlapokból összeragasztott testes anyag, a befogó pallóból levágott darabokból áll. Szorítóorsója M30x150-es tövigmenetes csavar, és laposvasra hegesztett két hatlapfejű anya a menesztője.

Stabil állvány idomvasakból

A gyalupadhoz igen szilárd váz szükséges, hiszen jelentős erőkifejtéseknek is ellent kell állnia. Ezt legkönnyebben idomvasakból összehegesztett vázzal érhetjük el. Az asztallapot 35x35 mm-es szögacélból összeállított keret rögzíti, míg a lábakat és az azokat összekötő hevedereket 30x30 mm-es zártszelvényű acélidomok alkotják. Előbb a keret darabjait szabjuk méretre, majd sarkaikat vágjuk le 45 fokban. A keret összehegesztéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha már ellenőriztük a páros alkatrészek azonos hosszúságát. Hegesztéskor a rövidebb és hosszabb darabot síklapra fogatva állítsuk be egymásra merőlegesen, így hegesszük egymáshoz. A következő két keretvasat is sorra egymáshoz illesztve hegesszük össze. A varratokat csiszoljuk síkba, majd a lábak helyét jelöljük fel a keret aljára.

A négy azonos hosszúságú lábat és a hevedereket szabjuk le, majd síklapra fogatva először a lábakat hegesszük a szögvas keret bejelölt helyeire. Elmozdulás ellen csavaros szorítókkal fogjuk le az alkatrészeket, mégpedig a keret külső oldalaival egy szintbe és merőlegesbe állítva. A heveder vasakat behegesztésük előtt próbáljuk a helyükre illeszteni, majd egy-két ponton tűzzük össze a darabokat. Ha már az összes hevedert a lábak közé "heftöltük", azaz pontszerűen rögzítettük, a vázat lábára állítva ellenőrizzük, hogy nem billeg-e. Ha pontosan szabtunk, és az alkatrészek beállításakor sem követtünk el hibát, a váz nem fog billegni. Ha mégis, akkor ellenőrizzük a lábak merőlegességét, és a keret vízszintességét. A kisebb eltéréseket a rövidebb láb alá hegesztett szintező lemezzel korrigáljuk, amellyel az idom végét teljesen zárjuk le. A lábhevedereket csak ezt követően hegesszük folyamatos varratokkal a lábakhoz. A lábak alját egy-egy laposvasból levágott lemeztalp felhegesztésével zárjuk le, és aljukra erősítsük fel a raklapot felfogó vasakat. A már szilárd acélváz varratait csiszoljuk simára.

Ha a gyalupadunkat gyakorta mozgatni is szeretnénk, akkor érdemes két kibillenthető, 25x25 mm-es szögvasra csavarozott, 100 mm átmérőjű kerékkel is kiegészítenünk. A görgők felfogásához fúrjunk lyukakat, majd a szögacél belső sarkaiba hegesszünk egy 10 mm átmérőjű acél csapot. A csapok számára készítsünk tengelyfuratot a lábakba is, majd a keréktartó felhegesztett csapját dugjuk be valamelyik láb furatába. A másik csapot is csúsztassuk helyére, majd hegesszük a szögvas sarkába, amely így elforgathatóvá válik. Mivel a kerekekre csak helyváltoztatáskor van szükségünk, kibillentett állapotuk rögzítéséhez egy másik csapra és egy hosszabb acélcsőre is szükségünk lesz. A csapot hegesszük a tengelycsap mellé, húzzuk rá a csövet, és a két görgőt ezzel fordítsuk a lábak mellé. Az emelőcsövet a mellette levő láb oldalára hegesztett tartóvassal, illetve az arra húzott acélkarikába dugva rögzíthetjük. Az acél vázat csiszoljuk simára, majd alapozása után vonjuk be színes zománcfestékkel.

A gyalupad munkalapja

Ennek masszívnak kell lennie, ezért 60x90 mm-es staflikból ragasztva és két összehúzó menetes rúddal is megerősítve, vagy három rétegben egymásra ragasztott tömör építőpanelből állítsuk össze. A méretre szabott staflikba előbb fúrjunk a két összefogó menetes rúd számára átmenő furatokat. E művelethez ajánlatos egy fúrósablont összeütnünk, a fúrást pedig lehetőleg állványos fúrógéppel végezzük el. A két szélső lécbe készítsünk süllyesztéket az alátétek és az anyák számára. A staflik oldalát kenjük be ragasztóval, majd síklapra fektetve helyezzük egymás mellé, és dugjuk helyükre a menetes rudakat. Alátétek és anyák segítségével szorítsuk egymáshoz a staflikat. A ragasztó megkötése után a táblát mindkét oldalán gyaluljuk simára, majd excenteres csiszológéppel koptassuk teljesen simára az asztallap mindkét oldalát. A tömör fatábla oldalaira fogassuk fel a rétegeltlemezből leszabott szegélyléceket, és lyukfűrésszel készítsünk nyílást a padvasat helyettesítő keményfa tömb számára.

A nagyításhoz KLIKK ide! Ha lécezett építőpanelből szeretnénk elkészíteni az asztallapot, akkor 20 mm vastag anyagból három réteget ragasszunk egymásra. A diszperziós faragasztót finomfogazású kenőlappal terítsük fel az első lap oldalára, majd csavaros szorítókkal préseljük rá a második lapot, és facsavarokkal középen is fogassuk egymáshoz a két anyagot. A második fatáblát is kenjük be ragasztóval, és még frissiben erősítsük tetejébe a harmadik fatáblát. Ezt is csavarozzuk össze a többivel, és hagyjuk a ragasztót kikeményedni. A kész munkalap felületét alig kell lecsiszolnunk, hiszen felszíne gyárilag csiszolt, ezért ezt csak finomítanunk kell. A munkalap éleit azonban ez esetben is ajánlatos rétegeltlemezből levágott csíkokkal borítani, amelyeket a sarkokon él-lap kötésben illesszünk össze. Felső élük természetesen az asztallapéval legyen egy szintben.

Ezután következhet a csavarorsós anyagbefogó kialakítása. Ez több darabból áll, és a gyalupad stabilitását is nagymértékben növeli. Előbb a simára gyalult palló anyagból szabjuk le a vázat, ill. a lábat közrefogó darabokat. A hátsó felfogó fába vágjunk az alsó hevedert pontosan közrefogó nyílást, véssük ki a középső kulisszanyílást, majd fúrjuk ki a szorítóorsó fészkét is. A középső elem két darabból áll, és a nagyobb alkatrész aljába alakítsuk ki az előző alkatrészről átjelölt kulisszanyílást és orsófészket. A három fadarabot a vázra illesztve ragasszuk össze, és átmenő facsavarokkal is erősítsük meg. A pad vázát a harmadik, U-alakban egymáshoz erősített felfogófa teszi nagyon szilárddá. A lábakra, illetve vázra erősített darabokat idegencsapokat alkalmazva erősítsük egymáshoz. A szélesebb elembe azonban még ezt megelőzően ki kell alakítanunk a kulissza- és az orsó nyílását.

Itt azonban megint csak két megoldás között kell választanunk, ugyanis nem mindegy, hogy a szorítóorsó menesztő anyája hová kerül. Ha be tudunk szerezni M30-as menetű 400 mm hosszú acélrudat, akkor a menesztő anyát az anyagbefogó hátsó oldalára célszerű felcsavaroznunk. Ha viszont csak 150 mm-es, tövigmenetes csavart sikerül vásárolnunk, akkor a menesztő anyát a legelső befogófába süllyesztve kell felerősítenünk, hogy még 120 mm vastag anyagokat is be tudjunk vele fogni. Előbb tehát a menesztő anyát kell kialakítanunk. Ehhez két M30as anyára, és 4-5x80x80 mm-es acéllemezre lesz szükségünk. A felfogó vas közepébe fúrjunk 31 mm-es lyukat, majd az anyákkal szorítsuk bele a csavart. Az egyik anyát hegesszük a lemezre, utána a csavart kihajtva a másik anyát a csavar segítségével szorítsuk a már felhegesztettre. Ne húzzuk szorosra, előbb pontszerűen rögzítsük a másikhoz. Ha a csavar könnyen ki-be hajtható, varrjuk össze kívülről a két anyát. A felfogólemez négy sarkába fúrjunk 8-as lyukakat, és süllyesszük ki mindegyiket. A csavarorsót fűrészeljük méretre, illetve vágjuk le róla a csavarfejet, és egy szélesen felhornyolt csődarab segítségével hegesszünk rá 30x55 mm-es rúddarabot. A tűzést a rés által szabadon hagyott részen ejtsük meg, majd a központosító cső eltávolítása után varrjuk össze, majd csiszoljuk simára a varratot.

A hajtószár 10 mm-es acélrúd, amit egy Ć12x40 mm-es acélcsővel, vagy 1/2''-os karmantyú orsóra hegesztésével fogathatunk a szorítóorsó végére. A hajtórudat kiesés ellen a végeire hegesztett 12-es zárt, vagy kerek anyákkal biztosíthatjuk. A menetes orsóhoz szükséges még egy menesztőlap is, amelyet 3-4 mm-es lemezből alakíthatunk ki. A közepébe fúrt 24 mm-es lyukat az egyik oldal felé teljes szélességében nyissuk ki, a sarkait pedig lássuk el süllyesztett furatokkal. Az orsó nyakába a hajtóvas előtt köszörüljünk egy 3 mm mély körkörös hornyot, és próbaként csúsztassuk bele a menesztőlemezt, majd forgassuk körbe. Ha nem szorul meg sehol, akkor beszerelésre kész a szorító mechanizmus.

Most már csak apróbb munkák vannak hátra. A gyalupad asztallapját alulról behajtott facsavarokkal rögzítsük a váz keretébe. A befogórész darabjait is csavarozzuk az acéllábakra. A befogófát gyalult pallóból szabjuk le. Felső részébe fúrjuk ki az orsó és az alsó vezetőléc fészkét, majd véssünk süllyesztéket a menesztőanya felfogólemeze számára. Az alsó vezetéklécet a vésett fészekbe 6-os acélcsappal rögzítsük, a felfogólemezeket pedig facsavarokkal fogassuk a helyükre. A befogót próbáljuk ki, és az esetleges pontatlanságokat igazítsuk ki. Ha minden jól működik, akkor már csak az alsó raklapot kell a helyére szabnunk, a fa alkatrészeket pedig impregnáló szerrel bekenve védjük meg a kiszáradástól. Száradás után még egy finom csiszolással simítsuk le a fafelületeket, és ezt követően akár azonnal munkára is foghatjuk a magunk készítette gyalupadot.

Jel

Db

Megnevezés

Méret (mm)

A1

2

keretvas

4x35x35x1275

A2

2

keretvas

4x35x35x520

B

4

láb

30x30x780

C1

2

heveder

30x30x1215

C2

2

heveder

30x30x460

D

4

talplemez

5x30x40

E

1

görgős heveder

4x25x25x450

F

2

görgő

Ć100

G

3

acélcsapok

Ć10x100

H

1

emelőcső

Ć12/16x300

J

2

összehúzó csavar

M10x450

K1

7

asztalléc

20x75x1200

K2

3

építőlap

20x520x1200

L1

2

szegélyléc

5x29x1210

L2

2

szegélyléc

5x29x520

M1

1

befogófa

35x175x785

M2

1

befogófa

35x175x630

M3

1

toldat

35x175x120

M4

1

befogófa

35x175x730

M5

1

befogófa

35x90x1275

M6

1

befogóheveder

35x90x1275

N

1

kulisszaléc

15x40x310

P

1

orsó

M30x300

P1

1

orsómenesztő

4x100x100

Q

1

hajtóvas

Ć10x350

R

1

csőhüvely

Ć10/16x60

S

1

menesztőlap

4x80x80

T

1

rakodólap

19x455x970

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyalupad, gyalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...