Vezetékek rögzítése

Az életünket kiszolgáló számtalan elektromos berendezés egy modern lakásban néha kábelrengeteget eredményez. Optimális esetben már az épület elektromos szerelvényezésénél számoltak ezzel a szemponttal, és a helyiségeket sűrűn ellátták csatlakozó aljzatokkal. Nem csak az elektromos hálózat konnektoraira gondolunk, hanem az antenna csatlakozókra, esetleg számítógépes hálózat aljzataira is. Sok helyen azonban utólag kell ezeket a vezetékeket kiépítenünk, nincs mindig lehetőség a falba süllyesztésre.

Mellékhelyiségekben - pincében, padláson, garázsban, műhelyben - nem is lenne értelme a vezetékezésre túl sokat költenünk. Ezekben talán felesleges is a fal vésésével, vagy kábelcsatornák alkalmazásával számolnunk, hiszen a kábelek vezetésének és stabil rögzítésének sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldása is van. Ezek közül is talán legegyszerűbbek a különböző, műanyag vezetékfülek. Egy-egy ilyen kis műanyaghurokba - a vezetékek átmérőjétől és a fül méretétől függően - három, négy, vagy akár több vezeték is bedugható. A rögzítők számára csak egy-egy lyukat kell fúrnunk a falba, és a vezetékköteget a műanyaghurokkal körülölelve, a hurkot a furatba betolnunk. A speciális kialakítású körmök kellő erővel rögzítik a vezetékfület a furatban, visszahúzni - az alkatrész roncsolása nélkül - nem nagyon lehet. Több vezeték rögzítésekor elegánsabb, ha a vezetékeket csőbe húzzuk, és a gyűjtőcsövet rögzítjük. Ez a megoldás azzal az előnnyel is jár, hogy a gyűjtőcsőben át lehet húzni a vezetékeket a cső rögzítése után is.
Ugyanerre a célra szolgál az egyes és az iker szorítókapocs is, de ezek talán valamivel elegánsabbak. Használatuk azzal az előnnyel is jár, hogy a vezetékek vagy a gyűjtőcső a rögzítés után is kipattintható a kapocs szorítópofái alól. Szerelésük különben teljesen hasonló a vezetékfüléhez; a fal furatába egyszerűen csak bele kell dugni őket. A nagyobb szorítókapcsok befogási átmérője egészen 31 mm-ig terjedhet, így nem csak kábelek, hanem vékonyabb csövek (pl. műanyag vízvezetéki nyomócsövek) biztonsági rögzítésére is alkalmasak.
A kábelkengyelek kialakítása is hasonló, szintén van belőlük egyoldalas és kétoldalas. Ezek azonban sokkal szélesebbek, ezért elsősorban sok vékony kábel egymás melletti lefogására szolgálnak. Létezik az előbbiekkel azonos, bedugható és csavarral rögzíthető változatuk is. Ez utóbbiakat kell használnunk akkor, ha faanyaghoz - lambériához, gerendához, műfa burkolathoz - kell rögzítenünk a vezetékeket. Mivel a kábelkengyelek a legkönnyebben nyithatók, ezért nagyon könnyű az átszerelés, vagy az utólagos kábelezés. Ugyanezért más szerelési munkáknál is gondolhatunk használatukra, pl. akkor, ha valamilyen rugalmas szorítóelemre van szükségünk. További információ:

fischer Képviselet
1097 Budapest, Gubacsi út 28.
Telefon: 280-1000
Fax: 280-8329
www.fischerhungary.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vezeték, rögzítés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1572/Vezetekek_rogzitese