Esernyőtár

Csatakos reggeleken ösztönösen nyúlunk az esernyőnk után, feltéve, hogy tudjuk, most éppen hol van. Az ilyen keresgélésnek elejét vehetjük egy falra erősíthető esernyőtárral. Ez olyan egyszerű kis előszobai bútordarab, amit egy hétvégi délután összeállíthatunk, és még a telefonnak is helyet biztosíthatunk rajta.

Elkészíthetjük laminált faforgácslapból, vagy 16 mm vastag natúr faforgácslapból, ha színre óhajtjuk mázolni. A két nyújtott háromszög alakú oldallapot egy 262x1200 mm-es darabból, átlós vágással alakítsuk ki. Szabjuk le a felső polc, pontosabban a fedőlap darabját és az alsó hevederlapot, majd köldökcsapokkal megerősítve ragasszuk a két oldallap közé. Az összeerősített darabok merőlegességére ügyeljünk, és elmozdulás ellen csavaros szorítókkal biztosítsuk a kávaegységet. Az ajtót is szabjuk le, a darabok éleit pedig élfóliával fedjük le. Az alsó hevederlap oldalélére csavarozzunk 330 mm hosszúra szabott sárgarezezett zongorapánt darabot, az oldallapok belső oldalára pedig csavarozzuk fel a két mágneses csappantyú féldarabjait. Az ajtókitámasztót is felcsavarozhatjuk az egyik szélére, mégpedig az ajtó felső élétől kb. 210 mm-re.
A következő lépésben a káva hátsó élét aljazzuk ki a 10 mm vastagságú hátlappal azonos mélységben. A káva hátsó élét 8 mm szélesen marjuk végig, ám ha ez - felsőmaró híján - gondot okozna, akkor a hátlapot pontosan akkorára szabjuk le, hogy szorosan a káva közé illeszkedjen. A hátlapot ragasztva és bognárfejű szegekkel megerősítve erősítsük az aljazásba. A szegeket ajánlatos az átmérőjüknél 2-3 tizeddel kisebb, ferdén előfúrt lyukakba ütni. Az aljazás nélkül, csak a kávaoldalak közé ragasztott hátlapot - az oldalak felől beütött bognárfejű szegekkel - rögzíthetjük szilárdan a helyére. Ragasztóként gyors kötésű diszperziós ragasztót használjunk.
Az esernyőtartó tetejét célszerű legalább 6 mm vastag üveglapból leszabnunk, de laminált felületű anyag is megteszi. Az üveglapot négy köldökcsapra, vagy a két oldallapra felragasztott 10x10 mm-es, háromszögű saroklécre fektetve, elől pedig egy hornyolt szegélyléccel kiegészítve erősítsük a helyére. A léceket még a felszegezésük előtt kenjük be színtelenlakkal. A kávát ezt követően három, a hátlapon átmenő facsavarral rögzítsük a falra.
Az esernyőtartó ajtajának belső oldalára 3 mm-es alumínium huzalból, vagy 10x10 mm-es lécből készítsünk 300 mm széles kalodát, alulra pedig 50 mm széles, peremes polcot. A polcot az ajtó aljától 200 mm-re, a huzal kalodát pedig 540 mm-re csavarozzuk fel. Az ajtót csavarozzuk a káva hevederének felső élére, majd akasszuk helyére a fiókkitámasztót. Ezután már csak az esernyőket kell új helyükre, az ajtóra erősített kalodába tennünk, majd a telefonkönyvet és a készüléket is új bútordarabunk polcaira helyezhetjük. Az esernyőtartóba azonban a szellőzőnyílás ellenére sem szabad nedves ernyőket tenni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: esernyő, tároló

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1573/Esernyotar