Zuhanyozás vízzel és ésszel

A Föld édes vízkészletei szűkösek, ezért a vízzel takarékoskodni kell! Ezt mindenki tudja, és el is fogadja, de a vízfelhasználás mégis egyre növekszik. A nemkívánatos jelenség több okra vezethető vissza:

  • jó, magyar szokás szerint az emberek úgy vélik, elsősorban a szomszéd vízfogyasztását lehetne és kellene drasztikusan csökkenteni,
  • másrészt a víz- és csatornadíjak jelenlegi, viszonylag alacsony szintje még nem ösztönöz elégé a takarékosságra,
  • harmadszor: a korábbi, irreálisan alacsony vízár idején beidegződött szokás, a "bő vízzel" való mosdás-fürdés, mosogatás, még ma is erősen tartja magát, és az emberek nem is hiszik el, hogy az említett műveleteket kevesebb vízzel is kényelmesen el lehet végezni,
  • negyedszer: kényelmességi okok miatt az emberek elhitetik magukkal, hogy a meglévő, régi, vizes berendezési tárgyaikat nem is lehet takarékosan használni, és ezért ezzel kérdéssel kár is foglalkozni. 

A fentiek mindegyikével szemben meggyőző ellenérveket lehet felvonultatni:

  • a szomszéd vízfogyasztására nem érdemes több szót vesztegetni,
  • a vízdíjak már eddig is meredeken emelkedtek, és a benzinárak analógiáját alapul véve könnyen megjósolható, hogy sajnos ezen a területen is hamarosan a németországi 7-9 márkás köbméterenkénti árakkal kell számolnunk. Akkor már biztos érdemes lesz csínján bánni a vízzel,
  • a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a takarékossági szempontok szerint készült, korszerű csapokkal és zuhanyfejekkel a vízfogyasztás csökkentése mellett a komfortérzet akár még fokozható is,
  • ma már rendelkezésre állnak azok az esetenként utólag is felszerelhető csapok, zuhanyfejek és kiegészítő elemek, melyekkel jelentős mennyiségű vizet, energiát és pénzt lehet megspórolni.

E cikk keretében azokkal a szerelvényekkel foglalkozunk, melyek csekély beruházás árán, és egy kis odafigyeléssel a zuhanyozást élvezetessé teszik, de ezen túlmenően még komoly víz- és energia megtakarítást is eredményeznek. 
Zuhanyozáskor kevesen tudják megállni, hogy a mosdás befejeztével ne hódoljanak egy pár percig a zuhany által nyújtott élvezeteknek. A zuhanyozás nem csak gyors és hatékony tisztálkodási módszer, hanem egyben a legkellemesebb időtöltések egyike. Könnyen belátható, hogy ebből egy primitív, elvízkövesedett, rendezetlen vízsugarat kibocsátó zuhanyfejjel nem sokat érezhetünk. Sőt, az össze-vissza spriccelő vízsugarak esetében a víz jelentős része nem a célzott területre irányul, és ezzel csökken a vízfelhasználás hatékonysága, de például a hajunk nem szándékolt összevizezése még kellemetlenséget is okoz. Sajnos a háztartások döntő részében még ma is a gyenge minőségű, egyszerű zuhanyfejekkel kínlódnak, pedig ezen - néhány ezer forint árán - nemcsak változtatni lehet, hanem a zuhanyozás élményszerűvé is tehető.

Milyen a jó zuhanyfej? 

A legfontosabb, hogy a fúvókák rugalmas anyagból készüljenek. Az ilyen fúvókák eleve nem hajlamosak az eltömődésre, de ha mégis elvízkövesednének, akkor a vízkő a fúvókák megmozgatásával egyszerűen eltávolítható (1). A korszerű zuhanyfej víztakarékos, percenként 9 liter vízzel alkalmas a vele szemben támasztott tisztálkodási követelmények kielégítésére és a kellemes percek biztosítására. A vízmennyiség korlátozására szolgáló alkatrész általában külön van csomagolva. Többnyire két ilyen alkatrész is van a dobozban, mert például a gáz-vízmelegítők és a központi melegvíz-ellátás esetében kialakuló eltérő nyomásviszonyok, más-más elemeket kívánnak. A megfelelő elemet a szerelési utasításnak megfelelően be kell szerelni a helyére.
Az új zuhanyfejek általában többfokozatúak, azaz különböző formájú és erősségű vízsugarak kialakítására nyújtanak lehetőséget. A szokásos mellett bő, levegővel dúsított, lágy és erős, pulzáló, masszírozó vízsugár választható, de a korszerű zuhanyok egy ún. "szappanozó" fokozattal is rendelkeznek, melynél a szappanozás idejére a takarékosság érdekében a vízmennyiség a felére csökkenthető. Léteznek 8-10 fokozattal bíró változatok is, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a 2-3 fokozatú, "szappanozó" funkcióval kiegészített zuhanyfejek már minden igényt kielégítenek. A zuhanyfej kicseréléséhez nincs szükség sem szerszámra, sem szaktudásra, így nincs komoly akadálya az új fej felszerelésének.
Ma még többnyire feleslegesnek tartják a kézi zuhanyfej rögzítésére szolgáló tartókat és fali rudakat. Pedig igazán élvezetesen csak rögzített zuhanyfejjel lehet fürdeni (2). A kézben tartott zuhanyfejet a szappanozás idejére valahová le kell tenni, és ebben a helyzetben a drága, melegvíz haszontalanul elfolyik. A másik probléma az, hogy a zuhanyt általában úgy tárolják, hogy a gégecsövet a csap köré tekerik, és a fejet a csapra teszik. Ez a módszer az esztétikai és kezelési hátrányokon túlmenően azzal a veszéllyel is jár, hogy a kis sugárral meghajlított gégecső megtörik, és máris lehet kicserélni. Különösen a legjobban elterjedt, fémspirál borítású gégecsövek hajlamosak erre. A gégecső vásárlásakor ügyelni kell a garanciális szolgáltatásokra, mert sajnos sok gyártó a gégecsövekre egyáltalán nem vagy csak nagyon rövid időre vállal garanciát. Figyelni kell arra is, hogy a gégecső olyan hosszú legyen, hogy a zuhanyfej felemelésekor se törhessen meg.
A fali rúd vagy a zuhanytartó a kényelmes zuhanyozás biztosításán túlmenően ezeket a gondokat is megoldja, ezért ezekre nem szabad sajnálni a pénzt. A ráfordítás előbb-utóbb meg is térül, hiszen például a szappanozás alatt a vízzel testünk egyéb részeit kényeztethetjük, öblíthetjük, így az nem vész el haszontalanul. A fali rudak az elegáns megjelenésen kívül a magasság és a vízsugár szögének tetszés szerint változtatását is megengedik. A fali rúd cseréjét könnyítik meg azok a rudak, melyeknél a felfogásra szolgáló csavarok távolsága a meglévő furatokhoz igazítható. Vigyázat, a fali rúd nem kapaszkodó! A rúd és a felfogatás nem arra van méretezve, hogy egy százkilós embert elbírjon. Ha a fali rudat a kádból való kiszálláskor vagy hanyatt esés közben megragadjuk, akkor az valószínűleg a kezünkben marad. A kapaszkodásra is alkalmas, megerősített fali rudakra és a hozzájuk kapcsolható kapaszkodókra viszont nyugodtan rábízhatjuk magunkat (3).
Zuhanyozáshoz a nehezen beállítható, kétgombos csaptelepek helyett egykaros csapokat célszerű használni (4). Az egykaros csapok az egyszerű kezelhetőségük, valamint a gyors nyitás-zárásuk és a beállíthatóságuk következtében, komoly víztakarékossági lehetőséget kínálnak, hiszen például a szappanozás idejére a vízmennyiség egy könnyed mozdulattal csökkenthető vagy akár el is zárható, és a művelet befejeztével egy mozdulattal ugyanolyan hőfokú és mennyiségű vízzel folytathatjuk a fürdést. Egyedül ezzel a két mozdulattal percenként 3-5 forintot lehet megspórolni. Az egykaros csapok karját nagyon könnyű elmozdítani, ezért elhelyezéskor - jeges vagy a tűzforró áradat elkerülése érdekében - ügyeljünk arra, hogy a csapot véletlenül ne lehessen elállítani. A korszerű, egykaros csapok leforrázás-gátló berendezéssel is rendelkeznek, melyek helyesen beállítva megakadályozzák azt, hogy a csapból túl meleg víz áramolhasson ki. A leforrázás-gátló beállítsa a szerelő feladata, de a művelet olyan egyszerű, hogy akár magunk is elvégezhetjük.
A zuhanyozás az egyik legkényesebb tisztálkodási művelet, ugyanis a víz hőfokának 2-3 fokos változása már zavarólag hat, de a nagyobb mérvű, ugrásszerű változások a korlátozott menekülési lehetőségek miatt akár veszélyhelyzetet is teremthetnek. Ez a termosztátos csapokkal kiküszöbölhető, mivel a termosztátok változó nyomásviszonyok között is garantálják a beállított vízhőfok állandóságát (5).
Az üzletek széles kínálatában megtalálhatóak azok az elemek, melyekkel a zuhanyozást igazi élvezetté tehető. Tulajdonképpen a vásárláskor eldöntjük, hogy egyszerűen csak tisztálkodni fogunk, vagy a zuhanyozással tényleg kellemes perceket szerzünk majd magunknak. A megbízható gyártók által ajánlott, jó minőségű termékek meghálálják a bizalmat, hosszú időn keresztül örömet szereznek, és biztonságot jelentenek az egész családnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1654/Zuhanyozas_vizzel_es_esszel