Lándzsalevél

Eredete

Kinézete alapján talán rossz családba sorolnánk ezt a ritka kinézetű növényt. Ránézésre valamiféle bromélia vagy sárkányfa-fajta, de nevét elemezve (Tradescanthia = pletyka) kideríthetjük, hogy inkább a pletykafélékkel rokon. Valószínűleg közép-amerikai eredetű, de elvadultan a trópusokon is mindenütt felbukkan.

Formája

Alakja – feltörő növekedéséből adódóan – sárkányfa-jelleget ölt. Magassága 35-50 cm, míg szélessége 45 cm is lehet. Szára viszonylag rövid és vastag. Ez tövétől elágazódhat, jellegzetes tősarj fejlesztésével. Levele magyar nevének megfelelően hosszú, kemény, lándzsa alakú. Nyél nélkül, rozettaszerűen ízesül a szárhoz. A levelek felső oldala fényes, sötétzöld, fonákjuk pedig lilás-piros. Egyik alfaja, a „Variegata”, melynek leveleit ezen felül látványos, hosszanti sárga csíkok is ékesítik. Virágai aprók: fehérek vagy sárgák. Májustól júliusig csoportosan bújnak elő a sajátosan csónakszerű fellevelek közül. Ezeket Mózes bölcsőjeként vagy kosárvirágként is emlegetik a hármas leplű szirmait övező fellevelek alakja miatt.

Elhelyezés, szaporítás

Igényli a világosságot, a közvetlen, tűző nap azonban nem tesz jót neki. Ha üvegpolcra helyezzük, alulról érdekes látványt nyújt lilás fonákoldala. Egész éven át a mérsékelt szobahőmérsékletet kedveli, így nyáron se ültessük ki az udvarra. Nagyon megsínyli gyökérlabdája lehűlését, akárcsak a megrekedt pangó vizet. Tápanyagigénye közepes; az állandóan nyirkos talajállapotot kedveli. Tél végétől egészen őszig kéthetente, amúgy csak havonta kapjon tápoldatot. Sárkányfa-formáját úgy őrizheti meg, ha kifejlődő tősarjait rendszeresen leválasztjuk. Szaporítását többféleképpen is végezhetjük: a dugványozáson és a magvetésen kívül leválasztható sarjaival is történhet. Belőlük nevelkedhet a leggyorsabban teljes értékű, új növény. Átültetése elegendő minden második év tavaszán, még a friss levélfejlődés megindulása előtt. Kora előrehaladtával kerüljük az átültetést, inkább a felső földréteg óvatos cseréjével pótoljuk a hiányzó tápanyagokat.
Elhelyezése magányosan, szoliterként a legjobb: így érvényesülnek dekoratív virágai és levelei is. A cserepes elhelyezésen kívül hidrokultúrában vagy agyag-granulátumban is jól nevelkedhet. Ez a fajta elhelyezése még egyszerűbbé teszi tartását: sokkal szembetűnőbb, hogy mikor kell pótolni a szükséges tápanyagokat és vizet.

Kártevők

Levelei a túl száraz levegőtől megbarnulnak. Előfordul, hogy pajzstetvek támadják meg. Érzékeny a nedvességre és a hidegre: a megrekedt víztől valamint a túl erős lehűléstől akár teljes gyökérzete tönkremehet.

Mélységméréshez léchíd

Faesztergáláskor nem elég, ha az ember ügyes kezű, találékonynak is kell lennie. Különben a nagyobb üregek mélységét elég nehéz megmérni. Az a biztos megoldás, ha középen egy lécdarabbal áthidaljuk az üreget, és a fadarab felületére helyezett mélységmérő pálca segítségével mérünk. A kapott értéket azonban a léc vastagságával természetesen csökkentenünk kell, mert csak ekkor kapunk pontos méretet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lándzsalevél

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1680/Landzsalevel