Új díszítőanyagok igényes munkákhoz!

1Aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, kevesen tudják mi fán terem a Nu-Kane, és az ívbe hajlítható falemezt sem ismerik sokan. A mostanság felkapott "apácarácsot" pedig nem készíteni, hanem megvenni célszerű, és ugyanez vonatkozik a perforált mintákkal ellátott dekorációs falemezekre is. Elsősorban azért, mert megvásárolhatók, másrészt pedig mert ezeknek az anyagoknak sajátkezű kialakítása ugyan nem lehetetlen, ám az ésszerűnél több munkát igényelne, minőségileg pedig aligha közelítené a kiválót. A következőkben ezen anyagokat mutatjuk be röviden, és a felhasználásukhoz is adunk néhány tanácsot.

Nu-Kane, az indiai nád riválisa

A régi bútorokon elég gyakran alkalmazták az indiai nádból készült fonatos betéteket, és manapság újból divatos használati tárgyak, de főként bútorok díszítésénél. A dologban azonban van egy kis csalafintaság, mégpedig az, hogy a díszítő betétekhez felhasznált anyag nem rattan, azaz indiai nád, hanem fapép alapú csíkokból gépileg fonott termék. Ez a Nu-Kane. Anyaga szívós, nagyon tartós, a szálak nem törnek meg még teljesen visszahajtva sem (1). Állandó a minőségük, és a méretük. E fonatok mindig hibamentesek, a csíkok pedig szakadásmentesek. A Nu-Kane eme előnyös tulajdonságai miatt igen sokoldalúan felhasználható, ám megjegyzendő, hogy nem olcsó, ám ennek ellenére igényes minőségű barkács-munkákhoz érdemes használnunk. A már említett széktámlák és karfakeretek borításán kívül, átszellőző szekrényajtó betétek, dekoratív felületborítások, lámpaernyők, karnis betétek, papírkosarak, képkeretbetétek, paravánok, térosztók stb. készítésére. A különleges hatású Nu-Kane fonatok (2) a legkülönfélébb tárgyak bevonatául szolgálhatnak, amit a kreatív elme csak kitalálhat, hiszen az alapanyag nagyon könnyen kezelhető.
2A Nu-Kane fonatok bármilyen faipari ragasztóval felerősíthetők. Nagyon könnyű dolgozni velük, és sokkal tartósabbak, mint a hagyományos rattan fonatok. A fonatok szélessége 137 cm, kivételt képez a hagyományos nádfonat mintázatú anyag, amely csak 60 cm szélességben készül. Aki tehát régi, horonyba feszített nádazású székének fonatait kívánja felújítani, ezt az anyagot használja, mégpedig az alábbiak szerint.
A hozzávetőlegesen kiszabott fonatanyagot áztassuk be fél percre vízbe, vagy mindkét oldalát permetezzük be. Ha áztattuk, csepegtessük le róla a vizet, majd a nedves anyagot nyomkodjuk a mart hornyokba, és e részeit kenjük be enyvvel. A rögzítőléceket üssük fokozatosan a hornyokba, a fölösleges fonatot pedig éles késsel vágjuk vissza a lécek külső oldala felől. A fonatot hagyjuk kiszáradni, miközben az kifeszül. Ha ajtó, vagy aljazott kávakeretekbe kívánjuk beerősíteni, akkor a lefogólécek helyett sűrűn egymás mellé ütött tűzőkapcsokat is használhatunk.
Ha viszont nincs szükségünk átszellőző felületre, akkor a nedves anyagot legegyszerűbben a táblabetét hátoldalára áthajtva, kifeszítve, a szélektől 20 mm-re tűzőgép-kapcsokkal fogassuk le. A kapcsokat egymástól kb. 30 mm-re üssük a tábla anyagába. Ám ha a Nu-Kane fonatot ívelt felületre szeretnénk felerősíteni, akkor ajánlatos néhány nappal előbb egy kisebb, kb. 50 mm átmérőjű kartonhengerre feltekerve előhajlítani.
3Ragasztásához a vízbázisú PVA ragasztók, vagy a hagyományos enyv a legelőnyösebb, amelyek felterítéséhez felhordó hengert célszerű használnunk. Ha enyvet használunk, akkor a fonatra hengereljük fel a ragasztót, és lepréselve hagyjuk 2-4 órán keresztül száradni. Lakkozását, vagy pácolását ajánlatos egy kis anyagdarabon kipróbálni, mert utókorrekcióra ennél az anyagnál már nincs lehetőségünk. Pácoláshoz azonban csak oldószeres - tehát nem vizes - színező szerek alkalmasak. A színtelen lakkozás a Nu-Kane fonatoknál is előnyös, mert kiemeli és megőrzi a fonat természetes színét, amellett kellemesen selymes fényt is ad a nádhoz nagyon hasonló fonatoknak.

Fa alapú Moldupanelek

Ezek is burkolóanyagok, ám különleges tulajdonsággal bírnak, ívbe hajlíthatók (3). Oszlopok, paravánok, íves bútor- és falfelületek (4), szekrényajtók különleges kialakításához, vagy szekrényredőnyökhöz használhatók fel kiválóan. A táblák 70x240 cm méretűek, és rugalmas hordozóanyagra felvitt teljesen simára csiszolt profillécekből állnak. Az igényesebbje természetes cseresznye-, juhar-, bükk-, fenyő-, és tölgyfából, a standard táblák pedig MDF alapanyagú, laminált felületű idomlécekből állnak. Megmunkálásuk, felületkezelésük hagyományos szerszámokkal és módszerekkel is lehetséges, ragasztásukhoz pedig a hagyományos faipari ragasztókat használhatjuk eredményesen. Alkalmazásához természetesen szilárd vázszerkezet szükséges, ami kisebb felületek esetében lécekből összeállított keret is lehet, ám a nagyobb bútoralkatrészek, pl. szekrényajtók betétjeinek kialakításához a faforgácslapok, lécezett bútorlapok, vagy a deszkákból gyárilag összeragasztott építőlapok a megfelelők (5). A Moldupanelek ugyan a függőlegesen egymás mellé ragasztott lécek miatt hosszirányba felragasztva a legjobban kihasználhatók, ám különleges esetekben szög alatt elforgatva sem okoz gondot a leszabásuk, felragasztásuk. Az így borított felületek nagyon dekoratív hatásúak, ezért esetenként érdemes ezt a lehetőséget is számításba vennünk (6).
5A valódi fából készültek felületkezelése nagyon könnyű, hiszen bútor finomságúra csiszolt felületük szinte semmiféle további finomítást nem igényel. A teljesen sima fafelületek kikészítéséhez a kemény viaszolás, politúrozás, vagy más, igényes felületet biztosító bevonat is megfelelő védelmet ad, és emellett a faanyag jellegzetességét is kidomborítja, színtónusát élénkebbé teszi.

Előre gyártott apácarácsok

Nagyon attraktív hatást biztosít még a legegyszerűbb szekrényajtónak is az ún. apácarács (7). Hátránya, hogy nagyon sok és finoman megmunkált léc kell hozzá, és akkor még az összeállításának, ragasztásának a nehézségeiről nem is szóltunk. Otthonunkban számos célra fel tudnánk használni, ám rendkívüli munkaigényessége miatt inkább lemondunk az alkalmazásáról. Nos, amennyiben hajlandók vagyunk áldozni rá, táblakészen megvásárolhatjuk, mégpedig lakkozásra kész állapotban. A lécekből álló táblák hajszálpontosak, ötféle, 8-27 mm széles lécekből CNC vezérlésű ragasztógépen készülnek. A rácslécek 45 fokos szögben (8), vagy a táblaélekkel párhuzamosan beállítottak. A táblák 600x1200, illetve 1000x2400 mm-esek. Aljazott keretekbe keretlécekkel beerősítve nagyon könnyű belőlük szekrényajtókat, nívós paravánokat, térelválasztókat, álmennyezeteket, attraktív burkolati egységeket létrehozni. Mivel természetes fából, bútorminőségű lécekből készülnek, már csak lakkozni kell a felületüket. A leeső hulladékdarabokat pedig nagyobb alkatrészeknél, mart fészekbe ragasztott kis betétdíszekként hasznosíthatjuk.

Perforált lapok

7A modern, divatos formákat kedvelők az előzőkön kívül választhatják nagyobb felületek díszítéséhez a különböző alakú és méretű perforációkkal áttört felületű, 3,8 mm vastagságú perforált lapokat is (9). A lemezek HDF és MDF maganyagúak, és mindkét oldalukon bükk-, juhar-, tölgy-, kőris-, körte-, cseresznyefurnérral borítottak. A perforált táblák egységesen 1220x3050 vagy 1250x2070 mm nagyságúak, és felületkikészítésük előtt finom átcsiszolást igényelnek. A természetes fedőanyag miatt a hagyományos módon ragaszthatók, pácolhatók. Végső védőrétegüket az igénybevételükhöz igazítva célszerű megválasztani. Könnyen méretre szabhatók, ragaszthatók. A standard perforációk miatt azonban ajánlatos a táblák kiosztásánál a nyílások méretét figyelembe véve dönteni a perforálás méretéről. Bármilyen áttört felületű dísz-, vagy használati tárgyhoz, bútordarabhoz jól használható, hiszen éppen úgy könnyű a leszabása, mint a rétegelt lemezeké. n

A fenti anyagok a Király-Torma Kft. 1151 Bupapest, Mogyoród útja 12-14. szám
alatti üzletében szerezhetők be, telefon: 306-8139.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1860/Uj_diszitoanyagok_igenyes_munkakhoz_