Alphacan a bölcsek csöve

tubo_00.jpg (16391 bytes)Aki épülő házának nem csak a külső megjelenésére kényes, hanem az épületgépészeti szerelést is szeretné korszerű anyagokkal és technikával megoldani, ugyanakkor nem szeretne a helyiségekben csöveket látni, az bizonyára örömmel veszi a francia gyártmányú, ALPHACAN műanyagcsőrendszerről szóló leírásunkat.

Ez a térhálósított polietilén cső egyaránt alkalmas hideg és melegvíz hálózatok kialakítására, valamint oxigéndiffúzió ellen védett formában fűtési rendszerek kialakítására. A cső szerelése olyan egyszerű, hogy a szükséges célszerszámok kikölcsönzésével bárki házilag is könnyen elvégezheti. A szerelés gyors, nincs szükség menetvágásra, ragasztásra, forrasztásra vagy hegesztésre. A térhálósított polietilén cső igen stabil, hőmérséklettűrő, 90 fokon 4 bar nyomás és folyamatos használat mellett is. Ezen kívül korrózióálló, nem kell festeni, hajlékony, könnyű és nem vezeti az elektromos áramot.
tubo_01.jpg (5309 bytes)A csőkötéseket ún. mechanikai szorítókötéssel hozzuk létre, amit a rézidomokhoz tartozó gyűrűkkel biztosítunk. A szerelés olyan egyszerű, hogy semmiféle előképzettséget nem igényel.

Fázisait képeinken is bemutatjuk

1. A cső méretre vágása, melyet a szerelőkészletben lévő "olló" segítségével kell elvégezni. Ez pontosan merőleges vágási felületet biztosít.

2. A gyűrű elhelyezése a csővezetéken.

tubo_03.jpg (6642 bytes)3. A csővezeték idomméretre történő feltágítása, amit a tágító-szerszámmal kell elvégezni. A szerszám úgy van kialakítva, hogy több mérethez is használható legyen.

4. Az idom elhelyezése a tágított csőszakaszban. Itt ügyelni kell, hogy az idomból egy rovátka a csövön kívül essen.

5. A szorítókötés létrehozása az idomszerszámmal. A szerszám alkalmazása során, először ki kell választani a csőméretnek megfelelő félgyűrű betéteket, majd ki kell nyitni a szerszámot annyira, hogy az idom és a gyűrű a két félgyűrű közé essen. A fogasléc mozgatásával a gyűrűt az idom pereméig kell nyomni.

tubo_04.jpg (4481 bytes)Hálózatok kialakításánál - legyen az használati víz vagy fűtés - feltétlenül javasoljuk az osztóról történő szerelést (6). Ez áttekinthető, könnyen kezelhető és üzemeltethető gépészeti csomópontot biztosít. Lényeges az is, hogy ebben az esetben, a központi elosztás miatt, a kis átmérőjű cső, kevés számú idom alkalmazása gyorsabb munkát, kevesebb hibalehetőséget és gazdaságos szerelést tesz lehetővé.
A mechanikai kötés oldhatatlan ott, ahol az idom műanyag csöveket köt össze (pl. toldó, könyök, T-idom stb.). A különféle idomok azonban lehetőséget biztosítanak menetes, oldható kötések (pl. hollandi, menetes idomok) kialakítására, valamint menetes szerelvények csatlakoztatására (pl. falikorong, sarokszelep) is.
tubo_05a.jpg (11987 bytes)A csövek méretválasztéka D12-től D90-ig terjed. A különböző keresztmetszetű csövek szereléshez szükséges szerszámok is változnak. Ezek a szerszámok természetesen megvásárolhatók, de aki a saját otthonának sajátkezű szerelése mellett dönt, annak elegendő bérbe venni az anyagok megvásárlásakor, és ugyanott megfelelő szaktanácsokkal, tervekkel is ellátják, méghozzá ingyenesen.
Olvasóink a rendszer alkalmazásáról bővebb felvilágosítást a TUBO Kft.-nél kaphatnak. Címe: Tubo Kft., 1143 Budapest, Hungária krt. 115. Telefon: 220-8526, 220-8380

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cső, műanyagcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Környezetbarát csónakmotorok

Az elektromos hajtású járművek nemcsak a városokban hódítanak, avizeken is egyre megszokottabbak. Igaz, nem sebesség bajnokok, ámeznem is olyan nagy hátrány, ha valaki a csendes haladást és a...


Alternatív „csónakok”

A nyári időszakban a vízpartokon számtalan vízi járművet lehet látni. A puccos motoros jachtok, sport csónakok mellett azonban időnként felbukkannak furcsa vízi eszközök is. Ezek formájuk,...