Talpa, pl. lehet 75-100 mm
átmérőjű lágyacél korong, vagy 10-15 mm vastag keményfából kiesztergált fakorong
is. A hamut tartó tál azonban már mindenképpen fém, lehetőleg lágyacélból
készült 60-80 mm-es átmérőjű csődarab legyen, amelyet hosszában vágjunk félbe. A
leeső darab akár egy másik darab hamutartó tála is lehet. A tál két végét
vastagabb vasanyagból leszabott és félkör alakúra reszelt tömbbel zárjuk le. A
cigarettatartó vályúi is acélcsőből leszabott, majd kettéfűrészelt darabok
legyenek. Az egyébként súlyos hamutálat egy masszív, kör alakú fogantyúval is
lássuk el, amelyet 3-4 mm vastag laposvasból melegen hajlítva készítsünk el, vagy
egy min. 120 mm átmérőjű csőből szabjunk le.
A leszabott alkatrészeket nem szükséges hegesztve összeerősítenünk, megteszik a
korrektül alkalmazott csavaros kötések is. Ha viszont van módunk a hegesztésre, akkor
munkáljuk simára a varratok és a darabok felületét, de nem kell a dolgot túlzásba
vinnünk, feltéve, hogy kovácsoltvas tárgyakhoz hasonlóvá szeretnénk tenni. Ez
utóbbi esetben csak az alkotó darabok éleit, sarkait törjük le, majd csiszoljuk
simára.
A készre formált, jól felhevített hamutál felületeit olajba mártva feketíthetjük
el, amelynek kékes színét a művelet megismétlésével fokozhatjuk. Az olajat azonban
gázláng felett is a hamutálra égethetjük, de csak ha a tálat fogóval tartjuk a
lángba, és előtte kinyitottuk az ablakot, hogy a forró felületre égő olaj füstje
mielőbb eltávozhasson a szabadba.
A csavaros kötésekkel összeerősített hamutál darabjait viszont érdemes teljesen
simára csiszolnunk, mégpedig úgy, hogy a csiszolószemcsék okozta finom karcok
egyirányúak legyenek, és kiemeljék a darabok domborulatainak, homorulatainak
szabályos formáját. A csavarkötésekhez használhatunk hengeres- és lencsefejű
csavarokat is, de fejük pontosan a süllyesztékbe kerüljön. Nagyon jól mutatnak a
teljesen fényesre polírozott csavarfejek, amelyeket fúrógépbe fogva polírpasztákkal
könnyű ragyogóvá tenni.
A kész, és már fényesre csiszolt darabokat most is felhevítésük után olajba
mártva feketíthetjük el, de a csavarokat hagyjuk fényesre polírozottan. Az igényesen
kialakított alkotóelemek természetesen finoman fényesre csiszolt állapotukban is jól
mutatnak, és az összeerősítésükhöz használt polírozott fejű csavarok még csak
fokozhatják a hamutartó különleges hatását, amelyet még fokozhatunk azzal is, ha
egy simára munkált, fényesre lakkozott fakorong talpra erősítjük.
Vas hamutál
A dohányosok tudják, hogy füstölési szenvedélyük káros a saját és a környezetükben élők egészségére, ám leszokni róla nagyon nehéz. A dohányosok otthonának ezért elengedhetetlen kellékei a hamutálak, amik egyben mutatós tárgyai is asztalnak, polcoknak. Aki pedig barkácsol is, cső és egyéb fémhulladékokból is készíthet mutatós hamutálakat, amelyeknek formája és kidolgozása egyben készítője kreativitásának és igényes munkájának bizonyítéka is lehet. Ötletadó mintaként nekik mutatjuk be az alábbi hamutálat, amelyet hulladék darabokból nem is olyan nehéz összeállítani.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1952/Vas_hamutal