Díszléc reparatúra

1Újra divatba jött a lakóhelyiségek falfelületeinek különféle anyagú fazonlécekkel történő díszítése. E célra többnyire hagyományos, gipszből húzott, vagy műanyagból készített léceket szokás használni. Sérülés szempontjából szinte nincs is különbség közöttük, kijavításuk viszont az anyaguk miatt eltérő. Sérülés ugyan ritkán éri e díszítéseket, ám ha előfordul, akkor sem kell szakemberhez fordulnunk. Még a nagyobb kitört részeket is pótolhatjuk, mégpedig saját kezűleg. Hogy miként? Azt is rögvest elmondjuk, sőt képeinken be is mutatjuk.

Első dolgunk a hiba felmérése legyen. Ha a gipszlécről csak kisebb darab tört le, akkor azt még spatulyázva, közepes sűrűségű gipsszel kifoltozhatjuk. A törött felületet előzőleg alaposan tisztítsuk meg, majd nedvesítsük be. Keverjünk kevés gipszet a vízbe, majd a léc mellé nyomott műanyagvonalzó mentén fokozatosan töltsük fel a kitört rész. A feltöltött rész felületét a műanyagvonalzóval igyekezzünk egysíkúvá tenni a léc többi részével. Ez csak részben fog majd sikerülni, hiszen a gipsz gyorsan köt. Sebaj, a további felesleget majd vésővel, vagy a spatulya élével nagyolhatjuk le, végül csiszolópapírral koptathatjuk le a kijavított részről.
A műanyagléceknél ilyen hibák ritkábban szoktak előfordulni, mert az alapanyag zártcellás szerkezete elég jól ellenáll a kiserejű 4ütéseknek. Ha viszont mégis beroppan a felülete, vagy ki is törik belőle egy darab, akkor legjobb a sérült részt egy ép lécből levágott darabbal kiváltani. A sérült részt finom fogú fűrésszel vágjuk ki, majd ragasszuk helyére a léc szorosan beszabott ép szeletét. Ehhez persze az kell, hogy legyen egy ilyen célra félretett hulladék díszléc darabunk. A felrögzítéséhez csak diszperziós ragasztót használjunk, mert a kontaktragasztók oldószere oldja a sztirolhabot, még akkor is, ha az nagyon tömör szerkezetű. Az ilyen díszlécek nagyobb mérvű sérüléseit is az előzőkhöz hasonlóan és nagyon gyorsan elvégezhetjük. Az ilyen díszléceknek többek között ez az előnyük.
A komolyabban sérült gipsz díszléc kijavítása is hasonló az előzőkhöz, tehát azonos profilú pótlást kell a sérült részre felragasztanunk. Megpróbálkozhatunk az eredeti léc beszerzésével is, hiszen ezeket általában 1 m-es darabokban húzzák le a gipszművesek. Ha viszont ez nem megoldható, magunk is "legyárthatjuk", csak az eredeti lécről fazonmintát kell vennünk. Erre kiválóan alkalmas az acélhuzalos fazonmásoló (1). Mintát azonban e nélkül is vehetünk a lécről, ha finomfogú illesztőfűrésszel teljesen átfűrészeljük a sérülés mögött, és a résbe csúsztatott kartondarabra hegyes ceruzával átmásoljuk a díszléc kontúrját. E rajz alapján 1,5 mm vastag alumínium lemezből lyukfűrésszel vágjuk ki nagyoltan a léc fazonját, majd tűreszelővel munkáljuk pontosan méretre (2). A lemez kb. 100 mm magas és a léc szélességénél 10-10 mm-rel szélesebb legyen. Ez lesz a húzósablon. Mögé rétegelt lemezből kivágott támlap is kell, amelynek alsó részét a léc profilját hozzávetőlegesen követően vágjuk ki. A támlapra csavarozzuk fel a húzósablont, azt pedig egy másik, kb. 250 mm hosszú vezetőlap közepére erősítsük fel. A vezetőlap 15-20 mm-rel szélesebb legyen a támlapnál. A támlapot felül egy háromszögű darabbal tegyük szilárddá (3). Egy nagyobb laminált faforgácslapra a leendő léc legmagasabb részeinek vonalába szegezzünk fel egy-egy falécet (4), és ezt követően máris hozzáfoghatunk a gipszléc húzásához.
6A keskenyebb és nem túl magas léceknél erősítőbetétként - a falécek helyett - olcsó műanyagháló is megteszi. A húzósablont tegyük az alaplap elejére, majd keverjük meg a tejfölnél valamivel sűrűbb formázógipszet, és terítsük a sablon elé a lécre (5), azok teljes hosszában. A húzósablont toljuk végig az alaplap éléhez és lapjára szorítva, eközben a sablon kialakítja a léc fazonját, illetve annak alsó részét. Testesebb lécek esetén ugyanis csak többszöri rátöltéssel lehet kialakítani a kellő fazont. Ha lécbetét helyett erősítőhálót alkalmazunk, akkor az a léc szélességénél 3-3 mm-rel legyen keskenyebb, és a vékony rétegben felterített alaprétegbe nyomkodva rögzítsük, majd terítsünk a tetejére újabb gipszréteget. A húzást csak ezt követően ejtsük meg.
A húzás során a lemezsablon hátoldalára átnyomódott gipszet mindenkor távolítsuk el, mert az a lécre tapadhat. A húzást mindig egy irányba mozgatott sablonnal végezzük el (6), a rátöltést pedig a léc elejére helyezett sablon elé helyezzük, és ennek felületéről is ajánlatos a felesleges anyagot előzőleg eltávolítani. Mindig annyi gipszet keverjünk be, hogy az elég legyen a munkadarabhoz, mert új adag keverésére nem lesz időnk. Azzal is számoljunk, hogy a bekevert gipsz eleinte lassan, a végén pedig gyorsan köt, és az ilyen sűrűbb gipszet már nem szabad felhasználnunk, inkább készítsünk hamar egy újabb adagot. Célszerűbb azonban, ha egy keverésből húzzuk le a pótdarabot.
7A készre formázott lécet hagyjuk teljesen megszáradni, majd ezt követően illesztőfűrésszel vágjuk méretre (7). A sérült részen a lécet ennek megfelelően fűrésszel vágjuk át, majd a felesleges részt távolítsuk el. A falfelületet csiszoljuk egyenesre, majd a lécpótlást próbáljuk a helyére. A pótlás csak akkor lesz észrevehetetlen, ha a fazonok nem eltérőek, és a pótlás teljesen egy síkba kerül az eredeti léccel. A toldat felragasztásához CMC tapétaragasztóval összekevert ragasztógipszet használjunk, de csak a pótlás felragasztásához. A hézagok kikenéséhez a híg gipszet ecsettel kenjük a hézagokba, majd száradása után csiszolással tüntessük el a még esetleg meglevő egyenetlenségeket. Ezután már csak a kijavított rész lefestése van hátra, és a sérülésnek nyoma sem maradt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: díszléc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyezeti rozetták

A lakóhelyiségek díszlécekkel történő dekorálásakor sok esetben megfeledkezünk a mennyezetről, pontosabban a még mindig közkedvelt központi világítótest kiemelésének lehetőségéről. Erre szolgálnak...


Rejtett világítás

Az ANRO polisztirol stukkókat nagyon sok területen fel lehet használni, azonban a leglátványosabb mind közül a rejtett világítás. Az oldalfal illetve a mennyezeten történő világítás kialakításnak...