Rózsák a mennyezeten

Újra divatba jöttek a mennyezetrózsák, azaz a rozetták, és amit évtizedekkel ezelőtt leverettünk a festővel, most szerelhetjük vissza. Válogathatunk is, hogy valódi gipszből öntött nehezet, vagy szó szerint habkönnyű műanyagot válasszunk-e. Az áruk nem sokban különbözik, a mintázatuk azonban eltérő és nagyon változatos. Ami pedig a felerősítésüket illeti; szinte jelentéktelen munkával jár, mindkettőt csak fel kell ragasztani a mennyezetre. Előtte természetesen a csillárt szereljük le (1), kábelcsatlakozóját tegyük szabaddá, majd nézzük meg, hogy átfér-e a rozetta középnyílásán. Ha szűk, akkor inkább a tápvezetéket bújtassuk át a lyukon, mintsem bővítése közben megsérüljön az elem. A 20-25 cm átmérőjű gipsz és műanyag rozettákat csak ragasztással szokták a mennyezetre erősíteni, csak az ennél nagyobb átmérőjű, gipszből készülteket kell a ragasztáson kívül csavarokkal felfogni. Ám míg a műanyagrozettákhoz diszperziós ragasztót, a gipszből készültekhez ragasztógipszet, vagy CMC tapétaragasztóval összekevert gipszet kell használni.

A mennyezet felületét a ragasztás helyén csiszoljuk simára, majd kenjük be diszperziós ragasztóval. A rozettát némi késedelemmel nyomjuk fel a mennyezetre, majd a széleken híg gipsszel kenjük ki az esetleges hézagokat. A gipszrozettát hasonló módon ragasszuk fel, csak itt a rozettát kenjük be ragasztógipsszel. Amíg az nem köt meg, a rozettát a mennyezethorgon átdugott faléc és fatömbök segítségével támasszuk alá. Ilyen esetekben a mennyezetről ajánlott a régi festéket is eltávolítani, majd a felragasztott mennyezeti dísz élei mentén levő hézagokat híg gipsszel, ecsettel kenjük ki. A 250 mm-nél nagyobb átmérőjű rozettákat három hosszú facsavarral fogassuk a mennyezetre, a széleit azonban most is híg gipsszel tüntessük el, így teljesen olyan hatású lesz, mintha a mennyezetre lenne öntve (2).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2088/Rozsak_a_mennyezeten