Ünnepeljünk együtt

100 éves a Bosch Magyarországon

1886-ban Stuttgartban a helyi rendőrség üzemeltetési engedélyt adott Robert Bosch Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyének. A vállalkozás egy bérház sötét hátsó udvarában kezdte meg tevékenységét. Mindössze egy segédet és egy tanulót foglalkoztatott. A fiatal, alig 25 éves tulajdonos minden szakmába vágó munkát elvállalt. Gyártott és javított orvosi műszereket, telegráf, távbeszélő berendezéseket, gyárakban és előkelőbb lakóházakban villanyvilágítást létesített. Mindezek fölött azonban megszállott híve a motorizációnak és az elektrotechnikának.
Ezekben az évtizedekben bontakozott ki a második ipari forradalom Európában. Az új találmány, a robbanómotor elkezdte feltartóztathatatlan térhódítását. Bosch helyes érzékkel ítélte meg a fejlődés irányát; gépjárműalkatrészek fejlesztésébe és gyártásába kezdett. A századforduló körüli években ugrásszerű volt üzemének fejlődése. A Bosch gyártmányok az egész világon elterjedtek, és a piaci sikerek nyomán sorra alakultak a külföldi Bosch vállalatok, képviseletek, filiálék (leányvállalatok), szervizek, vegyes vállalatok.
1898 októberében Robert Bosch Dénes Ede mérnököt bízta meg egy Ausztria-Magyarországi vezérképviselet létrehozásával. 1899-ben Dénes társult Friedmann Alberttel, megalapították a Dénes és Friedmann céget, s ebben az évben kezdte meg működését a budapesti képviselet és műhely. A vállalkozás szerény keretek között 6 szakmunkással és 3 inassal dolgozott. Tevékenysége előbb mágnesek és gyújtófejek javítására szorítkozott, majd lerakatott létesített a Bosch gyártmányok forgalmazására. Az anyavállalat 1918-tól "Bosch Róbert Kft." néven leányvállalatot hozott létre, melyet 45 után államosítottak.
Az 1929-33-as gazdasági világválság a Bosch vállalkozásokat is megviselte, de a cég hallatlan rugalmassággal igyekezett kivédeni a válság negatív hatásait. Elektromos szerszámok és hűtőszekrények, valamint más háztartási gépek gyártásába kezdtek. Lényegében az új üzletágak kialakulása erre az időre tehető.
A 45 utáni kényszerű távollét után (ezalatt a termékek forgalmazása közvetlenül Németországon, illetve Bécsen keresztül történt), 1979-ben nyitott újra szervizirodát a Bosch Magyarországon. 1990-ben pedig a gépjárműalkatrészek, az elektromos kéziszerszámok, a távközlés, a hőtechnika és a gépjármű diagnosztika terén működő összekötő irodát hozott létre. A Robert Bosch Kft. többek között olyan ismert márkaneveket képvisel, mint a Bosch, a Blaupunkt, a Junkers, a Skil vagy a Dremel. Egyre nagyobb a szerepe a gyártásban is. Egy japán céggel közösen CD-meghajtók gyártására gyárat létesített Kecskeméten, s idén kezdi meg a termelést egy hatalmas üzem Hatvanban.
A 100 éves centenáriumot a Bosch méltóképpen ünnepli meg. Ennek jelentős állomása lesz a Bosch és a 92.9 STAR Rádió közös rendezésében megvalósuló "Barkács hajó", amely május 27-én és 28-án egész nap a barkácsolás és a kéziszerszámok iránt érdeklődők szolgálatában áll. A Vöcsök nevű hajó szerszámbemutatónak berendezve, a MAHART 1-es számú hajóállomásról (a Pesti oldalon közvetlenül a Lánchíd alatt) indulva rövid körutakat tesz. Bárki felszállhat rá ingyen, aki meg akar ismerkedni a legújabb Bosch kéziszerszámokkal, ki akarja próbálni azokat, de még az is, aki mindeközben egy kicsit hajókázni akar a családdal, játszani, versenyezni, nyerni szeretne. Érdemes már 24-étől (hétfőtől) a szokásosnál is többet hallgatni a 92.9 STAR Rádiót is, hiszen ez a hét a Bosch és a barkácsolás jegyében zajlik majd. A zenei műsorok között rengeteg telefonos játék lesz majd, és a nyertesek értékes Bosch barkácsgépeket nyerhetnek. Különösen jól járnak azonban azok, akik a "Barkács hajóra" is eljönnek majd, mert ott valamilyen apró ajándékot mindenki kap. Az ügyesebbek (a vetélkedőkben) és a szerencsések (a játékokban) pedig ruhatárukat vagy szerszámparkjukat gyarapíthatják. Érdemes áttanulmányozni a szomszédos oldalon lévő gyönyörű gépkocsi elnyerésének feltételeit is. A Ford Focus-szal "személyesen" is találkozhatnak majd az Eötvös-téri kikötőben.
Minden barkácsolót szeretettel várunk tehát május 27-én és 28-án a Bosch és a 92.9 STAR Rádió közös rendezésében megvalósuló "Barkács hajón".
Ünnepeljünk együtt!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2117/100_eves_a_Bosch_Magyarorszagon