Ág-bogas kaspó

A dísznövényeket általában cserepekbe szoktuk ültetni. Ezek azonban előbb-utóbb kívülről csúnyán foltossá válnak. A gyorsan megcsúnyult cserepeket ezért mázas kaspókba állítva tüntethetjük el. Tavasszal viszont természetes anyagból, a fák metszésekor halomba gyűlt ágakból saját kezűleg készített burokba is öltöztethetjük. Hogy miként, ezt mondjuk el a következőkben.

Nem kell hozzá más, csak a cserép palástmagasságával közel azonos hosszúságúra vágott vastagabb ágdarabok. Ezek azonban ne korhadt, hanem egészséges ágakból leszabottak legyenek. Az ágak összefogásához erős, vastagabb zsineg, az ágközök kitöltéséhez pedig frissiben lekapart moha is (1) kell. Az ágakat vágjuk közel azonos hosszúságúra, az esetleges oldalágakat vágjuk le. Az első ágdarabra - a végétől kb. 30 mm-re - hurkoljuk rá, és csomóval rögzítsük a zsineg végét, majd a következő ágakat egyszeresen körülhurkolva fogassuk szorosan a már összehurkolt ágak mellé (2). A művelet gyorsan megy, így perceken belül kialakíthatjuk a cserép befedéséhez elegendő ágfonatot. A hurkolást ellenkező irányban is végezzük el. Az ágakat azonban felül is hurkolt zsineggel kell összefognunk. Ez már kissé nehezebb, mint az előbb volt, mivel az alul egymás mellé hurkolt ágakat itt most úgy kell egymáshoz zsinegelnünk, hogy a kiterített alak ívelté váljon. Most is oda-vissza tekerjük körül az ágakat. A zsinegek végét csomózzuk le szorosan, de mögötte maradjanak 6-7 cm hosszúságú zsinegszálak.
Következő lépésben az ágakra terítsünk mohát (3), majd a cserepet a mohaágyra helyezve, fokozatosan hengergetve (4) burkoljuk be. A zsinegek végét csomózzuk össze, közben húzzuk szorosra az ágfonatot, majd a felesleges zsinegvégeket bujtassuk az ágak mögé. Most már csak az ágak végét kell a cserép pereme és alja vonalában ágmetsző ollóval egyformára vágnunk (5), és máris beleültethetjük a növényt, majd a kiszemelt helyére állíthatjuk faburkolatú cserepes virágunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kaspó

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2118/ag_bogas_kaspo