Digitális fényképezőgép

Agfa ePhoto 1280

Olvasóink nagy része valószínűleg még nem tarthatott a kezében ilyen készüléket, hiszen valóban igazi újdonságról van szó. A digitális fényképezőgépben nincs film, a fotózás után nincs előhívás, nagyítás. Az exponálás után a képet a videokamerákhoz hasonló 1/3"-os ún. CCD képérzékelő érzékeli, majd a rögzítés teljesen elektronikus feldolgozás után egy 4 MB-os memóriakártyán történik. Az elkészített képet már az exponálás pillanatában láthatjuk a 2"-os színes LCD képernyőn, mégpedig meglepően jó és élethű kivitelben. Pár másodperces feldolgozás után pedig a készülék újabb kép készítésére alkalmas.

Az Agfa digitális fényképezőgépe szolgáltatásaiban mindent tud, amit a felső kategóriájú amatőr fényképezőgépeknek tudnia illik. 38-114 mm-es zoom optikájának fényereje 2,8-3,5 mm között változik és természetesen makrofelvételre is alkalmas. A hagyományos fényképezőgépekhez hasonlóan a zársebesség is változtathat 1/4 és 1/500 mp között. A gépen minden automatikus, de a profi gépeknél megszokott módon minden automatika kiiktatható, kézivezérlésre átkapcsolható. Rendkívül intelligens a masina vakuja is. Automatikus fénymérése pontos, de természetesen ki is kapcsolható, és ismeri a vörösszem hatás csökkentését is.
Amit eddig leírtunk, azt nagyjából minden jobb hagyományos fényképezőgépről leírhattuk volna. A következők viszont inkább a számítógép és a video világából válnak követhetővé. Az Agfa 1280-as öt különböző képfelbontásban, illetve tömörítésben képes a képeket rögzíteni. Közülük a legjobb (legnagyobb) felbontásról kapta típusszámát, amelyben 1280x960 pixeles képeket, 24 bit (true color) színmélységben képes készíteni. Összehasonlításul annyit, hogy ilyen felbontást csak a legjobb számítógép-monitorok tudnak, és ez messze meghaladja a jobb tv-készülékekét. Igaz ebben a felbontásban a 4 MB-os memóriakártyára mindössze 6 kép rögzíthető, de hát a minőségnek ára van. Ha a felbontást csökkentjük és a képek tömörítését növeljük, akkor egyre több képet rögzíthetünk ugyanarra a memóriakártyára. 640x480 pixeles felbontásban már 60 kép rögzíthető egy kártyára, és a képek minősége, színhűsége a monitoron megítélve még mindig kitűnőnek mondható. A memóriakártya a gépből kivehető, cserélhető, így természetesen arra is lehetőség van, hogy egy fényképezőgéphez több kártyát használjunk. Külön tartozékként 2, 4 és 8 MB-os memóriakártyák kaphatók.
Az Agfa készüléknek két kimeneti csatlakozója van. Az egyik kompozit videó jelet szolgáltat, és közvetlenül tv-képernyőre vagy videó készülékre csatlakoztatható. Ez lehetőséget ad arra, hogy a kártyán tárolt képeket normál méretű képernyőn nézhessük meg. Érdekes módon ez a kép nem tűnik elég stabilnak, van benne egy kis remegés. A másik kimeneti jel közvetlenül egy számítógép soros portjára csatlakoztatható és az elkészített képek a számítógépbe beolvashatók.
Ezzel el is érkeztünk arra a pontra, ahol a digitális fényképezőgép elválik a hagyományostól, ahol használata másfajta értelmezést nyer. Nem arról van ugyanis szó, hogy a digitális kamera felbontásban, színhűségben, vagy más képjellemzőben legyőzné a hagyományos filmet. A számítógépes képfeldolgozás azonban olyan lehetőségeket nyit meg a használó előtt, ami a hagyományos képekkel aligha érhető el.
A PC-n a fényképezőgépből érkező képeket a Win'95 alatt futó PhotoWise nevű program fogadja. Ez lehetőséget ad a másolásra, fájlnév alatti megnevezésre, katalogizálásra, könyvtárba rendezésre stb. A program vezérli magát a fényképezőgépet is, így például másolás után a gép memóriáját is programból törölhetjük.
A digitális képfeldolgozás lehetőségei határtalanok. Nemcsak színben, képszerkesztésben, hanem torzításban, háttérkitakarásban, átszerkesztésben, montírozásban és még ki tudja mi mindenben lehet beavatkozni. Ez már csak program kérdése. Mindehhez a digitális gép kiváló alapanyagot szolgáltat. A JPEG formátumú képeket a legelterjedtebb grafikus és tördelő programokon kívül akár Word szövegszerkesztő is fogadni tudja. A PhotoWise-ból érhető el a PhotoGenie JPEG szűrőprogram, amely a JPEG alapú tömörítés közben keletkezett hiányokat, életlenségeket, rendellenességeket, zajokat szűri ki. Ez a művelet feljavítja a képminőséget is.
Összefoglalva: A digitális fényképezőgép előnyei tehát magában a számítógépben rejlenek. Bár a gépnek az ára igen borsos, a megvásárlásától kezdve (ha legalább egy 486-os PC-vel is rendelkezünk) a képek tárolása és feldolgozása olcsó. A számítógép monitorán szemlélve minőségük kitűnő. A képek között egyszerű az eligazodás. Természetesen lehetőség van a képek kinyomtatására is, ez azonban, megfelelő minőségben, költséges, ezért ebben nem érdemes gondolkodni. Fogadjuk el azt, hogy a digitális képekkel a számítógéphez leszünk kötve.
Szakmai ártalomból persze bennünket az is érdekelt, hogy az ePhoto 1280-as képminősége eléri-e a nyomdatechnikához szükséges szintet. Azt gondoljuk, hogy kisebb képméretekben igen, de mindezt gyakorlatban csak olvasóink bőrén tudtuk kipróbálni, és az eredményt mi is csak e lapszámunk kézhezvételekor látjuk. Két majdnem egyforma képünk közül az egyiket (a felső) egy hagyományos Minoltával, a másikat (az alsót) digitális géppel készítettük. Az összehasonlítást velünk együtt végezzék el önök is.

Ezúton is köszönet a KRONOS számítástechnikai szaküzletnek (telefon: 302-8888), akiktől a bemutatott gépet kölcsönkaptuk.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2255/Agfa_ePhoto_1280