Munkaasztal, fűrészállvány

A barkácsolók bizonyára örömmel fogadják ezt a sokcélú munkaasztalt, amelyet Forintos Kálmán iparművész tervezett. A szerkezet kis helyigényű, ergonómiailag jól átgondolt, kellően magas, erős, stabil, hosszú élettartamú és sokoldalúan felhasználható. Az asztal lapja újrafelhasználható fahulladékból készül és keményfa minőségű. Ugyanilyen anyagból készült lap tölti be a keresztmerevítő szerepét. Az asztallap szélén körbemart horony a különböző munkák (reszelés, fúrás, kalapálás, fűrészelés) okozta rezgésektől elmozduló kisebb alkatrészek és szerszámok legurulását akadályozza meg.

Az asztallap leszerelése után rendelkezésre áll a teljesen új szempontok szerint tervezett fűrészállvány, amely csak annyiban azonos a több évszázada használt hagyományos fűrészbakkal, hogy kellő magasságban tartja a megmunkálandó anyagot. Az új rendszerű fűrészállvány egyik újdonsága, hogy a hagyományos megoldások hibáit kiküszöböli, de anyagából adódó előnyeit megtartja és ötvözi.

A tartórészek és a lábak acélból készülnek, míg a keresztmerevítő szerepét a közéjük helyezett és átmenő csavarokkal rögzített falap tölti be, ami balesetmentessé teszi a fűrészelést, az esetleg túlszaladó fűrész élét nem károsítja. A súlyosabban, vagy többszörösen károsodott deszka megfordításával újként használható, végső esetben cserélhető. Ez a lap rezgéscsillapító hatású is és kellően rugalmas ahhoz, hogy a négy talp nem teljesen sima talajon is biztosan felfeküdjön.

A fűrészállvány másik újdonsága a két szélső alátámasztó között alkalmazott mozgatható és tetszés szerinti helyen rögzíthető alátámasztó szerkezet. Ennek előnye főként a hosszabb rönkök fűrészelésénél jelentkezik, ugyanis közbülső alátámasztó alkalmazásával rövidebb darabokra vágható fel az anyag anélkül, hogy minden vágás után a láncfűrészt le kellene állítani, és a rönköt arrébtenni.

A Tartórész 90 fokos terpesztése lehetővé teszi nagyobb átmérőjű rönk, vagy már megmunkált gerenda, deszka befogását is, így építkezésnél is jól használható az állvány. A megmunkálandó anyag stabil felfekvését biztosítja a tartórész éleinek fogazott kiképzése is. Ez a fogazás a fa kérgébe nyomódva rögzíti a szabálytalan keresztmetszetű rönköket is, ugyanakkor a már megmunkált felületeket nem károsítja.
A talprész úgy lett kialakítva, hogy az állvány földön, fűben, vagy kemény padlón is stabilan, billegés és csúszás nélkül megálljon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2335/Munkaasztal__fureszallvany