Túlfeszültség védelem

Villámok és villámvédelmek

Az emberiség történetét végig kísérte a fény- és hanghatásokkal járó természeti jelenség, a villámlás. Mágikus erőnek, az istenek bosszújának tartották, és rettegtek tőle, de keletkezésére csak a 18-ik században tudtak megfelelő magyarázatot adni.
A Bibliában a csipkebokrot meggyújtó, Isten haragját jelképező csapásként jelenik meg a villám. Az Ókorban, a Görög Mitológiában is szó esik a vihart követő, vakító fénnyel és hangjelenséggel járó villámcsapásról. Védekezni nem tudtak az emberek így sokszor tüzeket, tetemes anyagi károkat okozott, és áldozatokat követelt egy-egy villámcsapás. A természeti jelenség kialakulásának okát csak később sikerült megfejteni.

Villám keletkezése

A felhőkben, házakban, fákban és szalmakazlakban - csak a legfontosabbakat említve - telítődnek a negatív és pozitív villamos töltések. A töltések a műtárgyak legmagasabb pontján helyezkednek el. Amikor két eltérő villamos polaritású felhő, vagy ház és felhő közel kerül egymáshoz, fény és hangjelenség kíséretében villamos kisülés - villámcsapás - jön létre. A nagyfeszültség villámáramot eredményez, ami végig halad a műtárgyakon, fémtárgyakon és villamos vezetőkön, majd végül leföldelődik. A villám áram - ha nem védekeznek ellene - megrongálja, tönkreteszi az útjába kerülő műtárgyakat, készülékeket, de nem utolsó sorban az emberi életet is veszélyezteti.

Védekezés

A védelmet nyújtó első primitív eszközt, a villámhárítót B. Franklin 1752-ben fedezte fel. Tengeri utazásai során megfigyelte, hogy a villám a hajók legmagasabb pontjára csapódik be, és a vizes árbocon keresztül a tengervízig halad, majd kisül. A villámcsapás tetemes károkat okozott a hajók árbocában, kötélzetében, és gyakran járt tűzvésszel. Ekkor jött az ötlete, hogy ha fém rudat helyez az árboc végére, és ezt fémhuzallal összeköti egy fémlemezzel, amely a tengervízzel érintkezik, így a villám levezethető.
Primitív, de hasznos megoldásnak bizonyult, attól kezdve felszerelik a hajókat villámhárítókkal. Ma már mindenütt láthatók, magas épületeken, gyárkéményeken és egyéb kiemelkedő műtárgyakon a különböző villámhárítók. Tetőkön sodrott vagy tömör, nagy keresztmetszetű vezetékekkel kötik össze a fém tárgyakat, pl. ereszcsatornát, Tv antennát, szinte behálózzák a tetőt. Felfogók és levezetők rendszerét alakítják ki, ezek csatlakoznak a földelőhöz. A korszerű villámelhárító rendszer kialakítása szakértelmet gondos mérnöki munkát igényel, és tetemes anyagi költséggel jár.

Korszerű villámvédelmek

Lakóházak, ipari létesítmények védelmére kezdetben csak a külső villámvédelem kiépítése volt jellemző. Az épület legmagasabb pontján, tetőgerincen úgy nevezett felfogókat helyeztek el, ezeket nagy keresztmetszetű, többnyire sodrott levezetők kötik össze. A levezetők földelő lemezhez csatlakoznak, itt történik a villám levezetése a földbe. A villám levezetők méretét, elhelyezését és számát szabványok rögzítik. A villámhárító fokozatát, a védendő épület villámvédelmi besorolása alapján határozzák meg.
A külső villámvédelmen kívül, belső az objektum belső részén kialakított villámvédelmet is biztosítani kell. A belső villámvédelmet a létesítményben a feszültségesések, feszültség különbségek csökkentésével, valamint a másodlagos átütések és átívelések megakadályozásával lehet megvalósítani. Az utólagosan kialakított védelem mindig többe kerül, ezért célszerű mindig az építés fázisában erről gondoskodni.
Az utóbbi időben elterjedtek a tetőkön az elektronikus vezérlésű készülékek, pl. klímaberendezések, műholdvevők, antennák. Ezek villámvédelme szükségessé tette, hogy a belső túlfeszültség védelem, külső - szigetelt vagy részben szigetelt - villámvédelem legyen kiegészítve. A tetőre kivezetett, az épület belső villamos hálózatával kapcsolatban álló elektromos vagy elektronikus készülékek villámvédelme megköveteli a szigetelt villámvédelmet.
A szigetelt villámvédelmi rendszere szigetelt felfogó rúdból, rozsdamentes anyagú álló- és rögzítő rúdból és fali tartó elemekből áll. Jellemzője a rendszernek az üvegbakelit szigetelésű tartó, alumínium felfogó csúcs és a keresztirányú szigetelő tartó. A védelmi rendszer elemeit a tetőtől, faltól szigetelések választják el, de a védeni kívánt műtárggyal - pl. fém kéménnyel - fémes kapcsolatban vannak. A felfogó rendszert hálózatszerűen építik ki a védendő műtárgyak felett, több levezetőt alkalmazva.

Egységesített rendszer

A korszerű, egységesített rendszerben a külső, szigetelt védelmi rendszeren túl a belső túlfeszültség elleni védelem is megtalálható, egymással szerves kapcsolatban. Az így kialakított rendszerben a védett objektum rendelkezik egy főelosztó dobozzal, ahová a külső villám levezetők csatlakoznak, továbbá egy házi elosztó szekrénnyel, amely tartalmazza a lakás túlfeszültség védelmét és a villám levezetőt. A külső, szigetelt és a belső túlfeszültség védelem csatlakozik egy potenciál kiegyenlítő egységhez, ez végzi el a feszültségek kiegyenlítését. Ide csatlakoznak az objektumban lévő összes túlfeszültség levezetők, védelmek, továbbá a földelés.

Védekezés belső túlfeszültségek ellen.

A házakban a hagyományos túlfeszültségek védelmét a kismegszakítók látják el. Zárlat esetén a ház villamos hálózatát leválasztják. A belső villám védelem kiegészítésként megóvja a televíziót, számítógépet és más elektronikai berendezéseket, amelyek kapcsolatba kerülhetnek egy villámcsapással és annak káros következményeivel. Speciális villámlevezetők alkalmazásával megoldható az elektronikus készülékek védelme. Számítógépek elé túlfeszültség védelemmel ellátott sorcsatlakozó kerül, erről történik a tápfeszültség ellátása a készülékeknek. Védeni lehet az antennák koaxkábeleit, beépíthető villámlevezetővel. Kapható fali elosztódobozba szerelhető villámlevezető adapter, amely a csatlakoztatott fogyasztók védelmét, biztosítja. Továbbá beszerezhető a kereskedelemben ISDN-telefon vagy Modem védelmére szolgáló túlfeszültség levezető is. A villámlevezetőket és egyéb túlfeszültség levezetőket erre szakosodott cégek forgalmazzák, de célszerű mindig hozzáértő szakemberrel a villámvédelmet még az épület tervezésének fázisában megterveztetni.

Láng Levente

 

Túlfeszültség védelem – OBO

Túlfeszültség-impulzus számos folyamat következtében kerülhet villamos és kommunikációs (telefon, kábel TV, számítástechnikai) hálózatokra. Leggyakrabban villámcsapás hoz létre akkora energiájú impulzusokat, amelyek képesek a hálózatra csatlakozó berendezéseket megrongálni, de hasonló károk bekövetkezéséhez vezethetnek a villamos hálózaton végzett (áramszolgáltatói) kapcsolások hatására keletkező feszültségtüskék is.
Berendezéseinket ennek megfelelően évente akár több tucat alkalommal is érheti túlfeszültség- impulzus. Hogy ennek következtében meghibásodás bekövetkezik-e, az számos tényezőnek a függvénye.
Mindeközben elektronikus berendezéseinkre egyre több és egyre fontosabb feladatot bízunk. Éppen ezért sokan ismerik fel a tényt, gyakran saját kárukon megtapasztalva, hogy védelem nélkül egy átlagos háztartásban is keletkezhet akkora túlfeszültség eredetű kár, amely jelentősen meghaladja a védelem kialakításának összegét. A védekezés tehát kifizetődő.
A szakszerű túlfeszültség-védelem kialakítása – hasonlóan a vagyonvédelmi rendszerekhez – csak az épület több pontján beépített eszközzel lehetséges: a csatlakozóaljzatba dugható (ún. 3. vagy „D” típusú) túlfeszültség-levezetők legfeljebb korlátozott védelmet képesek nyújtani, (ugyanúgy, mintha valaki rácsot szerelne az ablakra, de nyitva felejtené az ajtót…) A védelmi rendszer 1. és/vagy 2. („B” és/vagy „C”) típusú levezetők beépítésével tehető teljessé – ezt a feladatot célszerű szakemberre bízni.
Az OBO-nak évtizedes tapasztalata van nemcsak túlfeszültség-védelmi eszközök gyártásában, hanem – ami még ennél is fontosabb – helyes alkalmazásukban is. Védelmi eszközeik – amelyek minőségét 5 év garancia jelzi – gondoskodnak számos kiemelt fontosságú létesítmény biztonságáról, erőművektől bankokon és a legkülönfélébb ipari üzemeken át kórházakig, informatikai rendszerekig. Az alkalmazási terület természetesen kiterjed a magáncélú felhasználásra – családi házak, lakások védelmére – is. Az OBO munkatársai szívesen nyújtanak felvilágosítást a túlfeszültség-védelmi rendszer kialakításáról, és a védelmi eszközök alkalmazásáról minden érdeklődőnek.

OBO BETTERMANN Kft.
H-2347 Bugyi, Alsóráda 2.
Tel.: +36 (29) 349 125
Fax: +36 (29) 349 100

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2419/Villamok_es_villamvedelmek