Energiatakarékos tető hőszigetelő rendszer

Szarufák fölött a teljes tetőt kívülről beborító PUR hőszigetelő táblák és rajtuk a leszorítást biztosító ellenlécekÉpületeinkből elszökő hőmennyiség közel 30%-a a tetőn keresztül távozik. A kérdés nem pusztán az, hogy milyen vastag hőszigetelést használjunk, hanem az is, hogy milyen anyagból és hová építsük azt be.

A különböző szigetelőanyagok hőszigetelő-képességei között lényeges eltérések adódhatnak. A poliuretán (PUR/PIR) keményhab táblák alkalmazása esetén a hagyományos laza szálas anyagoknál akár 40%-kal kedvezőbb szigetelő hatás érhető el. A fa tetőszerkezet kb. 8-szor rosszabb hőszigetelési képességgel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelő-anyagok, így szarufák közé tett szigetelés esetén, nagymértékű hőhidassággal kell számolnunk, ami a hőveszteségen túl penészesedéshez is vezet. A hőhidak elkerülhetők, ha magas terhelhetőségű, nagy táblaméretű (2,5m x 1,25m), nútféderes (csaphornyos) élképzésű poliuretán hőszigetelő lapokat szarufák felett, megszakítások nélkül helyezünk el.
Példaképpen nézzük meg néhány országra és épület típusra jellemző hőszigetelő-anyag vastagságokat.

A táblázatból kiolvasható, hogy PUR táblákból fele akkora vastagság is elegendő, emellett a lapok választható kasírozásokkal (társított rétegekkel) vannak ellátva, mint pl. alufólia kasírozás (hő visszaverő hatás) és/vagy bitumenes lemez (fokozott vízárósági követelmények) vagy páraátersztő rétegek (felújításokhoz) vagy OSB lap (zsindely, síklemez, pala, fedéshez)...

belső látszó faszerkezetek természetes látványaA poliuretán lapokon a felső oldali réteg minden esetben átlapolható és öntapadó csíkkal ellátott, ez véd a káros nedvesség bejutásától, illetve kizárja a hibákat (fóliázáskor), és gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a kivitelezést. A többrétegű felépítésnek köszönhetően nem kell külön-külön megvenni illetve beépíteni a tető szigetelő elemeit, így pénzt és idő takaríthat meg.
A poliuretán időtálló, alaktartó, nem zsugorodik, nem vetemedik, valamint gyenge vegyszereknek, gombásodásnak, rágcsálóknak ellenáll, az emberi szervezetre és a környezetre nincs káros hatással. A hőszigetelő táblákat akár közvetlenül a szarufákra vagy sík deszkázatra fektethetjük, majd az ellenlécek felhelyezése után méretezett csavarokkal a szarufákhoz rögzítjük (a csavar áthatol az ellenlécen és a szigetelőanyagon is).
A szarufák feletti kialakítás a hőhídmentességen túl, a belső látszó faszerkezetek természetes látványát és galériák kialakításának lehetőségét kínálja (a gerincig történő táblafektetés miatt).
A poliuretán lapok kiváló hőszigetelő és műszaki tulajdonságaik miatt tökéletes megoldást nyújtanak magastetők, lapostetők, zöldtetők, terasztetők, födémek, padlók és padlófűtési rendszerek hőszigeteléséhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-250/Energiatakarekos_teto_hoszigetelo_rendszer