Szigetelés belülről? - Igen!

Módosítva: 2008-07-13 14:08:57

Ez a PROMATECT-MC(r) és a PROMATECT-MC(r) plus, (vagy korábbi nevén MASTERCLIMA(r) és MASTERCLIMA plus(r)). Belső hőszigeteléssel megszüntethetők a hőhidak, ezzel a falak nedvesedése, penészesedése, salétromosodása.

Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás: így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség.
Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak "kiszárítására" a PROMATECT-MC(r) burkolat.
Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással. Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Leggyakrabban a légúti megbetegedésekre való hajlam, illetve allergiák kialakulását eredményezheti, de akár tüdőgyulladás is lehet a következmény. (Írásunkban a közismert salétromosodás kifejezést használjuk, függetlenül az oldott sók fajtájától: szulfát, nitrát, klorid, magnézium stb.)
Egy kész épületnél az utólagos külső vagy alsó nedvesedés elleni szigetelés soha nem könnyű feladat. Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez. A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg. Gyakran - például a rakott kőfalaknál - ez szinte kivitelezhetetlen. Előfordulnak kevésbé súlyos esetek is; egy-egy pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása.
Látható, hogy sok olyan nedvesedési probléma van, amelyeknél egyszerűbb a belső "szigetelés" kialakítása. Ezt a célt szolgálják például az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott ún. pórusos javító vakolatok, melyek azonban munkaigényesek és alacsony hatékonyságúak. E gondok egyszerű és gyors megoldására szolgál a házilag is kivitelezhető PROMATECT-MC(r) belső burkolat kialakítása.

Nedves, penészes falak szigetelése

Több mint tizenöt éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra, amely igen hatékony és egyszerűbben kivitelezhető, mint a vakolás. Ez a min. 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű, különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MC(r), itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül, hogy kicsepegne belőle, és tárolja azt. Egy négyzetméter 25 mm vastag lemez akár 20-21 liter víz tárolására is képes lehet, de nyitott pórusszerkezete miatt a felszívott nedvesség folyamatosan párolog, és szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez az erősített kalciumszilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja, és szárazon tartja, ugyanakkor mindig száraz marad a lemez felülete. A PROMATECT-MC(r) burkolat száraz felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is.
A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MC(r) plus módosított pórusrendszerének köszönhetően - a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett - megszűnik a sók felületi kivirágzása. A kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe. A kapilláris rendszer sóbetároló képessége a teljes térfogat minimum 85%-a, így élettartama kb. 15-20 év! Ezután a burkolatot ki kell cserélni.
A PROMATECT-MC(r) plus a fentiek miatt az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására alkalmas.

Belső hőszigetelés

E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely meg tudja oldani a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási gondokat is. Egyértelműen rögzíthető, hogy a PROMATECT-MC(r) lemezekkel lehet és szabad belülről hőszigetelni. A hővezetési tényező (?) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá való hőszigetelésként is.

A részletezett szigetelő anyagok alkalmazási lehetőségei

Mielőtt e szigetelési technológia mellett döntünk, előtte célszerű szakemberrel megvizsgáltatni a falat, vagyis azt, hogy mennyi a fal nedvességtartalma, ill. a vízben oldott sók aránya. Ez helyszíni méréssel, szükség esetén (gyanús szennyeződések) laborvizsgálat elvégzésével határozható meg. Megállapítható az is, hogy kisebb nedvesedés esetén mekkora területet kell burkolni a szigetelőlemezzel.
Tekintettel arra, hogy a szigetelőlemez "működése" a páraáteresztő képességén múlik, alkalmazása előtt a nem páraáteresztő rétegeket el kell távolítani a falról. Amennyiben a vakolat erős, nem válik el a falazattól, azt a vakolatra is lehet ragasztani.
A letisztított falra fogazott glettvassal felhordott páraáteresztő ragasztóágyba nyomjuk bele a lemezeket. A lemez felületét csak páraáteresztő glettel, ill. festékkel (meszes bázisú vagy szilikátfestékek) lehet bevonni. A terméket Magyarországon az LB-Knauf ragasztótapaszával alkalmazzák.
A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Az elmúlt 2 évben több ezer m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel.
Az ÉMI KHT. által kiadott ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY (ÉME) száma: A-733/2005.

További felvilágosítás, beszerzési lehetőségek:
Magyarországi rendszergazda: ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft.
2083 Solymár, Katona József u. 23.
Telefon: (06-26) 360-361, mobil: (06-30) 950-9833
Fax: (06-26) 560-009,
E-mail: eramis@eramis.t-online.hu
Web: http://www.eramis.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Smudla Mihály


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gomba és penész ellen

Mi ez a furcsa szag a szobában? Bizony, penészedik a fal – fedezik fel egyre többen a tél közeledtével. A penész pedig több puszta kellemetlenségnél: egy sor betegségért tehető felelőssé, és...


Beépített tetőterek hőszigetelése

A hőszigetelés elhelyezését alapjaiban befolyásolja, hogy meg akarjuk-e bontani a héjazatot, vagy belülről szeretnénk elvégezni a kivitelezést. Előbbi esetben a szarufák feletti, utóbbinál a...