Fűtőtestek bekötése

2008-08-07 22:45:22 | Módosítva: 2008-08-07 22:49:06

A fűtési rendszerek területén ma számos megoldás él egymás mellett. A kisebb épületek fűtőberendezéseinek kivitelezése sokszor tervek nélkül készül, és a szerelői praxis dönti el, milyen is lesz a rendszer. Az építtetőtől természetesen nem várható el, hogy a fűtéstechnika megannyi részletéhez értsen, de azzal tisztában kell lennie, hogy még a fűtőberendezés legegyszerűbbnek tűnő és egyben leglátványosabb elemét, a fűtőtestet sem tudja szakismeret nélkül, "rizikómentesen" megvenni.

A fűtőtestszerelvények kiválasztásához még további szempontokat kell mérlegelni, többek között az alkalmazandó csővezeték anyagát, szerelési technológiáját, a fűtési áramkörök kialakítását, a rendelkezésre álló szivattyúnyomást stb. Az alkalmazási fejlesztések abba az irányba mutatnak, hogy egyszerűbb legyen a termékeket kiválasztani, és természetesen egyszerűsödjön a helyszíni szerelési feladat is. A külső szemlélő számára látványosan ez úgy jelentkezik, hogy a szerelvényezés egy része gyárilag már a fűtőtestbe beépítésre kerül. Az úgynevezett szelepes radiátorok helyszíni szerelvényezése már sokkal egyszerűbb. Az alábbiak ehhez nyújtanak egy rövid áttekintést.

Hagyományos felső-alsó fűtőtestbekötés

A szerelvényezés normál kivitelű radiátorhoz és kétcsöves fűtési hálózatokhoz, vagy függőleges elosztású egycsöves fűtési berendezésekhez (panelépületek) alkalmas. A szelepek sarok vagy egyenes kivitelben, 3/8"-5/4" méretekben kaphatók. Műszaki (áramlástechnikai) okok miatt, hosszabb fűtőtesteknél a visszatérő bekötését a radiátor ellentétes oldalán helyezték el.
A felújítási munkáknál ez a kötéstípus a jellemző és a korszerűsítés során a meglévő kézi szelepeket termosztatikus kivitelűre cserélik. "Örökzöld" kötés. A gyakorlatban jellemzően használt csőanyagok: varratnélküli fekete acélcső, vörösrézcső. A csővezetés szabadon vagy a falszerkezetben is történhet.

Komplett külsőoldali fűtőtest bekötés, kétcsöves fűtési hálózatokhoz

A szerelvényegység normál kivitelű radiátorokkal szerelve lehetővé teszi korszerű csőanyagok használatát, a csőhálózat falszegélybe, padlószerkezetbe történő elrejtését. A kiválasztással itt már kevesebb a probléma, hiszen a kereskedelmi forgalomban egyetlen méret (1/2") és elsősorban az ábrán is látható axiális kivitelű felsőrész alkalmazása terjedt el. A megoldás a 90-es években nyert teret.
A gyakorlatban jellemzően használt csőanyagok: vörösrézcső, műanyagcső, lágyacélcső, többrétegű (alu-műanyag) cső. Csővezetés jellemzően a padlószerkezetben.

Komplett külsőoldali fűtőtest bekötés, egycsöves fűtési hálózatokhoz

A szerelvény az előbbiekben leírt előnyös tulajdonságokon túlmenően széles körben lehetővé tette a vízszintes elosztású, egycsöves fűtőkörök egyszerű kialakítását. A hidraulikusan sorba-kapcsolt fűtőtestekből álló fűtőkörök lehetővé tették az energiafelhasználás szempontjából kedvező helyiségcsoportos vezérlést és szabályozást. (Az azonos időszakban használt helyiségeket, pl. a nappalit, a konyhát, a fürdőszobát látjuk el az egyik fűtőkörrel, a hálószobákat egy másikkal. Így lehetővé válik az éppen nem használt helyiségcsoport léghőmérsékletének csökkentése, vagy akár a fűtés időszakos szüneteltetése is.) A kisebb létesítményekre, családi házakra korábban jellemző hidraulikailag "egybeszabott" csőhálózati rendszereket elavulttá tette.

Szelepes fűtőtest szerelvényezése kétcsöves fűtési hálózathoz

A komplett fűtőtest-kötéseknél szerzett kedvező tapasztalatok a 90-es évek második felére számos radiátorgyártót arra ösztönöztek, hogy a szerelvényt a gyártási folyamat során közvetlenül a fűtőtestbe építse be. Az ilyen módon létrejött új termék, a szelepes radiátor eredendően kétcsöves fűtési üzemmódra alkalmas. Akár közvetlenül is beköthető csőhálózatba, de ebben az esetben bizonyos megszokott és elvárt funkciók - pl. a fűtőtest kizárása az áramkörből - elmaradnak. A gyakorlatban emiatt a csatlakozó szelepek alkalmazása vált általánossá. Igényesebb kivitelű szelepek töltési és ürítési funkciókkal is rendelkeznek. Általánossá vált az 50 mm-es csőtengelytávolság, az egyenes és sarok kivitel, a 3/4" méretű szorítógyűrűs csavarzattal történő csőkötés. A fűtőtestek csatlakozócsonkja gyártótól függően 1/2" belső vagy 3/4" külső menetes.

Szelepes fűtőtest szerelvényezése egycsöves fűtési hálózathoz

Amennyiben egy szelepes fűtőtestet egycsöves üzemmódra alkalmas csatlakozó szeleppel szerelünk fel (állítható bypass-sal rendelkezik, az adott fűtőtesthez érkező fűtővíznek csak egy kívánt része kerül a radiátorba, a többi továbbáramlik a fűtőkör hátralévő része felé), úgy az előbbi egycsöves rendszernél leírt minden előnyös tulajdonságot ki tudunk használni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fűtőtestek felül beépített szabályozószelepe csak védőkupakkal szerelt, a rendeltetésszerű használathoz célszerű termosztátot felszerelni.

Szelepes fűtőtest rejtett szerelvényezése egy- és kétcsöves fűtési hálózathoz

A szerelvényezés további fejlesztési irányát alapvetően két szempont határozta meg: egyrészt létezik egy felhasználói igény, hogy a gépészeti elemeket a fűtőtest környezetéből távolítsuk el (szelepek, csövek), vagy optikailag rejtsük el, de legalább a kezelőelemek legyenek szépek, formatervezettek.
Szerelési oldalról ugyanakkor egyre fontosabb az a szempont, hogy a fűtési hálózat készre-szerelhető és esetleg üzembe-helyezhető legyen már abban a fázisban, amikor a fűtőtesteket még nem is szerelték fel. Ilyen módon a fűtőtestek mechanikai sérülése az építkezés során elkerülhető, továbbá a festési munkák során nem kell a már felszerelt fűtőtesteket újra le- és felszerelni. Az ábrán bemutatott megoldás már mindezt tudja, természetesen úgy, hogy az előző ábrákon lévő megoldások minden előnyét megtartotta.
A "Multimodul" egység egy hőszigetelt műanyagdobozba előszerelt, fal- vagy padlószerkezetbe beépíthető kompakt csatlakozóelem, amely egy- és kétcsöves fűtési hálózatokhoz történő csatlakozást egyaránt lehetővé tesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtőtest

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűthető törölközőszárító

Nagyon gyakoriak a fürdőszobai csőradiátorok, amelyek nemcsak a helyiség fűtését oldják meg, hanem a nedves törölközők szárítására is alkalmasak. Helyigényük csekély, fűtésük gyakran előre...


Átmeneti fűtések

Az elektromos fűtésekről korábban elterjedt nézet volt, hogy drága az üzemeltetésük. Ez igaz volt, ám azóta sok minden változott: a többi fűtési mód is drága lett. Felment a gáz ára, a fatüzelés...