Félhasábos ágyásszegély

2008-08-07 23:28:36 | Módosítva: 2008-08-08 00:19:07

Akinek van kertje, szeretné azt szebbé, rendezettebbé tenni. Ezt a terület állandó ápolása mellett, pl. az ágyások megfelelő kialakításával lehet megvalósítani. Ha a talaj megfelelő a dísznövényeknek, kerti virágoknak, a gyepes részbe süllyesztett ágyások is jól mutatnak. Széleiket viszont mindenképpen célszerű körbevenni valamilyen szegéllyel.

E célra használhatunk beton burkolószegélyköveket, téglát, sőt, félbevágott hasábfákból is dekoratív ágyásszegélyeket készíthetünk. Annál is inkább, mert kéregtelenített, félbevágott hasábokból lemezszalaggal összefogott szegélyelemeket (1) már készen is vásárolhatunk a barkácsáruházak kertészeti részlegeiben. Előnyük, hogy közel azonos vastagságú fatörzsekből készülnek, így egyöntetű látványt nyújtanak. Ilyen anyagból készített ágyásszegélyek ezért nagyon attraktívak, felhasználásukhoz azonban nem árt tudni néhány dolgot.
A félhasábos kéreghántolt ágyásszegélyek előnye, hogy kiválóan formálhatók, így bármilyen alakú virágágyást körbevehetünk vele. A lekerekített sarkok nem jelentenek akadályt, viszont az egyenes részeken elég nehéz beállítani a kigöngyölt hasábsort. Főként ott célszerű a használatuk, ahol termőtalaj rátöltésre van szükség, ami megemeli az ágyások szintjét. A szintemeléseket egyébként a kert felületének a tagolásához is felhasználhatjuk, ami még az apró kerteket is változatosabbá, érdekesebbé teszi, különösen, ha azok teljesen füvesek. Ezen kívül a kisebb kerti utak szegélyeként is jól használhatók, ha közvetlenül az út, vagy lépcső mellett virágágyás is van. Az ilyen szegélymegoldások természetesen némi földmunkával is együtt járnak, de a szép környezetért ezt is érdemes vállalnunk.
A fahasábos ágyásszegélyek földbe erősítéséhez legalább 7 cm mély, keskeny árok szükséges, hogy megakadályozzuk a szegélyező hasábok elmozdulását. Az egyenes ágyások szegélyelemeit még a földbe erősítésük előtt érdemes alul-felül a belső, egyenes oldalukra csavarozott léccel megerősítenünk (2). A léceket azonban egy félhasábnyira toljuk oldalra, hogy a túlnyúló végüket a következő szegélyelem első hasábjára tudjuk csavarozni. Ha pedig ívbe hajlított elemre van szükségünk, akkor a hasábsor hátoldalára - a szélső összefogó szalagok mellé - erősítésként csavarozzunk kb. 15 mm átmérőjű lágy PVC-csövet (3). E célra csak korrózióálló bevonattal ellátott csavarokat használjunk. A félhasábokból álló szegélyelem így szilárdabb lesz, a felcsavarozott műanyagcsövek azonban nem gátolják az ívbe hajlításukat (4).
4Vannak esetek, amikor közvetlenül a ház fala mellé szeretnénk keskeny virágágyást telepíteni. Ez esetben nagyon ajánlatos a talajfeltöltés szintjét meghaladóan a falat előbb kátránnyal, bonobittal, vagy más vízszigetelő bevonattal ellátni (5), hogy a talajnedvesség ne károsítsa az épület falát. Ássuk ki a szegélyhez szükséges keskeny árkot, majd a felállított faszegélyt az ágyás belseje felől ferdén felhúzott földdel támasszuk meg, és tömörítve szilárdítsuk meg a szegély helyzetét. A hasábsor szintjét vízmértékkel is ellenőrizzük (6), és ha a szegély valamely irányban lejt, feszes kitűzőzsinórhoz igazítva emeljük meg a szintjét, tömörítsünk alá földet. Sőt, a hasábok függőlegességét is állítsuk be vízmértékkel (7). Ezt követően a hasábszegélyen belüli területet feltölthetjük termőtalajjal, de a talajfelszín kb. 6-8 cm-rel legyen alacsonyabb a szegélyek magasságánál.
Az alacsony szegélyek is nagyon tetszetősek (8), ám ehhez hosszában ketté kell vágnunk a hasábsort. Ilyen esetben a középső hevederszalagot vegyük le, majd két léc közé fogva hosszában fűrészeljük kétfelé a szegélyelemet. A megosztást tárcsafűrésszel is elvégezhetjük, feltéve, hogy a gép alkalmas 60 mm vastag anyagok vágására. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a szegélyelem magassága 20 cm-nél alacsonyabb ne legyen. A frissen vágott bütüket olvasztott viaszba mártva, vagy fakonzerváló anyaggal védjük meg az idő előtti korhadástól, és ez a végük kerüljön a földbe. Végül külső felületük natúr színét is hathatós fakonzerváló szerrel bekenve tehetjük tartóssá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ágyás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtőszekrény helyes használata

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni,...


Modern hűtőszekrények

A hűtőszekrények az egyik leggyakrabban használt háztartási gépeink. Felmérések szerint naponta akár 15-20 alkalommal is használja egy-egy családtag, emiatt nem véletlen, hogy az élelmiszer-tároló...