Félhasábos ágyásszegély

2008-08-07 23:28:36 | Módosítva: 2008-08-08 00:19:07

Akinek van kertje, szeretné azt szebbé, rendezettebbé tenni. Ezt a terület állandó ápolása mellett, pl. az ágyások megfelelő kialakításával lehet megvalósítani. Ha a talaj megfelelő a dísznövényeknek, kerti virágoknak, a gyepes részbe süllyesztett ágyások is jól mutatnak. Széleiket viszont mindenképpen célszerű körbevenni valamilyen szegéllyel.

E célra használhatunk beton burkolószegélyköveket, téglát, sőt, félbevágott hasábfákból is dekoratív ágyásszegélyeket készíthetünk. Annál is inkább, mert kéregtelenített, félbevágott hasábokból lemezszalaggal összefogott szegélyelemeket (1) már készen is vásárolhatunk a barkácsáruházak kertészeti részlegeiben. Előnyük, hogy közel azonos vastagságú fatörzsekből készülnek, így egyöntetű látványt nyújtanak. Ilyen anyagból készített ágyásszegélyek ezért nagyon attraktívak, felhasználásukhoz azonban nem árt tudni néhány dolgot.
A félhasábos kéreghántolt ágyásszegélyek előnye, hogy kiválóan formálhatók, így bármilyen alakú virágágyást körbevehetünk vele. A lekerekített sarkok nem jelentenek akadályt, viszont az egyenes részeken elég nehéz beállítani a kigöngyölt hasábsort. Főként ott célszerű a használatuk, ahol termőtalaj rátöltésre van szükség, ami megemeli az ágyások szintjét. A szintemeléseket egyébként a kert felületének a tagolásához is felhasználhatjuk, ami még az apró kerteket is változatosabbá, érdekesebbé teszi, különösen, ha azok teljesen füvesek. Ezen kívül a kisebb kerti utak szegélyeként is jól használhatók, ha közvetlenül az út, vagy lépcső mellett virágágyás is van. Az ilyen szegélymegoldások természetesen némi földmunkával is együtt járnak, de a szép környezetért ezt is érdemes vállalnunk.
A fahasábos ágyásszegélyek földbe erősítéséhez legalább 7 cm mély, keskeny árok szükséges, hogy megakadályozzuk a szegélyező hasábok elmozdulását. Az egyenes ágyások szegélyelemeit még a földbe erősítésük előtt érdemes alul-felül a belső, egyenes oldalukra csavarozott léccel megerősítenünk (2). A léceket azonban egy félhasábnyira toljuk oldalra, hogy a túlnyúló végüket a következő szegélyelem első hasábjára tudjuk csavarozni. Ha pedig ívbe hajlított elemre van szükségünk, akkor a hasábsor hátoldalára - a szélső összefogó szalagok mellé - erősítésként csavarozzunk kb. 15 mm átmérőjű lágy PVC-csövet (3). E célra csak korrózióálló bevonattal ellátott csavarokat használjunk. A félhasábokból álló szegélyelem így szilárdabb lesz, a felcsavarozott műanyagcsövek azonban nem gátolják az ívbe hajlításukat (4).
4Vannak esetek, amikor közvetlenül a ház fala mellé szeretnénk keskeny virágágyást telepíteni. Ez esetben nagyon ajánlatos a talajfeltöltés szintjét meghaladóan a falat előbb kátránnyal, bonobittal, vagy más vízszigetelő bevonattal ellátni (5), hogy a talajnedvesség ne károsítsa az épület falát. Ássuk ki a szegélyhez szükséges keskeny árkot, majd a felállított faszegélyt az ágyás belseje felől ferdén felhúzott földdel támasszuk meg, és tömörítve szilárdítsuk meg a szegély helyzetét. A hasábsor szintjét vízmértékkel is ellenőrizzük (6), és ha a szegély valamely irányban lejt, feszes kitűzőzsinórhoz igazítva emeljük meg a szintjét, tömörítsünk alá földet. Sőt, a hasábok függőlegességét is állítsuk be vízmértékkel (7). Ezt követően a hasábszegélyen belüli területet feltölthetjük termőtalajjal, de a talajfelszín kb. 6-8 cm-rel legyen alacsonyabb a szegélyek magasságánál.
Az alacsony szegélyek is nagyon tetszetősek (8), ám ehhez hosszában ketté kell vágnunk a hasábsort. Ilyen esetben a középső hevederszalagot vegyük le, majd két léc közé fogva hosszában fűrészeljük kétfelé a szegélyelemet. A megosztást tárcsafűrésszel is elvégezhetjük, feltéve, hogy a gép alkalmas 60 mm vastag anyagok vágására. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a szegélyelem magassága 20 cm-nél alacsonyabb ne legyen. A frissen vágott bütüket olvasztott viaszba mártva, vagy fakonzerváló anyaggal védjük meg az idő előtti korhadástól, és ez a végük kerüljön a földbe. Végül külső felületük natúr színét is hathatós fakonzerváló szerrel bekenve tehetjük tartóssá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ágyás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Raklapok a kertben

A raklapokból saját kezűleg készített bútorok és egyéb használati tárgyak változatlanul nagyon kedveltek. Ám az is igaz, hogy nem árt az építésük előtt a feladatot alaposan átgondolni, mert...


Magaságyás építése

Ha kerted van biztosan elgondolkoztál már azon, mivel tudnád trendivé varázsolni. Esetleg azon, hogyan különíthetnéd el a virágokat és a fűszernövényeket, mindezt úgy, hogy közben még...