Ha megfúrtuk a vízvezetéket...

2008-08-07 23:38:39 | Módosítva: 2008-08-08 00:21:16

3...az bizony bosszantó, és egyáltalán nem kellemes dolog, de azért nem kell azonnal kétségbe esnünk. Az alkalmi szökőkutat a sarokcsap elzárásával gyorsan megszüntethetjük, és ezt követően elgondolkodhatunk, hogy a meglékelt vízvezetéket miként javítsuk ki. Hívhatunk szerelőt is, de a falfeltárási munkát ajánlatosabb, ha magunk végezzük el.

Szerencsére(?) most ismerjük a hiba pontos helyét, nem úgy, mint egy alattomos csőrepedésnél. Első dolgunk legyen a szilárd burkolat, jelen esetben a megfúrt, és a vezetékszakaszt elfedő csempelap eltávolítása. Levésését megkönnyíthetjük, ha mázas felületét kerekes üvegvágóval, vagy egy vídia lapkával bekarcoljuk (1). A csempelapot a közepéről kiindulva véssük le (2). A lap alatti vakolatot is tisztítsuk meg a ragasztó-, vagy cementes habarcsrétegtől, majd a fúrt lyuk környékén óvatosan véssük ki a vezeték környékét (3). Körültekintően bontsuk fel a vezetéket rögzítő habarcsot, nehogy eközben újból megsértsük a kilyukasztott cső palástját. A habarcsot a cső mögül is távolítsuk el, mégpedig olyan mélységben, hogy a vezeték sérült része teljesen szabaddá váljon, és csiszolóvászonnal fémtisztára tudjuk dörzsölni (4). Erre természetesen csak rézcső esetén van szükség, a horganyzott acélcsőnél ez kevésbé fontos, elég, ha a fúrt lyuk környéke jól hozzáférhető és tisztára csiszolt.
4A megfúrt vezeték legtökéletesebben keményforrasztással javítható ki. Ezért most azt kell eldöntenünk, hogy a keményforrasztást magunk is el tudjuk végezni, vagy hívjunk e munkához szakavatott mestert. Ha van PB-gáz pisztolyunk, amely alkalmas a keményforrasztásra, és ilyen téren van gyakorlatunk is, akkor nyugodtan nekifoghatunk a lyuk kifoltozásához. Előbb azonban a vezetékből teljesen engedjük le a vizet. Ha a csapot teljesen kinyitjuk, ez néhány perc alatt megtörténik, s akkor már hozzáfoghatunk a vezeték foltozásához. Ehhez réz forraszanyagot használjunk, de előtte a lánggal felhevítve teljesen szárítsuk ki a csőszakasz palástját kívül-belül. A kellően felhevített csőpalást lyukát fokozatosan felrakott forraszanyaggal töltsük be (5). Vigyázzunk, a megolvadt forrasz ne, vagy csak kevéssé folyjon a cső belsejébe.
A horganyzott acélcsővezetéket sokkal nehezebb átfúrni, ám ha annyira figyelmetlenek voltunk, hogy ezek vastag falát is észrevétlenül átlyukasztottuk, akkor ennél is hasonló módon kell eljárnunk, mint a rézcsőnél, csak forraszanyagként sárgaréz forraszpálcát használjunk, és a forrasztáshoz itt már magasabb hőmérséklet kell, mint a rézcsövekhez. Ritkán ugyan, de még régi ólomcsöves vezetékre is bukkanhatunk a régi építésű 6lakásokban. Ezeket azután nem nehéz megfúrni, javítani viszont csak lágyforrasztással lehet, mégpedig benzinlámpával hevítve, de ezt jobb, ha szakemberre bízzuk, mert különben foltozás helyett a meglevő lyukat tágíthatjuk ki, hiszen az ólom könnyen megolvad. A foltozásra természetesen használhatunk még különféle fémporos műgyantaragasztókat is, ám ezeket csak fémgyűrűvel kiegészítve ajánlatos alkalmaznunk, hogy biztosak lehessünk a tartós és hibátlan foltozásban.
A befoltozott csövet a bepucolása előtt természetesen nyomáspróbának kell alávetni. A csaptelepet zárjuk teljesen el, majd fokozatosan nyissuk ki a sarokcsapot. Ha jól végeztük el a forrasztást, és a forraszanyag tökéletesen megolvadt, az olvadt anyag kiválóan a csőpalástra tapadt, a vezetékben levő nyomásnak biztosan ellenáll. Ha viszont szivárgást észlelünk, vagy egy-két apró lyukon spriccel a víz, akkor fogjuk le a lyukat, és azonnal zárjuk el a sarokszelepet (6). Ilyen esetben jobban felhevített, felolvasztott forraszanyaggal kell a szivárgás helyét jól záródóvá tennünk.
7Ezt követően már csak a vezeték környékét kell gipsszel feltöltve elsimítanunk (7), majd másnap már a pótcsempe-lapot is a helyére ragaszthatjuk (8), és kifugázása után szinte senki nem mondja meg, hogy hol sikerült megfúrnunk a vízvezetéket. Ám hogy ez máskor ne forduljon elő, helykijelölés után, de még lyukfúrás előtt kutassuk fel a víz, vagy elektromos vezetékek nyomvonalát. Erre szolgálnak a fémkereső készülékek, de a vízvezetékek helyét egy erős mágnessel is egész jól behatárolhatjuk, feltéve, hogy a vezeték horganyzott acélcsőből készült. Ilyenkor az is nagy segítség, hogy a vezetékek általában vízszintes, illetve függőleges nyomvonalon futnak, így fokozott figyelemmel, és pásztázó nyomkereséssel elég jól felderíthető a helyük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízvezeték

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Flexibilis vízvezetéki csövek

A házkörüli épületgépészeti munkák alaptevékenysége a vízcsőszerelés. A vizet régen lajtos kocsival szállították a házhoz, ahol kisebb-nagyobb tartályokban, kannákban tárolták, és onnan vették ki a...


Uponor ötrétegű vezetékrendszer

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is...