Szerelhető sodronyvég, a gyors megoldás

2008-09-11 20:31:51 | Módosítva: 2014-01-09 11:59:13

Korábbi számunkban bemutattuk a kötélszíves és a roppantott sodronyvégződéseket. Most a szerelhető sodronyvégek legfontosabb tulajdonságairól és jellemző felhasználási területeiről adunk tájékoztatást.

A szerelhető sodronyvégződés előnyei

Kötélszíves végződés esetén a sodronyt egy kötélszívre illesztve visszahajtjuk, és a visszahajtás után a hurok tövénél és legalább még egy ponton kötélbilinccsel vagy sodronybilinccsel leszorítjuk. Ez a fajta sodronyvégződés később egy villáskulcs segítségével bontható, viszont nem igazán esztétikus.
Ezzel szemben a roppantott sodronyvégek, esetében nincs visszafordítva a sodrony, nincsenek kiálló csavarvégződések, ennek megfelelően ez a megoldás sokkal csinosabb végeredményt produkál. A módszer lényege, hogy a terminálnak a sodronyt magába foglaló hüvelyét egy prés alatt megnyomják, így az rászorul a sodronyra, és többé már moccanni sem tud. A módszer hátránya egyrészt, hogy a roppantáshoz présgépre van szükség, másrészt, ha a roppantás megtörtént, a kötés már nem oldható. Ha sodrony megsérül, akkor a végződéssel együtt kell leselejtezni.
A szerelhető sodronyvégződésekkel kiküszöbölhetők ezek a hátrányok. Hiszen, ahogy nevük is mutatja, oldható kötést biztosítanak a sodronyvéggel, anélkül, hogy a sodronyt hurkolni kellene. A szerelhető sodronyvégződést olyan helyeken is használhatjuk, ahol számít az esztétikum.

A szerelhető sodronyvégződés alkatrészei

A szerelhető sodronyvég négy alkatrészből áll. Az egyik maga a végződés, ami a felhasználási területtől függően többféle kialakítású lehet.
A végződéshez menettel csatlakozik a kúpos kialakítású kupak. A szerelvény belsejében egy szintén kúpos kialakítású ellendarab és egy alátét található. Amikor a kupakot rácsavarozzuk a végződésre, a két kúpos alkatrész összeszorítja a sodronyt. Húzó erő hatására a két kúp még inkább egymásba csúszik, így minél nagyobb erő feszíti a sodronyt, annál jobban szorul rá a végződés.

Az összeszerelés menete

Miután a szerelvényt szétcsavaroztuk, a menetes kupakot fűzzük fel a sodrony végére. Ezután következik a kúpos ellendarab felhelyezése. Egyes típusoknál az ellendarab több részből áll, ezeket fel kell helyeznünk a sodronyra, a működési elve megegyezik a fúrógépek tokmányának működésével. Miután a szerelvényt összecsavarozzuk, a kúpszeletek rászorulnak a sodronyra.
A szerelhető sodronyvégek másik típusánál egy sárgaréz kúp tölti be az ellendarab szerepét. Ennél a megoldásnál szét kell sodorni a sodrony külső pászmáit, és a szabaddá váló középső pászmára kell a kúpot felhúzni úgy, hogy a középső pászma 2 mm-rel lógjon túl a kúp végénél. Összecsavarás után a két kúp közé szoruló külső pászmák biztosítják a megfelelő rögzítő erőt.
Az alkatrészek össze illetve szétszerelésének szerszámigénye mindössze két villáskulcs, vagy egy satu és egy villáskulcs.

www.nonox.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szöllősy András


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Japmas avatarja

Japmas         Hol lehet hozzájutni, megvásárolni?

Interneten, Mazon, Ebay, netán tudnának valami Website-t ajánlani, mert a cikkhez tartozó oldalon sajna nem található a kínálatban.
Előre is köszönöm!

NONOX sodronyszerelvények

A következőkben a sodronyok változatairól, legfontosabb tulajdonságairól, jellemző felhasználási területeiről adtunk tájékoztatást. A NONOX sodronyszerelvények választékát segítünk áttekinteni...