Sütnek, főznek, párolnak

Mikrohullámú sütők

2008-09-18 18:14:47 |

A méltán népszerű és gyakran használt mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban időről-időre felmerülnek olyan félelmek, melyek szerint az általuk kibocsátott sugárzás károsítja az ételeket és a készülékből kiszabaduló sugárzás ránk is károsan hat. A gyártók természetesen cáfolják ezeket az állításokat, és ezt az amerikai Cornell egyetemen elvégzett tudományos vizsgálatok kétséget kizáróan igazolták is.

Ezek bizonyították, hogy a népszerű konyhai mikrosütőkben készülő ételek sokkal jobban megőrzik vitamin és tápanyagtartalmukat, mint a hagyományos főzéssel készítettek. Ennek oka, hogy mikrohullámú sütők általában a hagyományos sütőknél kevesebb hővel működnek, a főzéshez, melegítéshez pedig kevesebb idő szükséges, ezért általában energia és időtakarékosak, az ételek alapanyagaihoz pedig kémiailag kíméletesek. Használhatóságuk a korszerű elektronikus vezérléseknek köszönhetően egyre több speciális funkcióval bővült, ami meggyorsítja a főzést, és közben kevesebb energiát igényel.

Általános gyakorlat

A családok legtöbbje leginkább a gyors melegítésre, hűtött ételek, nyersanyagok kiolvasztásra használja a mikrosütőt. E célra az egyszerű készülékek is megfelelnek, ám egyre bővül azoknak a készülékeknek a választéka, amelyek már többféle funkció ellátására is alkalmasak, mégpedig a hagyományos sütőknél sokkal hatékonyabban. Amikor tehát mikrosütőt választunk, akkor mindig a várható igényeinket figyelembe véve kell a megfelelő típust kiválasztani.
Alapfunkciók ellátásakor főként a térfogat a meghatározó, a teljesítmény kevésbé, mivel ebből csak elenyésző, 1-2 percnyi időkülönbség adódik. Ezek általában szabadon álló, mechanikus vezérlésű készülékek. Egy nagyobb családban előnyös a legalább 20-23 l-es űrtartalom és a nagyobb tányérátmérő. A szokásos tányérméretek 24-25 cm közöttiek, és csak a nagyobb belső terű és komplexebb szolgáltatásokat is nyújtó márkás készülékeknél található 31,5 -36 cm-es tányér átmérő.
A szimpla használati funkciókra alkalmas készülékek teljesítmény felvétele általában 1160-1200 W, mikrohullámú teljesítményük azonban csak 700-1000 W közötti. A maximális főzési idő 30 és 60 perc között változik, amit mechanikus tárcsás kapcsolóval lehet szabályozni. Inkább a nagyon rövid - 20-40 másodpereces - melegítési idők beállítása szokott gondot jelenteni. Érdemes az óratárcsát túlforgatni, majd visszaállítani a szükséges időre. A működési idő ilyenkor is csak hozzávetőlegesen pontos. A különböző teljesítmény fokozatokat ugyancsak szabályozó tárcsával lehet több fokozatban beállítani. Egyszerű melegítési, forralási és kiolvasztási feladatokra még a legolcsóbb mikrohullámú sütők is megfelelőek; előnyösebbek és energiatakarékosabban használhatók, mint a szokásos tűzhelyek.

Elektronikus vezérlés, több egyéb funkció

A korszerű mikrohullámú sütők egyre több olyan funkciót is képesek ellátni, amelyek szinte szükségtelenné teszik a hagyományos sütők használatát. Igaz, hogy ezek már emelt árkategóriába tartoznak, viszont szolgáltatásaik nagyon vonzóak, amellett kezelésük sem sokkal bonyolultabb. Ezek már kivétel nélkül elektronikus vezérlésűek, programozhatók, és különféle kényelmi funkciókat is teljesítenek.
Az elektronikus vezérlés kibővíti e hasznos készülékek használatát. A készülékek nyomó- vagy érintőkapcsolóval programozhatók, és a beállítás digitális kijelzőn ellenőrizhető. A legtöbbjük grillező funkcióra is alkalmas. Igényes a kivitelük, sütőterük és esetenként a burkolatuk is rozsdamentes acélból készült. Természetesen azért a megszokott fehére színezett burkolatúak sem ritkák.
A kvarcgrilles mikrók pl. gyorsan igen magas hőmérsékletet biztosítanak és 30 mp alatt képesek ropogósra sütni a húsokat és egyéb ételeket, pl. pizzákat. A sütőtér felülete általában öntisztuló, azaz használat után könnyen letisztítható. Némelyik mikró képes forró levegő vagy gőz befúvására is, így párolásra is alkalmas vagy mini sütőként funkcionál. Ez a Jet Stream technika, aminek kifinomultabb változata az ún. 6. érzék Jet Stream funkció, amelynél csak a párolási időt kell megadni, a megfelelő beállításról a készülék beépített páraérzékelője gondoskodik. A Jet Start pedig a gyors, 30 mp alatt végbemenő intenzív ételmelegítést biztosítja, míg a Jet Defrost ugyancsak 30 mp. alatt 3D mikrohullámú rendszerével kiolvasztja és további felhasználásra alkalmassá teszi a mélyhűtött termékeket, alapanyagokat, vagy a már kész, lefagyasztott ételeket is. Maga a 3D- melegítés az egyenletes hőkibocsátást és az étel homogén felmelegedését szolgálja.

Beépíthető mikrosütők

A szabadon álló készülékek mellett egyre divatosabbak a beépíthető mikrohullámú sütők is. Ezek méreteiket tekintve többnyire igazodnak a szokványos 60 cm széles beépítési mérethez. Kivétel nélkül digitális vezérlésűek, és a sütőterük akár 40 l körüli lehet. A másik jellegzetességük, hogy némelyik típus ajtaja a sütőkéhez hasonlóan lefelé, és nem a szokásos módon valamelyik oldalra nyílik. A tányérjuk némelyik típusnál az alaplapba süllyesztett, átmérőjük pedig közel 32 cm. Beépítésükhöz jól szellőzött helyre van szükség, a beépítőkeret azonban mindegyiknél tartozék. Energia igényük nem ritkán 1600W, ezért a telepítésüknél ajánlatos az elektromos hálózat teherbírását is figyelembe venni.

Hasznos tanácsok a mikrók használatához

  • Üresen soha ne járassuk a gépet, mert tönkremehet a mikrohullámokat létrehozó magnetron. A burkolaton levő szellőzőnyílásokat soha nem szabad elfedni, vagy azokat egyéb készülékekkel jelentősen csökkenteni. Ezzel rontjuk a készülék átszellőzését, ami egy idő múlva káros lehet.
  • Az elszennyeződött sütőtér tisztításához forraljunk fel ecetes vizet, majd hagyjuk kihűlni, és ezt követően a lecsapódó párával együtt töröljük szárazra a belső felületeket. Az ecet feloldja a szennyeződéseket, és nem károsítja a sütőtér bevonatát.
  • Melegítéskor fémet, illetve hőre könnyen deformálódó edényeket ne használjunk. A folyadékba merülő fém tárgy - pl. kanál a csészében- viszont nem okoz gondot.
  • A készülék kikapcsolása után csak 1-1,5 perccel vegyük ki az ételt, hogy a tál visszaadhassa a magában tárolt hőt.
  • Kukoricát csak a legnagyobb fokozaton pattogtassunk, és akkor is csak lezárt, de szellőzött edényben, vagy az előre csomagolt tasakban. Ha ilyenkor hosszú időt állítunk be, akkor a már kipattogott szemek gyorsan elszenesedhetnek.
  • Melegítéskor ügyeljünk az étel víztartalmára. Minél kevesebb vizet tartalmaz az étel, annál kisebb fokozaton melegítsük. Az étel kiszáradását szellőzőlyukakkal ellátott fedővel akadályozhatjuk meg. Ez pároláskor is jól használható. Ne feledjük, a mikróba helyezett étel belsejében keletkezik a hő, a folyadékok ezért könnyebben és gyorsan forrásba jönnek.
  • Csak a kombinált funkciójú készülékek alkalmasak tészták és húsok sütésére, ezzel tehát az egyszerű mikrosütőkben nem érdemes kísérletezni.
  • A zárt burokkal rendelkező ételek (tojás, gesztenye stb.) a belsejükben felhalmozódott hő hatására szinte szétrobbannak, aminek egy alapos tisztítás a következménye. Melegítéskor a hurka, kolbász virsli stb. héját is érdemes villával kiszurkálni, amivel megelőzhető váratlan és heves szétpukkadásuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2608/MikrohullamU_sutok