Kerti út téglából

A Cser kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Alan és Gill Bridgewater "Téglaépítmények a kertben" című könyve. A gazdagon illusztrált kötetből bemutató gyanánt egy részletet emeltünk ki.

Egy vörös téglás kerti út nemcsak vidám színfoltot, hanem izgalmas kötésmódjával igazi különlegesség lehet. Ennek az építménynek a szépsége az egyszerűségében rejlik, és a különlegesebbnél különlegesebb mintákhoz (pl. hármas kosárfonó minta) mindenféle téglát felhasználhatunk. Minél öregebbek és kopottabbak a téglák, annál jobb!

1. rajz

Útburkolatok

2. rajzSok kertben találhatunk téglából épített, téglakötésben rakott utakat, amelyek az agyagtéglák meleg színárnyalataiban tündökölnek. Szép kontrasztot képeznek a zöld lomb üdén friss és a virágok élénk, tarka színeivel. A téglák eltérő színárnyalata és azok mintába való elrendezése végtelen variációs lehetőségeket nyújt.
A kosárfonó minta például tökéletesen illik egy hagyományos vidéki ház kertjébe. Az építési technológia a legtöbb minta esetén ugyanaz. A kerti út csak kis terhelést bír el, szélessége pedig pont akkora, hogy egy személy végig tudjon tolni rajta egy talicskát. Ha szélesebb utat szeretnénk építeni, akkor fektetési minta szerint határozzuk meg a pontos szélességet, így nem kell darabolnunk a téglákat.
A kerti utak alapozásához nem kell túl mély munkagödröt ásnunk, így nem kell attól félni, hogy elérjük a ház közművezetékeit. Ennek ellenére az építés megkezdése előtt mindenképpen derítsük fel a föld alatti csövek nyomvonalát (gázvezeték, vízvezeték, csatorna- és elektromos vezetékek), és lehetőleg ne építsünk hozzájuk túl közel!

A kerti út építése

Mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és kitűző karókkal tűzzük ki az utat. Szélessége 70 cm, a hosszúsága pedig igény szerint legyen. Ásóval és vasvillával távolítsuk el a gyepet, és ássuk ki a munkagödröt 25 cm mélységben. Terítsünk az aljába zúzott követ, és törjük apróra kőtörő kalapáccsal a nagyobb darabokat, tömör, vízszintes, 8 cm vastagságú ágyazatot képezve.
3. rajzA gödör szélein a környező tereppel egy síkban rögzítsük a zsalukeretet a keret külső oldalán elhelyezett cövekekkel. Egy kis területen rakjuk ki a kívánt mintát, hogy lássuk, biztosan belefér-e a kijelölt sávba. Terítsünk el sódert, felső síkja legyen kissé magasabban a zsalukeret aljánál, és tömörítsük 3 cm vastagságúra. Lehúzódeszkával távolítsuk el a felesleget.
Keverjünk sűrű habarcsot, és fektessünk az út mindkét oldalára egy-egy szegélyező téglasort a téglák futóoldalával lefelé fordítva úgy, hogy ne hagyjunk rést a téglák között. Felső síkjuk essen egybe a zsalukeret tetejével. A téglák alól kinyomódó felesleges habarcsot húzzuk le a kőműveskanállal.
A megkötött habarcsra, a két szegélysor közé terítsünk homokot, és tömörítsük 2 cm vastagságúra. Ügyeljünk, nehogy kimozdítsuk a meglévő téglasorokat a habarcságyból. Terítsünk újra homokot a tömörített homokágyra. Alakítsuk át a lehúzódeszkát úgy, hogy illeszkedjen a két szegélyező téglasor közé, majd távolítsuk el vele a felesleges homokot. Az így kialakított ágyazatba fektetjük a téglaburkolatot.
Fektessük az egyik oldalról kiindulva a téglákat kosárfonó mintába, futóoldalukra állítva. Ne lépjünk a homokágyra. Ha elkészültünk a téglák fektetésével, hézagoljunk homokkal. Ezután terítsünk le pl. egy szőnyegdarabot a téglákra, és menjünk végig a téglák felületén a lapvibrátorral.

4. rajz6. rajz

1. Rajz:
A rétegrendeket bemutató rétegrajz
Cövek
A zsaluhoz szegezve
Zsalukeret
Egy szintben a környező tereppel
Téglaszegély
A legszélső téglasor habarcsba fektetve, magassága megegyezik a zsaluéval
Habarcs
Kiásott munkagödör
80cm széles és 25 cm mély
Kiegyenlítő homokágy
11 cm fektetési mélységet tesz lehetővé
Homokágyazat
2 cm vastag
Sóderréteg
3 cm vastag
Zúzottkő alap
8 cm vastag

2. Rajz:
Zúzottkő alap
A nagyobb darabokat apróra törve képezzünk tömör réteget
Kőtörő kalapács
A munkához az erőnknek megfelelő tömegű kalapácsot válasszunk

3. Rajz
Lehúzó deszka
Ezzel nemcsak a felesleges sódert távolíthatjuk el, hanem vízszintes felületet is képezhetünk.
Az út szélessége
A zsalukeretek közötti távolság 70 cm legyen
Faékek
A zsalukeret külső oldalához rögzítve

4. rajz
Habarcs
Távolítsuk el a felesleges habarcsot
Szegélysor
A téglákat hozzuk egy szintbe a zsalukerettel

5. rajz
Lehúzás
Finom húzó és ütögető mozdulatokkal dolgozzunk
Lehúzódeszka
Alakítsuk át az előzőleg használt lehúzódeszkát, hogy alkalmas legyen a 2 cm vastagságú homokréteg beállításához
Mélység
Ellenőrizzük, hogy a kialakított mélyedés 11 cm mély legyen

6. rajz
Méret és szín
Kísérletezzük ki a legszebb színharmóniát és a legjobb méretbeli illeszkedést


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tégla, kertiút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

dandrea avatarja

dandrea         mivel kezeljuk a tegla ut feluletet h telen vedve legyen ?

Kerdesem lenne ha tudna valaki segiteni, most epulo hazunk kore az osszel a cikk szerint utat keszitettunk, es a teli ho es fagy viszonyok miatt megrepedezett csunyan megrongalodott.Lehet e valami olajjal, lakkal lekezelni ami meggatolna a nedvesseg beszivargasat?

Felújítási trend

„Egyes felmérések szerint a hazai épületállomány közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki...


Égetett agyag falazóelemek

Az agyagtégla a legtermészetesebb építőelem: alapanyaga eredeti formájában megtalálható a természetben, s a gyártási eljárás - az agyag formázása majd kiégetése - az évszázadok folyamán nem...