Kerti lépcsők

2008-09-23 21:50:15 | Módosítva: 2008-09-27 18:50:22

Lejtős terepen körülményesebb bejutni a házba, de a kerten belül is nehezebb közlekedni. Emiatt kanyargós, lejtős úton át közelíthető meg az épület, és ha ez már nagyon meredek - a lejtése 10-15 százalék felett van -, akkor kerti lépcsőt kell már beiktatni.

A kerti lépcsőknek két alaptípusa van. Vagy besüllyesztjük a lépcsőt a terepbe, vagy a terepszint fölé kiemelkedve, ún. szabadon álló lépcsőről beszélünk. A szabadon álló lépcsők építése nagyobb szakértemet és gyakorlatot igényel, ezért saját kivitelezésbe a besüllyesztett lépcsőket javasoljuk a kertben kialakítani.
Amennyiben kerti lépcsőt szándékozunk építeni, akkor először a lépcső méretezését (tervezését) kell elvégeznünk. A lépcsőfokokat úgy kell méretezni, hogy mindenki kényelmesen közlekedhessen rajtuk. A méretezéshez az ún lépcsőképlet, nyújthat támpontot:
2 m + l = 60-65 cm, ahol
m = a lépcsőfokok magassága,
l = a fellépő mélysége.
Ebből következik, hogy 15 centiméter fellépő magasságához 30 centiméter mélységet kell biztosítani.
Kertben azonban minél kényelmesebb, laposabb lépcső kialakítására célszerű törekedni. Ha mód van rá, érdemes 12 centiméter magas lépcsőhöz 36-38 cm széles belépőt készíteni. Ezektől, a méretektől természetesen eltérhetünk, mindamellett a közölt képletet feltétlenül figyelembe kell venni.
Ha több lépcsőfokra van szükség, és elegendő helyünk is van hozzá, célszerű a lépcsősort megosztani, pihenőket közbeiktatni, mivel 10-15 fokos lépcsőn fárasztó a járás. A pihenők száma és mérete szintén attól függ, hogy vízszintesen van-e elég helyünk. Mindenesetre a pihenő hossza legalább annyi legyen, mint amennyi a lépcső szélessége. Arra is ügyelni kell, hogy a pihenő hossza az átlagos emberi lépés (60-65 cm) többszöröse legyen.
A több tagban kialakított lépcső kedvezőbb képet nyújt a természetes kerti környezetben. Ha egy fellépőre több lépés esik, akkor úgy kell a pihenőket méretezni, hogy a fellépőket jobb és bal lábbal felváltva érjük el.
A csapadékvíz elvezetésére a fellépőknek általában 1-2 cm lejtést adunk, a pihenőkön a nagyobb, 5-10 százalékos lejtés is megfelel, hogy a felszíni csapadék gyorsan eltávozzék.
Ha elkészítettük a lépcsőnk méretezését, akkor válasszuk ki a lépcső anyagát. A betonozás, kőfaragás fáradtságos, nehéz munka. Saját kezűleg könnyebb fából, téglából vagy előre gyártott elemekből építeni. Ha viszont adott a helyszínen a terméskő, célszerű ezt az alapanyagot választani.
Fa lépcsők készülhetnek impregnált rönkfából, salak-, vagy kavicsalapra rakott, ácskapcsokkal összefogott vasúti talpfából vagy pallókból. Ma már speciális profilú-, méretű-, nagynyomáson telített, impregnált faanyagok kaphatók. Az így kezelt faanyag 25 évig sem korhad el, ezért megéri a többletköltséget. Színük zöld, vagy zöldesbarna, így jól illeszkednek a kerti környezetbe.
A terméskő lépcső fagyálló, csak járó-, és homloklapján bárdolt vagy faragott kőből készül. A salak-, homokos kavics-, vagy murvaalapra rakott lépcső is jól illik a kertbe. Tartósabb, ha betonalapon, cementhabarccsal hézagolva készül. Egy kő járófelülete minimum 0,1 négyzetméter, vastagsága pedig legalább a fellépő magassága legyen.
Készíthetünk lépcsőt ún. tömbkőből is. A méretre faragott lépcső-tömbkő minimális hossza 70 cm, gyakran 80-120 cm. Ezeket a nehéz lépcsőelemeket homokos kavics-, murva-, vagy leginkább betonalapra helyezzük. Tégla lépcső csak fagyálló pillértéglából, vagy klinkertéglából építhető. Ennek aljzata salak, homokos kavics, vagy murva lehet, a hézagolása cementhabarccsal történik.
Nagy a választék az úgynevezett kiselemes térkövekből, szegélyelemekből és kész lépcsőelemekből is. Variálásukkal igen szép lépcsők készülhetnek. Natúr, vagy színezett változatban kaphatók. Kaphatók kész lépcsőelemek szép kavicsbeton felülettel, amelyeket betonba, vagy tömörített kavicságyazatra kell rakni.
A kerti lépcsők építése egyszerű eszközökkel és módszerekkel elvégezhető. Két anyagában különböző lépcsőtípus építése az alábbiak szerint történhet:

Rönkfa lépcső

Először a lépcsőkar (több lépcsőből álló lépcsőszakasz) hosszában és szélességében szedjük le a humuszt, majd készítsünk 10-15 cm mély árkot a lépcsőkar teljes hosszán. Ezután a legalsó rönkfa elem rögzítésére szolgáló két, kihegyezett faanyagvédett keményfa karót verjük le úgy, hogy a rönknél alacsonyabban álljon ki a talajból.
Az első faanyagvédett rönköt a megfelelő szélességűre vágjuk, majd szorosan a karókhoz támasztjuk. A mögötte levő, a következő lépcsőig érő teret (a fellépő mélysége) töltsük meg kaviccsal, zúzalékkal úgy, hogy a kitöltő anyag a gondos tömörítése után kb. 5 cm-rel a rönk teteje alá érjen. A következő lépcsőfokot és fellépőt hasonló módon készítjük el.
A fellépők felső felületrészén terítsük el a járófelületet, adó murvát, kavicsot vagy faapritékot, majd alaposan döngöljük meg a felületet. A lépcső oldalaira töltsük vissza a kitermelt föld egy részét, a széleken ültethetünk növényeket vagy terméskövekből képezhetünk szegélyt.
Hasonló módon alakíthatjuk ki az egy-egy terméskő lépcsőfokkal tervezett lépcsőkarokat is.

Járdalapokkal burkolt lépcső építése:

Az ilyen módon épülő kerti lépcsőket előre kell méretezni, hogy pontosan legyenek kioszthatók a lépcsőfokok és a fellépők. A tervezett lépcsőkar helyéről szedjük le a humuszréteget, majd a lépcsőfellépők hosszának megfelelően termeljük ki a földet úgy, mintha földlépcsőt építenénk, azaz fogazzuk be a rézsűt. A földfelületet alaposan döngöljük meg.
Ezután az indító lépcsőfok alá készítsünk 5-10 cm vastag betonalapot. Annak megszilárdulása után helyezzük el egy vékony habarcsrétegbe (fagyálló kültéri habarcs, csemperagasztó) a burkolólapokat. Természetesen fagyálló, megfelelő szilárdságú burkolólapot építsünk csak be.
Az első lépcső fellépő végén, a burkolólapra helyezzük az első lépcsőfokot fagyálló téglából, terméskőből, betonból készítve.
Ezután a következő fellépő árkát töltsük fel teljesen kaviccsal, kőzúzalékkal, a felületet gondosan tömörítsük. A lépcsőfok alá terítsünk vékonyan habarcsot, és helyezzük el a lépcsőfokot, burkoló lapokat úgy, hogy az előző lépcsőfokon 1-2 cm-rel túlnyúljanak, majd folytassuk a munkát az első lépcsőfok építésével megegyezően a lépcsőkar teljes hosszában.
Befejezésül töltsünk vissza kimaradó földből a lépcső köré, amit beültethetünk növényekkel, vagy szegélykővel zárhatunk le.
Készíthetünk kerti lépcsőt terméskő lapokból is hasonló módon, de a nagy súlyú terméskő burkoló lapokat homokágyba is rakhatjuk, csak gondosan kell elhelyezni az elemeket, hogy ne lazulhassanak ki a használat közben.

Korlát:

Közterületen előírás szerint kötelező korláttal ellátni a lépcsőket. Magánkertben is célszerű, főleg, ha a családban idős vagy beteg ember van. Ha ízléses a korlát, illeszkedik anyagában, formájában a környezethez, egyáltalán nem zavaró, sőt dekoratív hatást kelt. Anyaga lehet fa vagy fém, az oszlopok épülhetnek kőből is. Fontos, hogy ne hivalkodjon, ezért ne fessük élénk színűre, inkább olvadjon bele a környezetbe.
Méretét praktikus előírások szabályozzák: a korlát magassága 90 cm, míg a fogódzó átmérője 6-7 cm legyen.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...


Lépcsővédő, csúszásgátló

Bármilyen jól tervezett és kivitelezett is egy lépcső, mindig baleset veszélyesebbközlekedni rajta. Sajnos a lépcsőn történő balesetek nagyobb része súlyosabb sérülést is okoz elszenvedőjének,...