Az útmutatók szűkszavúak

Új festékek és tapasztalatok

2008-11-22 19:36:47 |

Aki ma saját kezűleg lát neki lakásának kifestéséhez, többnyire anyagi okok miatt teszi, hiszen a mesterek az ár kérdésében nem szívbajosak. Mentségükre legyen mondva, ez bizony fáradságos munka, és tele vannak megbízásokkal.

Az új falfestékek jelentősen megkönnyítik a vállalkozó kedvűek dolgát, ám akad számos olyan tulajdonságuk, amelyekre ajánlatos számítani. Egyrészt jelentősen befolyásolják a kiadásainkat, másrészt lecsökkentik az elvégezendő munka mennyiségét.
Először is szóljunk a mostanában oly felkapott egyrétegű, cseppmentes falfestékekről. Ezek gyárilag kikevert színűek és természetesen a különféle kisebb kiszerelésűek színazonosága is garantált. Így ha idő előtt elfogy a festék, gyorsan pótolhatjuk egy kisebb, azonos színt tartalmazó dobozzal.
Szinte minden hazai gyártó kifejlesztette a maga egyrétegű falfestékét, a színválasztékuk azonban eltérő. A kiszerelési mennyiségük egyforma, a fedésük kitűnő, ám azt vegyük figyelembe, hogy száradás után a falon szinte alig fog halványulni a tónusuk, még az erős színűeké sem világosodik! A másik előnyük, hogy valóban már egy rétegben felterítve is fednek, eszményien homogén, foltmentes felületet adnak, bármelyik gyártó egyrétegű festékét használjuk. Ráadásul gyorsan száradnak és valóban cseppmentesek!
Ahhoz viszont jó képzelőerő kell, hogy a kiválasztott színű fal valójában milyen hatást vált majd ki a berendezési tárgyakkal, egyéb díszítményekkel és a szőnyeggel kiegészülve. Ez különösen az erőteljesebb színűeknél lényeges. Színmódosításra ugyanis csak átfestésükkel van mód.
Ami pedig a szükséges mennyiséget illeti, nos, 1kg ilyen festék általában10 m2 foltmentes lefedésére elég. Hengereléshez 5-10 %-os hígítás szükséges, a lapecsetes felhordáshoz elég az 5%-os is, viszont ezzel elég szaporátlan a festékek felkenése. Az viszont tény, hogy kissé visszafogottabb tempóban lehet vele haladni, így az idő megtakarítás csak kb. 60 %-os. Viszont nagyon előnyös, hogy csak egyszer kell a falfelületeket befesteni.
A falak mélyalapozása csak jelentősen átglettelt, tehát nedvszívó, porózusabb felületek esetén ajánlott, felületerősítés és a nedvszívás lecsökkentése miatt. Diszperziós festékkel festett felületeken csak nagyobb faljavítások esetén szükséges alkalmazni. A kisebb glettes faljavítások nedvszívását száradás utáni ráfestéssel lehet megszüntetni. E festékek tehát jelentősen kevesebb munkával is tökéletes fedést biztosítanak egy rétegben is. A kiválasztott szín is mindig garantált, bármikor azonnal pótolható és a színkeverés teljesen szükségtelen.
Más esetekben viszont szükség lehet a színkeverésre. Erre ugyan minden diszperziós falfesték alkalmas, ám az elképzelt színárnyalatot a hozzávaló színezőanyagokkal házilag elég nehéz jól kikeverni. Akinek határozott színelképzelése van, az érthetően a már gyárilag színkevert, vagy a szaküzletben színkód alapján kikeverhető festékeket választja. Erre azért van szükség, mert esetenként kevés olyan színezék bekeverésére is szükség van, amire nem is gondolnánk, de a kiválasztott árnyalat eléréséhez mégis szükség van. Ez garantálja az utólag is kikeverhető festék színazonosságát. A gyári színminták árnyalati azonosságát azonban csak a megadott alapfesték biztosítja. Ha ezt nem tartják be, a választott színárnyalat csak megközelítőleg lesz a kiválasztotthoz hasonló.
A festék fedőképessége meg feltétlenül igényli a kétszeri átfestést. Például a Héra Prémiumából kikevert színeknél 5-10 %-os hígítás mellett elég egy réteget a falra hengerelni, a festék még erős színeknél is tökéletes fedést és ragyogó színeket biztosít. Ezáltal megtakarítható a második réteghez szükséges festék, és a felhengerelésével járó fárasztó munka. A sima beltéri falfestékénél azonban a kikevert színárnyalat csak megközelítőleg lesz azonos a színminta szerintivel, és két rétegben fed tökéletesen. Erre is érdemes odafigyelni, no, meg a hígítás mértékére is, nehogy a végeredmény csalódást okozzon.
Számos esetben a makacs, beázási foltok eltüntetéséhez a foltfedő festékek valamelyikét célszerű használni. Ezek nagy fedőképességű pigmenteket tartalmazó hófehér festékek, amelyek valóban eltüntetik a foltokat. Azonban egyszer kevés lefedni a foltokat, csak két réteg ad teljes takarást. Fehér festésnél a széleken előtűnhetnek a vakító fehérrel javított részek szélei, mert a fehér falfestékek sem egyformák. Van, amelyik kissé szürkés, mások kissé krémszínűek, és csak az igazán minőségi termékek hófehérek. A megoldás, hogy a javított részek széleit hígabb foltfedővel kell a foltokon túl átfesteni a foltosodás javításának eltűntetéséhez.
Az új nagy fedőképességű festékekhez csak rövidszálú festőhengereket célszerű használni, mert ezek vékonyan terítik szét a festéket. A festékbe mártott hengerből most is rácson kell a felesleges festéket forgatással eltávolítani, különben a széleken csíkokat hagy maga után. Ezeket a festési hibákat hengerrel hosszában és keresztben is kis nyomással átgörgetve ajánlott korrigálni, és a festéket még frissiben egyenletesen szétteríteni. A festékek nagy fedőképességét így lehet csak igazán gazdaságosan kihasználni. A túlhígítás rontja a fedésüket, foltosodást okozhat. A hosszúszálú hengerek vastagon terítik fel a festéket, ami túlfogyasztást eredményez.
Széles hengert csak nagyon sima falon célszerű használni. A 18 cm hosszú hengerekkel könnyebb dolgozni, ez belefér a normál festővödörbe, és a lehúzó rácsok is ezekhez valók. A munka végeztével nagyon alaposan mossuk ki a szálak közül a festéket, mert különben másnap már alig lesz használható. Ne csak a hengert, a szárat is alaposan tisztítsuk meg, mert a rárakódott festék gátolja a henger könnyű forgatását. A hengert tartsuk másnapig nedvesen, hogy elkerüljük a festék szálakba száradását. Különösen, ha másnap már más színnel kívánunk dolgozni.
Kezdéskor előbb többször a festékbe mártás és kinyomkodás után telítsük a festékkel, majd hozzáfoghatunk a munkához. Ha pedig befejeztük a festést, minden szerszámról alaposan mossunk le a festék maradékát, különös tekintettel a hengerre. A teljesen kimosott, megszárított szálú hengert fóliába csavarva tároljuk a következő festésig. A szárat és a sarkok kihúzásához használt ecseteket, lehúzó rácsot és festővödröt is teljesen letisztítva rakjuk el. Így legközelebb nem kell új festőszerszámokat, csak festéket vásárolnunk.
És bár az új festékek nem spriccelnek, festés közben nem csepegnek, a bútort és a padlót ennek ellenére érdemes fóliával letakarni. A vékonyak csak a bútorok lefedéséhez jók, a padlóra csak lépésálló minősítésű fóliát feszítsünk fel. A fóliák használatával a festési munka utáni takarítás is könnyebb. Ha pedig a nyílászárók kereteire kerülne festék, nedves ronggyal azonnal töröljük le, különben a gyorsan rászáradó festék utólag már csak nehezen távolítható el. A védő ragszalag is jó, de jó tapadásuk miatt esetenként elég nehéz az eltávolításuk.
A falak festését általában 3-5 évenként - már csak a színek kifakulása, a felületek elporosodása miatt is - fel kell újítanunk. Az egyrétegű festékekkel már nem is olyan riasztó ez a munka, különösen ha helyiségről helyiségre haladunk. A korszerű festékeket használva ugyanis egy-egy helyiség egy-két nap alatt teljesen megújulhat, ha egyébként más jellegű korszerűsítő munkák nem társulnak hozzá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2667/Uj_festekek_es_tapasztalatok