Praktikus megoldások kis lakásokba

Szekrényágyak

2008-12-01 17:11:07 | Módosítva: 2016-03-07 00:30:59

Eredetileg a középkori németalföldön használták elterjedten a szekrényágyakat, amik azonban a maitól eltérő bútorokat jelentettek. A kinyitható szekrényajtó mögé rejtett igen rövid ágyban félig fekvő-félig ülő helyzetben töltötték az éjszakát elődeink, mert babonás félelmükben teljesen fekvő helyzetben nem mertek elaludni. Amúgy praktikus, de valljuk be; meglehetősen kényelmetlen fekhely volt az akkori szekrényágy.

Korszerű és igényes kivitelű utódaik megőrizték napközben helytakarékos praktikusságukat, de e mellett ma már akár a franciaágyak kényelmével is bírnak. Akiknek kis alapterületű a lakásuk és szobájukba problémát jelent a kényelmes fekvőhely elhelyezése, vélhetően hasznos lenne, ha az ágy nappal eltűnne. Az ággyá nyitható kanapék ezt ugyan némiképpen megoldják, ám fekvőfelületük többnyire osztott, ami nem előnyös és a helyigényük is jelentős. E hátrányokat azonban a könnyen lenyitható, szekrénybe zárható ágyak nappal megszüntetik, és csak este foglalnak el jelentősebb helyet a lakóhelyiségben.

Előnyeik vitathatatlanok, nappal könnyedén eltüntethetők, felcsukva csupán egy szekrénynyi helyet igényelnek, ugyanis magát az ágyat a szekrénykáva foglalja magába. Lenyitva viszont méreteitől függően egy- vagy akár két személynek is kényelmes éjszakai pihenést biztosít. A fekvőfelületük nem törik meg, és a bútor kialakításától függően szinte semmi nem árulkodik arról, hogy a szekrény belseje valójában egy ágyat rejt.

A különféle változatok könnyen a nappali szoba berendezéséhez igazíthatók, mivel a káva frontlapja - ami egyben az ágyszerkezet alaplapja is - azonos lehet a többi berendezési tárgy frontfelületeivel. Természetesen egyedi megoldások is elképzelhetők, pl. tükörbetét vagy egyéb divatos bevonat, amit keret rögzít az alaplaphoz. Egyszemélyes ágyaknál az is megoldható, hogy az egész káva szekrénysorszerűen kialakított, amelynek nagyobbik felét a lehajtható ágy foglalja el, amit az ágy alját fedő ajtólap zár le felhajtott állapotban. A lényeg az, hogy ne legyen észrevehető, hogy a bútordarabban valójában egy kényelmes ágy rejtőzik. Az is megoldható, hogy a két ágy egymás mellet helyezkedjen el, de külön-külön is használható legyen.

A káva e bútordaraboknál a frontlaphoz hasonlóan mindig a berendezéshez igazodó, de megerősített anyagú és hátlappal is megszilárdított. Az alapanyag nagy szilárdságú laminált faforgácslap vagy tömörfa, amiből az igényesebb változatok készülnek. A lenyitható és a rá szerelt ágyszerkezet miatt elég súlyos frontlap könnyű mozgatását a hosszában nyíló változatoknál gázrugós csukló vasalat teszi lehetővé, a nagy teherbírású lábak pedig vagy kihajthatók vagy kihúzhatók, és becsuklás ellen biztosítottak.

Az ágykeretek a matrac típusától függő méretűek, többnyire bükkfarugós ágybetéttel és a hozzáillő matraccal felszereltek, amit széles gumiszalag szorít az ágykerethez. A gázrugós, önzáródó vasalatok húzóerejét az ágy súlyához igazodva szabályozzák be. 

Az ilyen ágyak szerkezeti megoldásai kétféle elrendezésre adnak lehetőséget; az ágy vízszintesen vagy függőlegesen nyitható le. Az egyszemélyes fekhelyeknél mindkettő megoldható, a kétágyas ifjúsági típusoknál azonban a vízszintes elrendezés a gyakoribb. A két személyes vagy francia ágyaknál a függőleges lenyitás a jellemző.

A képeinken bemutatott változatok általában megrendelésre készültek, készen ugyanis alig szerezhetőek be. Ennek oka, hogy bár a praktikusságuk adott helyiségekben tagadhatatlan, a kereslet irántuk ennek ellenére nem túl jelentős, az áruk pedig esetenként elég magas. Számos hazai vállalkozás is készít ilyen lenyitható szekrényágyakat, akár franciaágy méretben is. Megfelelő kiegészítő bútorokkal szekrénysorszerű beépítésre is mód van, ám a fekvőhely előtti helyet célszerű szabadon hagyni, hogy az ágy lenyitása előtt ne legyen szükség a szoba jelentős átrendezésére.

Felmerül a kérdés, hogy ilyen ágyakat lehet-e saját kezűleg is készíteni. Nos, ez nem kizárt, de aligha kifizetődő és e mellett ehhez még számos szerkezeti problémát is biztonsággal kell egyénileg megoldani. Az ilyen ágyaknál ugyanis a csukló vasalata a legfontosabb. E célra a beszerezhető rugós heverő- és franciaágy vasalatok nem megfelelőek, ezért csak sima és masszív pántos csuklók jöhetnek szóba, amelyek legfeljebb csak az ágy lenyitását és felcsukását oldhatják meg. Rugós erőrásegítésre nem alkalmasak, amire azonban még az egyszemélyes fekhelyek esetében is a súlyuk miatt szükség van.

Az ágyat ezen felül felcsukott helyzetében lebillenés ellen külön is biztosítani kell. A kb. 48 cm mélységű és ágyneműtárolóként is használható szekrénykáva ugyan könnyen összeállítható, stabil helyzete pedig a falhoz rögzítve biztosítható, ám magának a frontlapnak és az ágykeretnek a szilárd és egyben teherbíró egységgé formálása már komoly szakértelmet igényel, éppen úgy, mint a kihúzható vagy lehajtható lábak kialakítása és felszerelése. Egyszóval ez komoly szakértelmet igénylő feladat, amit célszerűbb rutinos szakemberekre bízni, akik minőségi és esztétikai igénnyel elkészített termékükre garanciát is vállalnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

leonard avatarja

leonard         Szekrényágy vasalat rajz

Gépi munka ami kell hozzá: esztergálás, marás, védőgázas hegesztés, lemez pontos méretre igazítása( legjobb a lézeres vágás), és csőhajlítás. Erre kell nekem szakember és aki szerez ilyet nekem annak a műszaki rajzokat oda adom.

leonard avatarja

leonard         Szekrényágy vasalat rajz

Nekem van rajzom hozzá, én terveztem. Megosztom a rajzokat azzal aki nekem meg segít egy olyan műhelyt találni, ahol kb. 70 e Ft ból meg csinálják. ide írhattok: www_www@freemail.hu

Dámóczi Attila avatarja

Dámóczi Attila         szekrényágy vasalat

Ha valakinek lenne szekrényágy vasalata, vagy arról méretezet rajza, azt megköszönném. Úgy döntöttem legyártom. kb 40.000.-ft egy egységcsomagért nekem kicsit sok.

Markov avatarja

Markov         összeszerelési rajz

Sajnos úgy tudom nincsenek összeszerelési rajzok a szerkesztőségnek. Ha valaki tud más forrásból, az ossza meg itt feltétlenül!

Mária Makai avatarja

Mária Makai         szekrényágy

Amennyiben megoldható én is szeretnék kérni egy 160x200-as szekrényágyról részletes leírást, összeszerelési rajzot, anyagmennyiség kalkulációt. Előre is köszönöm!

gabriella12 avatarja

gabriella12         szekrényágy készítés

Amennyiben megoldható én is szeretnék kérni egy 160x200-as szekrényágyról részletes leírást, összeszerelési rajzot, anyagmennyiség kalkulációt, és szintén mindkét változat érdekel: a sima és a kanapés is. Előre is hálás köszönettel: Gabriella12

Éva Kisné Pesti avatarja

Éva Kisné Pesti         szekrényágy készítés

Amennyiben megoldható én is szeretnék kérni egy 160x200-as szekrényágyról részletes leírást, összeszerelési rajzot, anyagmennyiség kalkulációt, és szintén mindkét változat érdekel: a sima és a kanapés is. Előre is hálás köszönettel: Éva

Agyjani avatarja

Agyjani         Szekrenyágy készítés

megoldható én is szeretnék egy összeszerelési rajzot a méret 160x200-as szekrényágyhoz sima es kanapés is érdekel anyag mennyiséget is szívesen fogadnám. Előre is nagyon koszonom

snoopy2015 avatarja

snoopy2015         Szekrényágyhoz összeszerelési rajz, anyagmennyiség

Szeretnék kérni egy 160x200 -as szekrényágyról összeszerelési rajzot, anyagmennyiség kalkulációt. Mindkét változat érdekel: a sima és a kanapés is. Hálás köszönet érte. Köszönettel, Andrea

User10614 avatarja

User10614         Szerényágy készítés

Ez szuper, ha lehetséges 160x200-as szekrényágy részletes méretezett rajzát én is kérnék (lehetőleg olyat ami alatt kanapé van lásd 1 kép)
Köszönettel: Zsolt

slz avatarja

slz         Szerényágy készítés

Ha lehetséges 160x200-as szekrényágy részletes méretezett rajzát én kérnék(lehetőleg olyat ami alatt kanapé van lásd 1 kép)
Köszönettel:László

Laczkó Mihály avatarja

Laczkó Mihály         Szerényágy készítés

Ha megoldható akkor én is szeretnék egy 150x200-as szekrényágy szerelési rajzát és a hozzá szükséges anyag mennyiséggel. Nagyon hálásan köszönöm előre is!!!!
Bocsánat az elírásért!

Laczkó Mihály avatarja

Laczkó Mihály         Szerényágy készítés

Ha megoldható akkor én is szeretnék egy 1500x200-as szekrényágy szerelési rajzát és a hozzá szükséges anyag mennyiséggel. Nagyon hálásan köszönöm előre is!!!!

Szilágyi Tímea avatarja

Szilágyi Tímea        

Ha még lehetséges 160x200-as szekrényágy részletes méretezett rajzát én is szívesen fogadnám.
Köszönettel Szilágyi Tímea

Kalo avatarja

Kalo        

Ha lehetséges, a
180x200-as szekrényágy részletes méretezett rajza engem is érdekelne.
Kösz

Kissné Juhos Ágnes avatarja

Kissné Juhos Ágnes        

Ha megoldható akkor én is szeretnék egy 140x200-as szekrényágy szerelési rajzát és a hozzá szükséges anyag mennyisséggel. Előre is köszönöm!

Ferenc Mészáros avatarja

Ferenc Mészáros        

Ha megoldható én is szeretnék egy össze szerelési rajzot a méret 160x200-as szekrényágyhoz.
Előre is köszönöm.

rajksanyi avatarja

rajksanyi         szekrényágy

Szeretnék egy össze szerekési rajzot anyag menyiséggel ha lehet a méret 180x200-as szekrényágyról.

Okos háztartás

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt...


Télállósági zónabesorolás

Itt a tél, a hideg időjárást sok növény könnyedén elviseli, másoknak a pusztulását okozhatja a lehűlés. Amikor egy növény kerül hozzánk, egyik legfontosabb kérdés, hogy télálló-e. És ha igen...