Bozótirtás hatásosan

2008-12-07 13:20:50 | Módosítva: 2008-12-07 13:21:36

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény is megtelepszik a területen, melyek kiirtása jóval munkaigényesebb a lágyszárú gyomokhoz viszonyítva.

Elhagyatott terület szukcessziós folyamatai

Amennyiben felhagyunk egy addig mezőgazdaságilag művelt terület rendszeres gondozásával, azt egy idő után a természet elkezdi visszahódítani. Ez a szukcesszió, amelynek során a területen időben egymás után különféle növénytársulások jelennek meg, és az évek során folyamatosan alakulnak. Kezdetben a pionír társulások alakulnak ki, a sort pedig a záró társulás zárja majd, mely az adott területen egyénként természetes növénytársulást jelenti. Hazánk területén általában valamilyen erdőt. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat magától idáig eljusson, évtizedekre van szükség.
A művelésből kivon területeken először efemer (pár hónapot élő), és egynyári gyomnövények jelennek meg, majd nem telik el egy év előkerülnek az évelő gyomok is. 4-5 év elteltével már a fűfélék megjelenése mellett egy vadvirágos rétnek tűnik a terület, majd hamarosan megjelennek a fásszárúakat képviselő cserjék is.

Bozótirtás mechanikusan

Hacsak nem bozótos állapotban jutunk hozzá egy telekhez, mindenképp érdemes megelőzni, hogy a folyamat idáig eljusson, hiszen sokkal kevesebb munkaigénye van a többszöri gyomirtásnak is, mint az egyszeri bozótirtásnak.
Motoros kaszákkal azok teljesítményétől és a felszerelt vágószerszámtól függően sokféle munkafolyamat elvégezhető: kezdve a fűszegély-nyírástól a bozótirtásig. A tisztítandó területeket többféle kategóriába sorolhatjuk, mint füves terület akadályokkal, gyenge gyom, erős gyom, nád és bozót, valamint bozót, még lágy szárú fákkal, cserjékkel.
A nagyteljesítményű motoros kaszákra nem csak a fűvágáshoz használt damilt szerelhetjük fel, hanem különféle fém cserjeirtó fejeket, amelyek mérete, pengekialakítása sokféle, így az adott terület növényzetének függvényében választhatjuk ki a legmegfelelőbbet közülük. A professzionális aljnövényzet tisztító késsel ellátható motoros kaszákat ma már nem csak az erdészetek és az útkarbantartók használják, hanem a kisebb-nagyobb magángazdaságok, magánkert-tulajdonosok is.
A nagy teljesítményű motoros kaszák vastag vágószála az erős, akár leszáradt, nagyra nőt gyomokat is elvágja. A fás szárú gyomnövények, cserjék azonban erősen lecsökkentik a vágószál élettartamát, illetve pár milliméteres szárátmérő fölött már nem is lehet használni a vágódamilt. Ilyenkor sokkal termelékenyebb a munka a két-három-négy ágú vágótárcsákkal, ún. macséta tárcsával, amiket az egyenes, merev tengelyű fűkaszákra lehet felszerelni. Ha bozótosunkban már fásodott törzsű cserjék is vannak, akkor marad a motoros fűrésszel való irtás, földközelben. Ez a szerszámgép azonban érzékeny a földdel, homokkal való érintkezésre, ezért ilyenkor is praktikusabb a körfűrész tárcsával felszerelt motoros kasza használata.
Ha ezzel megvagyunk, és letakarítottuk a területet, akkor - ha mód van rá - célszerű egy mélyszántást elvégezni, hogy minél több a talajból kiforduló gyökeret összeszedhessünk.

Vegyszerrel az előtörő hajtások ellen

A megbolygatott cserjés-bozótos rész e "támadásra" erős gyökérhajtás-növekedéssel fog reagálni, azaz ha nem figyelünk oda, a letisztított terület egy éven belül még áthatolhatatlanabb lesz, mint előzőleg volt. A roncsolt, de földben maradó gyökerekből meginduló hajtásnövekedést többféle módon tarthatjuk kordában.
Ha perzselő hatású deszikkáns gyomirtó szerrel rendszeresen kezeljük az előtörő hajtásokat, az is visszaveti ezek fejlődését. Ezek a szerek a zöld növényi részeken szívódnak fel, és pár napon belül leszárítják azokat. Ilyen perzselő szereket rendszeresen alkalmazva folyamatosan elpusztíthatjuk az előtörő hajtásokat, és előbb utóbb a gyökérben felhalmozott tápanyagkészlet elfogy, így utánpótlás híján a gyökér is elpusztul a talajban.
Vannak granulált formában kijuttatható gyomirtó szerek, amelyek elvileg egy évig gátolják a növények létét a területen. Ezeket tavasszal esős időben kell a megfelelő koncentrációban és minél egyenletesebb szórásképpel kijuttatni. E szerek, ha nem is teljesen, de valóban lecsökkenti a terület újra gyomosodását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus kéziszerszámgépek

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal...


Tavasz előtti teendők

A tavasz beköszöntésével a kiskerti tennivalók között a legfontosabbak a növényvédelmi feladatok. A tavaszi metszések során keletkezett nyesedékeket ne hagyjuk a metszett növények között. Ha előző...