Bozótirtás hatásosan

2008-12-07 13:20:50 | Módosítva: 2008-12-07 13:21:36

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény is megtelepszik a területen, melyek kiirtása jóval munkaigényesebb a lágyszárú gyomokhoz viszonyítva.

Elhagyatott terület szukcessziós folyamatai

Amennyiben felhagyunk egy addig mezőgazdaságilag művelt terület rendszeres gondozásával, azt egy idő után a természet elkezdi visszahódítani. Ez a szukcesszió, amelynek során a területen időben egymás után különféle növénytársulások jelennek meg, és az évek során folyamatosan alakulnak. Kezdetben a pionír társulások alakulnak ki, a sort pedig a záró társulás zárja majd, mely az adott területen egyénként természetes növénytársulást jelenti. Hazánk területén általában valamilyen erdőt. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat magától idáig eljusson, évtizedekre van szükség.
A művelésből kivon területeken először efemer (pár hónapot élő), és egynyári gyomnövények jelennek meg, majd nem telik el egy év előkerülnek az évelő gyomok is. 4-5 év elteltével már a fűfélék megjelenése mellett egy vadvirágos rétnek tűnik a terület, majd hamarosan megjelennek a fásszárúakat képviselő cserjék is.

Bozótirtás mechanikusan

Hacsak nem bozótos állapotban jutunk hozzá egy telekhez, mindenképp érdemes megelőzni, hogy a folyamat idáig eljusson, hiszen sokkal kevesebb munkaigénye van a többszöri gyomirtásnak is, mint az egyszeri bozótirtásnak.
Motoros kaszákkal azok teljesítményétől és a felszerelt vágószerszámtól függően sokféle munkafolyamat elvégezhető: kezdve a fűszegély-nyírástól a bozótirtásig. A tisztítandó területeket többféle kategóriába sorolhatjuk, mint füves terület akadályokkal, gyenge gyom, erős gyom, nád és bozót, valamint bozót, még lágy szárú fákkal, cserjékkel.
A nagyteljesítményű motoros kaszákra nem csak a fűvágáshoz használt damilt szerelhetjük fel, hanem különféle fém cserjeirtó fejeket, amelyek mérete, pengekialakítása sokféle, így az adott terület növényzetének függvényében választhatjuk ki a legmegfelelőbbet közülük. A professzionális aljnövényzet tisztító késsel ellátható motoros kaszákat ma már nem csak az erdészetek és az útkarbantartók használják, hanem a kisebb-nagyobb magángazdaságok, magánkert-tulajdonosok is.
A nagy teljesítményű motoros kaszák vastag vágószála az erős, akár leszáradt, nagyra nőt gyomokat is elvágja. A fás szárú gyomnövények, cserjék azonban erősen lecsökkentik a vágószál élettartamát, illetve pár milliméteres szárátmérő fölött már nem is lehet használni a vágódamilt. Ilyenkor sokkal termelékenyebb a munka a két-három-négy ágú vágótárcsákkal, ún. macséta tárcsával, amiket az egyenes, merev tengelyű fűkaszákra lehet felszerelni. Ha bozótosunkban már fásodott törzsű cserjék is vannak, akkor marad a motoros fűrésszel való irtás, földközelben. Ez a szerszámgép azonban érzékeny a földdel, homokkal való érintkezésre, ezért ilyenkor is praktikusabb a körfűrész tárcsával felszerelt motoros kasza használata.
Ha ezzel megvagyunk, és letakarítottuk a területet, akkor - ha mód van rá - célszerű egy mélyszántást elvégezni, hogy minél több a talajból kiforduló gyökeret összeszedhessünk.

Vegyszerrel az előtörő hajtások ellen

A megbolygatott cserjés-bozótos rész e "támadásra" erős gyökérhajtás-növekedéssel fog reagálni, azaz ha nem figyelünk oda, a letisztított terület egy éven belül még áthatolhatatlanabb lesz, mint előzőleg volt. A roncsolt, de földben maradó gyökerekből meginduló hajtásnövekedést többféle módon tarthatjuk kordában.
Ha perzselő hatású deszikkáns gyomirtó szerrel rendszeresen kezeljük az előtörő hajtásokat, az is visszaveti ezek fejlődését. Ezek a szerek a zöld növényi részeken szívódnak fel, és pár napon belül leszárítják azokat. Ilyen perzselő szereket rendszeresen alkalmazva folyamatosan elpusztíthatjuk az előtörő hajtásokat, és előbb utóbb a gyökérben felhalmozott tápanyagkészlet elfogy, így utánpótlás híján a gyökér is elpusztul a talajban.
Vannak granulált formában kijuttatható gyomirtó szerek, amelyek elvileg egy évig gátolják a növények létét a területen. Ezeket tavasszal esős időben kell a megfelelő koncentrációban és minél egyenletesebb szórásképpel kijuttatni. E szerek, ha nem is teljesen, de valóban lecsökkenti a terület újra gyomosodását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örökzöld sövények

A térhatárolási céllal ültetett sövények közül sokan részesítik előnyben az örökzöld növényekből kialakított zöld falakat, hiszen ezek lombhullató társaikkal ellentétben télen is zöldek, tömörek,...


Növényeink ifjítása

Előző számunkban már szó volt az évelő növények, valamint a fák, cserjék ifjításáról, most néhány speciális esetet emelnénk ki, kitérve a szobanövényekre is.