Fonatos kerítések telepítése képekben

2008-12-24 17:31:08 | Módosítva: 2008-12-24 17:33:31

A fonatos kerítés az egyik legrégebbi kerítés típus melyet körülbelül 100 évre visszamenően is már alkalmaztak.

Az idők során a fonat diagonál jellege nem változott. Ami változott:

  • A gyártás. Ez folyamatosan az egy, és kétszálas automaták irányába tolódott el. (Termelékenység növelése.)
  • Az anyagvastagság. Régebben a szokásos huzalátmérő még 2,5 mm-es volt, ez mára lecsökkent 1,8 ill. 1,85 mm-re, a lyukméret 52 x52 mm-ről mára 63x63, 68 x 68, illetve 70x70 mm-esre változott.
    A fonatos kerítést kezdetben fa és beton oszlopokra telepítették. A későbbiekben ez bővült zártszelvény, ill. kör oszlopokkal. Ezek a kör oszlopok adták a lehetőséget arra, hogy a gyors és esztétikus telepítés érdekében olyan tartozékokat szereljünk fel az oszlopokra és a kitámasztókra, amik az említett feltételeket kielégítik. A tartozékokat, valamint a kerítés fonatot gyűjtőnéven kerítés rendszernek nevezzük.

A fonatos kerítés kifeszítésének lépései képekben

 

1. Átmérő 15-30 cm-es furatok készítése a megadott oszloposztásnak megfelelően. A furat átmérő az oszlop hosszától és átmérőjétől függ.
2. A furatokba behelyezni az oszlopokat. Az első oszlophoz a kép alapján rögzíteni a kitámasztót majd a furatokat feltölteni félnedves betonnal utána az előszintezést elvégezni.
3. Az oszlopok végleges szintezése magasságra, és függőlegességre a beton kötése előtt.
4. A kezdő főoszlopnál kerül felszerelésre a 3 db feszítőrúd tartóbilincs, a feszítőrúd és a 3 db feszítő.
5. A kitámasztóval ellátott köztes főoszlopra feszítő bilincs, és vezető drót feszítő kerül felszerelésre. A vezető drót feszítővel a vezérdrótot megfeszítjük úgy, hogy azt már előtte a hálótartóba belehúztuk.
6. A hálóba belefűzzük a feszítő rudat, a rudat rögzítjük a feszítő rúd tartóbilincsbe, és megkezdődhet a háló kitekerése majd a vezető drótra történő felhelyezése.
7. Ezt folytatni kell az utolsó oszlopig.
8. Az utolsó oszlopnál a hálóba be kell tenni a feszítő rudat, és azt rögzíteni a bilincsbe.

A kerítésfeszítéshez használatos legfontosabb szerszámok és eszközök;

 

a. Klipszelő fogó,
b. Klippelő fogó
c. Tüskedrót tartó
d. Clipsz
e. Betonra rögzíthető talp
f. Betonra rögzíthető kitámasztó talp
g. Betonszalag tartó


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műkövek

Előregyártva és házilag is készíthetők A műkő egyáltalán nem új dolog, megjelenése az 1700-as évekre nyúlik vissza. A természetes kövek mellett elég gyakran használták azok helyettesí­tésére,...


Trapézlemezekről lényegre törően

Homlokzatok, térelhatároló falak, tetők, kapuk, kerítések; valamint tárolók, előtetők vagy garázsok. Felsorolni is nehéz, mi mindenre nyújthatnak megoldást a Metál-Sheet Kft. trapézlemezei,...