Kombinált csiszológépek

2009-02-18 19:30:31 |

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák sokfélék, a kézi gépek "feladatköre" pedig behatárolt. A gyártók ugyan igyekeznek a kézi gépeket - pl. különféle alakú tartozékokkal - univerzálisabbá tenni, ám a kombinált csiszológépekkel sokkal pontosabb munka végezhető.

Az ilyen gépeket már főként az iparosok tudják jól kihasználni, mivel e gépek sokszor elég "fajsúlyosak", asztalra szerelhetők és nem is olcsók. Az a közös bennük, hogy általában két feladatra, él- és lapfelületek csiszolására alkalmasak, illetve egyesek még köszörűként is használhatók. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyári készüléket. Az emberi találékonyság azonban egyedi megoldásokat is létre hoz, és ezekre is mutatunk néhány példát.
A kombinált csiszológépek kínálata bizony elég szűk, csak a szerszám szaküzletekben és a barkácsáruházakban bukkanhatunk néhány korszerű kombinált csiszológépre. Még a külföldi gyártók palettája sem mondható túl változatosnak, már ami a külső jegyeiket illeti, inkább a precizitás terén vannak számottevő eltérések.

A kettős célú csiszológépeknél talán a tárcsa- és szalagcsiszoló funkciókat kombinálók a leggyakoribbak. Ez érthető, mivel ebben a formában a meghajtómotor tengelyére közvetlenül erősíthető fel a csiszolótárcsa és a szalagcsiszoló váza, valamint a meghajtó mechanizmusa. A gépek közel 1500-2000-es percenkénti fordulatszáma állandó és esetenként a motor fordulatszámát gyorsító áttétellel növelik a csiszoláshoz szükséges anyaglehordási sebességhez. Ez utóbbi esetben a csiszolótárcsa és a szalagcsiszoló egység masszívabb és stabilabb gépvázat, ezen felül ideálisabb elrendezést tesz lehetővé. Az igényesebb gyártmányokon még a fordulatszám is változtatható, de ez nem általános. E gépekre a tépőzáras, legfeljebb 200 mm átmérőjű csiszolótárcsa és a 60-100 mm széles szalagcsiszoló szögbeállíthatósága a jellemző. A meghajtómotor teljesítménye elég változó; a hobbi célokra használhatóké általában 375-450 W, de az iparos csiszolóké akár 1000 W is lehet.
Ritkább megoldású gépek a szalagfűrészekhez hasonló elrendezésűek. Függőlegesen fut szalagcsiszoló szalagrésze, amelynek oldalán helyezkedik el a tárcsacsiszoló. Az asztalok természetesen minden gépen szögbe állíthatók, oldalvezetőkkel ellátottak, egyéb paramétereikben pedig hasonlóak az előbb említett gépekhez.

A köszörűgépek is kombinálhatók szalagcsiszoló egységgel. Ezek fordulatszáma magasabb, a szalagcsiszoló pedig közvetlenül a gép tengelyének a másik feléhez csatlakozik. A csiszolóegység váza az öntvényház oldalához csatlakozik, és többnyire szögben állítható. E gépeknél a fordulatszám a köszörüléshez igazodó, a szalagcsiszoló használatakor az ideális anyaglehordásnál kisebb leszorító erővel lehet a beégést elkerülni. A szalagcsiszolók hossza típusonként eltérő, szélességük 60-90 mm között változik. A szalagcsere - mint az előző kombinált gépeken - a feszítőkar oldásával illetve megfeszítésével gyorsan elvégezhető, a munkadarab megtámasztására többnyire a védőburkolat kiálló része szolgál. Hasznos gépkombináció, amivel nemcsak csiszolni, de köszörülni is lehet.
Egyszerűbb géprögzítési ötletek némely kéziszerszámgép gyártóban is felmerültek, és pl. az excenter csiszológép munkaasztalra rögzítését egy külön tartozékkal tették lehetővé. Mások a kézi szalagcsiszoló gépet munkaasztal szorítólapjai közé fogva, vagy gyári leszorítóval asztalra rögzítve használják. Ezek fogyatékossága azonban, hogy a munkadarabnak nincs kellő megvezetése, ami egyebek mellett még balesetveszélyes is lehet.
Mások meg pl. a kettős köszörű egyik tengelyvégét darabolótárcsa, illetve csiszolótárcsa felerősítésére tették alkalmassá. Így a kettős köszörű darabolásra, illetve él- és alakcsiszolásra is használható. E megoldásoknál már a tárgyasztal és a vezetőléc sem hiányzik. A cél mindkét esetben az volt, hogy a viszonylag ritkán használt köszörűgépet többcélúvá és jobban kihasználhatóvá tegyék, ami az átalakítás után meg is valósult. Nem olyan precízek, mint a gyári gépek, de a célnak megfelelnek és végül is ez a lényeg.

Metallkraft BTS 50

Metallkraft BTS 50Ez az egyszerű kialakítású szalag- és tárcsacsiszoló hobbi célokra készült. Érdekessége, hogy a 300 W-os meghajtómotor tengelyének végére szerelt csiszolótárcsa egyben a szalagcsiszoló meghajtó hengerének a szerepét is betölti. Mivel a szalagot csak alul takarja védőburkolat, a csiszolótárcsa előtt és a szalag mögött is van egy-egy szögbe állítható tárgyasztal, hogy a szabadon hagyott hengeren futó csiszolóanyag ívelt részét is ki lehessen használni. A gép inkább hobbi, mint ipari jellegű munkákhoz ajánlott.

Metabo BS 200

Metabo BS 200Masszív, fém öntvényvázú, asztalra vagy gépállványra erősíthető az ismert gyártó köszörűvel kombinált profi szalagcsiszoló gépe. A kettős köszörűhöz hasonló kivitel lehetővé teszi, hogy a szalagcsiszolót tetszőleges szögbe lehet állítani. A csiszoló váza ugyancsak öntvény, ami az oldalsó védőburkolati elemeket is tartja. A hajtott és a szabadonfutó szalaghengerekre feszített végtelenített csiszolószalag végein nincs palástburkolat, így itt homorú felületek csiszolására is használható. A csiszolószalag könnyen cserélhető, feszítését, futásközpontosítását menetes beállító elemek teszik könnyűvé.

WestfaliaWestfalia

Ez is köszörűvel párosított szalagcsiszoló gép, amelynek csiszoló egységét szögbe lehet állítani. Masszív kivitelű, részben már ipari tevékenységre is alkalmas, bár motorja csak 230 W-os. A szerelvények kialakítása és elhelyezése miatt a szalagcsere kissé bonyolult, ám részben burkolt alsó hengerét íves csiszolásra is lehet használni.

Güde GTS 150, BTS 4000

Güde GTS 150, BTS 4000Előnyös árfekvésű tárcsás szalagcsiszoló gépek, amelyek hobbi jellegű és időszakos iparos munkákhoz is használhatók. Tárcsájuk 150 mm átmérőjű, motorjuk 150, illetve 380 W teljesítményű, és ékszíjjal hajtják meg az 50 mm szélességű szalagcsiszolót, illetve az annak tengelyére erősített csiszolótárcsát. A két gép kialakítása némileg eltérő, ám a 4000-es típus porelszívásra is alkalmas. Az asztalok természetesen szögbe állíthatók és a szalagcsiszolón az ütközőlécet is a kívánt távolságba lehet állítani. E gyártmányok mellett a gyártó egyszerű kivitelű és csak hobbi célokra használható köszörűvel kombinált szalagcsiszoló gépei a barkácsáruházakban is fellelhetők.

Proma BP-100

Proma BP-100Igényesen kialakított, burkolatokkal jól ellátott asztali, tárcsás szalagcsiszoló gép, amellyel akár ipari jellegű munkák is végezhetők. A szalagcsiszoló szögbe állítható, ütközővel ellátott és akár íves lemunkálásra is lehet használni a szabadon forgó és csak részben burkolt hengerén futó szalagot. A 370 W-os motor ennél a gépnél is ékszíjjal hajtja meg a csiszolóegységek közös tengelyét. A csiszolótárcsa tárgyasztala nemcsak szögbe állítható, de még szögben elfordítható, szögskálával ellátott megvezetővel is ellátott. Precíziós munkákra való, szinte rezgésmentes gép, amelyet azért célszerű szilárdan is az asztalra erősíteni.

Dremel univerzális csiszoló

Dremel univerzális csiszolóEz a kis gép főleg az igényes és precíziós munkáknál lehet nagyon hasznos. Szalagcsiszolója függőlegesen fut, ám az előtte levő asztalt 45 fokig tetszőlegesen lehet beállítani, éppen úgy, mint a csiszolótárcsához valót. Mint minden kombinált csiszolónál, úgy ennél is a motor közös tengelyére csatlakozik a csiszolótárcsa, így mindkettő együtt működik. Mivel precíziós munkákra szánták, minden alkatrésze alumínium öntvényből, vagy acéllemezből készült, és porelszívó is csatlakoztatható rá. Igaz, hogy motorja csak 180 W-os, ám 960-as fordulatszámához pont megfelel ez a teljesítmény is. Nagyon finom kis gép.

Promac 233, 315 BE, 322 BE, 326 BE

Promac 233, 315 BE, 322 BE, 326 BEE kimondottan ipari tevékenységre készült gépek között szalag- és tárcsacsiszolók, illetve köszörű és szalagcsiszoló kombinációk is megtalálhatók. Az azonos kialakítású, de különböző típusú gépeknek csak a meghajtómotorok teljesítménye és ennek megfelelően a szalaghosszuk eltérő. Másban alig különböznek egymástól. A csiszolótárcsák átmérője egységesen 200 mm, a szalagszélességük pedig minden gépen 100 mm. A szalagok sebessége érthetően a típustól függően változik, mégpedig 15-28 m/perc között. Az iparosok számára kialakított gépeket csak szerszámkereskedések forgalmazzák.

Proxxon BBS/S

Proxxon BBS/SA minigépek kedvelőinek a Proxxon kínál egy színvonalas alternatívát. A BBS/S jelzésű készülék inkább egy szalagcsiszolóra emlékeztet, de stabil rögzítési lehetősége alkalmassá teszi arra is, hogy asztali csiszolóként használjuk. 150 W-os teljesítménye - kicsiny méretéhez viszonyítva - tekintélyes, csiszoló felülete viszont mindössze 60 x 40 mm. Ez a gép kifejezetten finom munkákhoz; modellezőknek, intarzia készítőknek, bútor restaurátoroknak ajánlható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2759/Kombinalt_csiszologepek