Fává növő fű

Bútorok, tárgyak bambuszból

2009-03-10 15:43:08 | Módosítva: 2009-03-10 15:43:57

bambuszA bambusz egy kiapadhatatlan, környezetbarát nyersanyagforrás, hiszen egy olyan fűféle, ami fa méretűvé növeszti fásodó szárait. Gyors növekedése miatt olcsó nyersanyagnak számít élőhelyén. Tulajdonságai a bútorgyártás szempontjából nagyon kedvezőek, sokféle módon felhasználható, egzotikus megjelenést kölcsönző alapanyag.

A bambuszról általában

A bambuszoknak mintegy 1500 faja ismert, egyesek közülük a 20-25 méteres magasságot is elérik. Hazánkban körülbelül 200 faja termeszthető, melyek között megtaláljuk a gyeppótló törpéket, de a 8-10 méteres óriásokat is. Egyes fajai a -35 °C-os fagyot is képesek elviselni, némelyek rügyei ehetők, és számos fajuk van, amelyek az építészetben és bútorgyártásban alkalmazhatók. Hazánkban inkább dísznövényként tarthatjuk, hiszen bútoralapanyagnak a nagyobb növésű, melegebb éghajlaton élő változatai alkalmasak.

bambuszbútor Egyetlen bambusztő élete során akár 15 kilométer hosszú bambusz rudat is növeszt. Ez ugye azt jelenti, hogy a megnövő bambuszokat, a 10-25 métereseket folyamatosan vágják és használják el, ezek hosszát pedig ha összeadjuk a tő élete során, akkor ez a szinte hihetetlen rúdméret jön ki.
Ha egy hazai fajjal, mondjuk a tölgyfával, hasonlítjuk össze a bambuszt, kiderül, hogy míg előbbi 50-100 évig növekszik, addig a bambusz 4-6 év alatt felhasználhatóvá cseperedik. Emellett a bambusz 27 százalékkal erősebb anyagot szolgáltat, mint a tölgyfa.
A bambusz a növényvilág egyik rekordere, mivel naponta akár 30 centimétert is növekedhet. Cellulóztartalma 70 százalék körüli, ami különös szilárdságot és rugalmasságot ad az alapanyagnak. Az 5-6 éves bambusz a legalkalmasabb a feldolgozásra: fizikai tulajdonságai ekkorra lesznek a legjobbak a bútorgyártás szempontjából. Szilárdsága, rugalmassága, hajlékonysága ekkor a legoptimálisabb.

A bambusz tulajdonságai

A bambusz gyorsan és olcsón termeszthető, sokoldalúan felhasználható alapanyag. Erős stabilitása szálas rostelrendeződéséből adódik. Üreges szerkezetének köszönhetően stabilitásához mérten könnyű, így a belőle készült bútorok mozgatása egyszerűbb, mint ha azok tömörfa alapanyagból lennének. Víz, hő, kopás és ütésálló, ami miatt kevés gondozást igényel, tisztítása egyszerű.
Natúr színben is elegáns, de színezve, faragva is egzotikus megjelenésű. Sokrétű felhasználásából eredően ágytól az asztalik, szekrényektől a kiegészítőkön át a parkettákig szinte minden elkészíthető belőle.
A bambusz, mint alapanyag, higiéniai szempontból is csak dicsérhető, mert a kártevőknek ellenáll, és jó tisztíthatóságának köszönhetően antibakteriális környezetet biztosít.
A természetes állapotában meghagyott bambusz (azaz, ha feldolgozása során nem aprították, majd újra ragasztva tömbösítették), külső felületének természetes fénye és vízlepergető tulajdonsága van lakkozás nélkül is. Ez esztétikai és egészségügyi szempontból is előnyös, hiszen a belőle készült bútoroknak úgy van csillogó fénye, hogy az nem egy szintetikus anyag felhordásának köszönhető.

Bambuszparketták

Bambuszból kiváló minőségű parketták is készülnek. Mivel antisztatikus anyagról van szó, így nem vonzza a port, könnyű tisztítani, allergén-mentes környezetet biztosít az ott lakók számára. Üreges szára miatt azt előbb hosszában csíkokra vágják, majd formázását, csiszolását követően táblássá ragasztják. Az így elkészített bambuszdeszkákat, pallókat egy szén alapú védőréteggel vonják be, majd UV sugárzásnak teszik ki. Ez egyben szárítja is az alapanyagot, de emellett erősíti is azt.

Mint minden természetes anyag, a bambusz is tovább "él" bútor vagy parkettaként is. Ez azt jelenti, hogy a környezeti tényezők, főként a hő és a páratartalom hatnak rá. A bambuszból készült termékek számára az embereknek kedvező környezeti tényezők felelnek meg legjobban. Ez 20 °C körüli hőmérsékletet és 50-60 százalékos relatív páratartalmat jelent. Nagyon száraz levegő esetén a bambuszbútorok is károsodhatnak, a kötések illesztések kilazulhatnak, a bútor szerkezete lötyögőssé válhat. Parkettáknál ugyanebből az okból eredően rések képződhetnek.

Textilek bambuszokból

A bambusztárgyak felhasználása hazánkban is egyre elterjedtebb. Sok háztartásban találhatunk már bambusz tálakat, tányéralátéteket, vázákat, evő- és konyhai eszközöket. Várhatóan hamarosan elterjedhetnek hazánkban a bambusztextilek is. A bambusz rostanyagai között kiváló természetes antibiotikus anyagokat is találunk, e termékek ezért érzékeny bőrű és allergiában szenvedő embereknek is kényelmes viseletet biztosítanak. A bambuszból készült textilek lágy, selymes érintésűek, légáteresztők, nem gyűrődnek, formatartóak, nagy nedvszívó képességűek, szintetikus vegyi anyagoktól mentesek. Természetes fényük mellett érdemes megemlíteni jó hőszabályozó képességüket is.

Nevelésük a kertben

Bár hazánkban nem nőnek 25 méteresre a kertben tartott bambuszok, a kisebb pálcákat, rudakat azért jól hasznosíthatjuk a háztartásban. A kiszárított 2-6 méteres, legalább2 centiméteres átmérőjű bambuszpálcák alkalmasak növények karózására, függönykarnisnak stb.

Lehetőleg ne fagyzugos helyre ültessük e növényeket, és számítsunk arra, hogy fejlődésük más nálunk tartott kerti dísznövényektől eltérően nem fokozatos lesz. A beültetett bambusztő általában 2-3 évig gyakorlatilag semmilyen komolyabb fejlődést nem mutat, ilyenkor ugyanis földben lévő részeinek növesztésére koncentrál. Ezt követően azonban szinte robbanásszerűen szaporodni kezd, nem ritka, hogy az eredeti tő helyétől 6-10 méterre is előjönnek tavasszal a bambuszhajtások, és egy év alatt egy kisebbfajta bambuszerdővé válik a kert. Ha nem akarjuk, hogy más növényeinket elnyomja a bambusz, akkor a földben 30-50 centiméter mélységben keretezzük be a számára fenntartott területet valami olyan anyaggal, amin a gyökerek nem lesznek képesek áttörni. Ez lehet alumíniumlemez, erősebb műanyag stb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Műanyag kerti szegélyek

Sokunknak ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre egy saját kert, melynek kialakítása során keressük azokat a megoldásokat, melyek nem rabolják amúgy is szűkös időnket, mégis időt állók és...