Vízelvezetés, árokkarbantartás

2009-03-28 15:51:30 | Módosítva: 2009-03-28 15:52:16

A tulajdonunkban lévő bekerített ingatlan előtt, az útburkolatig esetenként több méter széles sáv húzódhat. Ez a terület ugyan nem része az ingatlanunknak, de sok mindent nekünk kell elvégezni itt is, ugyanakkor a saját ízlésünk alapján részben hasznosíthatjuk, díszíthetjük is azt.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.
A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni nem szabad.

Legelőször a kocsibehajtó építési igénye szokott felmerülni. Amennyiben nincs az út és a telek között vízelvezető árok, akkor lényegében csak a bejáró utat kell kialakítani. A problémásabb esetek akkor jelentkeznek, ha a közút és a telek között csapadékárok, kisebb állandó vízfolyás is található. Ugyanis ezek a tereptárgyak a közút és a közterület részét képezik, ezért az eredeti állapotukban kell tartanunk őket. Ezért a bejáró utat csak valamilyen árokkeresztező műtárgyon keresztül tudjuk az ingatlanra vezetni.
Az ilyen keresztező műtárgyak, az ún. átereszek. Mivel hasonló átereszeket a közutak mellett rengeteg helyen kell kialakítani, ezért szerencsére több változatban, előregyártják ezeket. Így beszerzésük nem okoz gondot.
Leggyakrabban vasbeton előre gyártott átereszeket alkalmazhatunk. A legegyszerűbb átereszek megfelelően méretezett teherbírású és vízvezető képességű vasbeton csövekből készülnek. A nagyobb átmérőjűekhez már ún. csővégeket is készítenek.
Az átereszünk méretezésénél legfontosabb a keresztezett árokban elvezetendő legnagyobb vízhozamot figyelembe venni. Ennek értékét a közút kezelője tudja megadni. Durván mértezve az árok keresztmetszeti felületével megegyező hasznos felületű csövet kell alkalmaznunk.
Például: ha az árok fenékszélessége 0,3 m, a mélysége 0,5 m, a felső szélessége 1,1 m, akkor 0,35 m2, keresztmetszetű csövet kell keresni. Esetünkben a keresett cső sugara 0,33 m, azaz minimum 60 cm átmérőjű cső tudja az árok vizét elvezetni!

Ehelyett gyakran 10-20 cm átmérőjű csöveket szoktak szabálytalanul beépíteni a nem megfelelően méretezett átereszekbe. Amíg nem kell vizet vezetni az ároknak, addig "működnek", de ha jön az eső, akkor jön az elöntés is, mivel nem tud továbbfolyni az átereszen az árokban összefolyó csapadékvíz.
A megfelelően előkészített, kitisztított árokfenékre először ágyazati réteget, homokos-kavics, nagy terhelésnél beton ágyazatot terítünk. Erre fektessük megfelelő eséssel (az árok folyásirányának megfelelően 2-10%) az egy vagy több csőből kialakított csőátereszt. A csőáteresz felett homokos-kavicsból, humuszmentes földből feltöltést készítünk, majd azt tömörítjük. Ezután készítjük el a bejáróutat az áteresz felett.
A nagyobb méretű átereszek két végén ún. vasbeton csővégeket alkalmazva - azoknak megfelelő rézsűvel - tudjuk az áteresz feletti feltöltést lezárni. A kisebbeknél függőleges beton- vagy kőfallal zárjuk le az áteresz csöveit körülvevő két végét. Az előre gyártott vasbeton műtárgyakat a kereskedelemben megvásárolhatók.

A nagyobb mélységű árkok felett már bejáró hidat kell kialakítani. Ezek a komoly tervezést igénylő műtárgyak nem kivitelezhetőek házilagosan. Alternatív nagyobb átmérőjű csőátereszként alkalmazhatunk ún. hullámosított acéllemez HAMCO csöveket. Ezeket az átereszeket a helyszínen szerelik össze, vagy akár előregyártva vásárolhatók meg.
Az acél csőátereszeknek előnye a vékony szerkezet, nagy teherbíró képesség, fokozott korrózióvédelem, hosszú élettartam, helyszíni szerelés, kis helyigényű szállítás emellett az is, hogy környezetbarát termék.
Az 1-1,5 m átmérőjű csöveket az árokfenékre, kavicságyazatra kell fektetni, majd a beton csőátereszekhez hasonlóan kell kialakítani felettük a bejáró utat.

A sekély árkok felett átvezető bejáró átereszeket előre gyártott beton, vasbeton fém anyagú ún. lefolyókból, árokelemekből is kialakíthatjuk. Ekkor a felettük való átjárást az előre gyártott szerkezet részét képező rács teszi lehetővé. A rács felemelésével az árok tisztíthatóvá válik. Ma már rengeteg folyóka gyártmány közül válogathatunk.

Az ingatlanon összegyülekező csapadékvizeket sok esetben a közterületen folyó árkokba, vízfolyásokba tudjuk csak vezetni. Természetesen ehhez kereszteznünk kell a telek előtti területet is. A csapadékvizeket elvezető kis árkok nem bonthatják meg a járda felületét, ezért sokszor csak lefolyócsövekkel (polietilén KG tokos lefolyócső) tudjuk a telekről a vizeket kivezetni. Nagyobb vízmennyiségek esetén kisebb burkolt csapadékárokkal kell biztosítani a víz lefolyását. Ehhez az útépítési gyakorlatban használt előre gyártott beton vasbeton idomok, elemek széles választéka áll rendelkezésre, az elemeket az előzetes felmérés alapján beszerezhetjük. Lefektetésük a megfelelő méretben kiásott kis árokba leterített homokos-kavics ágyazatra történik. Az elemek kialakítása lehetővé teszi, hogy szinte automatikusan sorba lehessen azokat rakni. A közterületi árokba való becsatlakozást is lehetővé teszik az elemek. Így tudjuk házilagosan kialakítani a megfelelő vízelvezetést.

A téli időszakban - ha sok hó esik - a folyamatos hóeltakarítást csak a hó deponálásával végezhetünk. Erre a tárolásra kiválóan alkalmas az előttünk lévő terület. Azt azonban feltétlen vegyük figyelembe, hogy a vízelvezető árokba és a közútra nem tehetjük az összegyűjtött havat, mert ezzel azok használatát akadályozzuk.

Az összegyűjtött lombbal, ágakkal, egyéb szeméttel még kevésbé vegyük igénybe a vizesárkot illetve a közutat. A múlt évben több településen hatalmas elöntést okoztak a zivatarok, mert a vízelvezető árkokat a hosszú száraz időszakban eltömték a hasonló anyagok, akadályozva ezzel a víz lefolyását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2788/Vizelvezetes__arokkarbantartas