Csillárok-ma

2009-04-15 19:30:28 |

Világítás: fény és világítótest. Mindkettő egyformán fontos. A megfelelő fényviszonyok általános látási kényelmet biztosítanak, a színek felerősödnek, tompává válnak, változnak a térarányok. A lámpák formája, esztétikuma pedig örömöt okoz, gyönyörködtet és erősíti lakásunk harmóniáját.

A lámpaválasztás előtt legfontosabb tisztáznunk, hogy az adott helyiségben milyen funkciója lesz a világításnak. Már régen nem egyetlen központi lámpa fénye világítja be szobáinkat. Többféle funkcionális és hangulati fényforrást alkalmazunk. Sejtelmes súrlófények, szegélyvilágítások, fényfüggönyök erősítik a fény-árnyékhatást. Álló- és asztalilámpák biztosítanak jó látási viszonyokat munkához, tanuláshoz. Az egy térben lévő világítótesteknek funkciótól függetlenül illeniük kell egymáshoz és az adott berendezéshez.

A régi értelemben vett hagyományos csillárról már nem is beszélhetünk. Részben azért, mert központi lámpaként gyakran nem egyetlen függesztéket, hanem több, csoportosan elhelyezett darabot választunk, részben pedig azért, mert ezek a világítótestek nem biztos, hogy hasonlítanak egy régi típusú csillárhoz vagy üvegburás, többkaros lámpához.

Az újgenerációs mennyezeti lámpák nem azért jöttek létre, hogy bevilágítsák a teljes helyiséget. A formatervezők új koncepciója szerint adnak egy alap megvilágítást, de csak a teljes világítási rendszer egészében értékelhetjük a fényüket. Az adott fény-árnyék és az esztétikai forma látványa nyújt vizuális élményt, és képviseli az állandó technikai fejlődést is. Mai csillárjaink speciálisan alakítható új anyagokból készülnek, például szilikonból, többféle műanyagból, papírból és meghökkentő módon akár filcből is.
A formán túl izgalmasak a fényforrásként megjelenő optikai szálak, szilikonkristályok, míg a kompakt fénycsövek és az energiatakarékos izzók már teljesen hétköznapinak számítanak.
Mindezek ellenére óriási a kereslet a hagyományos formák iránt. Muránói fújt és öntött üvegek, ólom és Swarovski kristályok kínálják magukat. Mindezt a barokk-rokokó és modern elemek társításának divatja is elősegíti. Bármilyen stílusú lámpát is válasszunk, mindenki számára elérhető többféle árfekvésben bármelyik stílusú világítótest.

A fém-üvegkoszorú mögé helyezett halogén lámpák tökéletesen megvilágítják az étkezőt. A közelmúlt legnagyobb slágere. A műanyagból készült csillárok egész sora nemcsak fehérben, színesben is kapható.
kecses formájú, de nagyon egyszerű csillárból, pár üvegdísz segítségével különleges egyedi darabot alkottak. Igazi különlegesség. A papírhatású, nagyon légies csillár apró halogénjeit tartó karjai irányíthatók.
Egy igazi klasszikus. Valódi ólomkristályból készült empir lámpa. Valódi kézi kovácsolással készült, középkori hangulatú, föl- és le mozgatható csillár.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2812/Csillarok_ma