Kandalló és a központi fűtés összekapcsolása utólag

2009-04-16 18:53:18 |

Januári lapszámunkban a "Tűzimádok" segítségével egy saját készítésű kandallóról tettünk közzé írást. Most ugyancsak az ő közreműködésükkel azzal foglalkozunk, hogyan lehet egy klasszikus kandallót - akár utólag is - a meglévő központi fűtés rendszerbe integrálni.

A mai előre gyártott kandalló tűzterek túlnyomó többsége hagyományos módon fűti lakásunkat. Az üvegajtón keresztül hősugarak által melegít, valamint a kandalló burkolata alatti légáramlás (légcsere) biztosításával légfűtést valósít meg. A tűztér kazánlemez vagy öntvény felülete és a füstcső jelentős mennyiségű hőt ad át a burkolat alatti levegőnek, illetve magának a kandallóburkolatnak is. Ezért szükséges a burkolat és a tűztér között légrést hagyni, s a kandalló burkolatán alul és felül szellőzőnyílást biztosítani. Így egy természetes légáramlással légfűtéshez jutunk.

nyílt kandalló víztérfűtési lehetőséggelTermészetesen e légfűtés hőjét akár más helyiségekbe is elvezethetjük, de a megfelelő hatékonyság (légáramlás) érdekében a visszatérő légáramlást is biztosítanunk kell (pl.: ajtók nyitva hagyásával, vagy a válaszfalakban padló közeli a légcsatorna átmérőjéhez illeszkedő falnyílásokkal). Ez a fajta légfűtés is központi fűtés, azonban a hazai lakásokban ez a megoldás nem igazán jellemző. Központi fűtés alatt a magyar ember "vizes" fűtést ért, azaz a kazán és a hőleadó felület (radiátor, padló-, fal-, mennyezetfűtés) között a hőenergiát a víz szállítja.
Joggal vetődik fel a gondolat, hogy a kandalló által megtermelt hőt e meglévő fűtési rendszer segítségével juttassuk el a lakás többi helyiségébe. Erre kézenfekvő megoldás, ha vízfűtéses tűzteret (köznyelven "vizes kandalló") vásárolunk. Egy ilyen vízfűtéses tűztér, kimondottan azt a célt szolgálja, hogy központi fűtési rendszerre köthető legyen.
Mi van akkor, ha már megvan a tűzterünk, sőt megépített kandallónk már jól üzemel, s ekkor gondolunk arra, hogy mégiscsak jó lenne a kandalló által termelt hőt valahogy átadni a meglévő központi fűtésünkre? Luxus lenne a meglévő tűzteret kidobni, s ezen okból a burkolatot is lebontani. Fontos megjegyezni, hogy akadnak olyan kandallóbetétek, melyek kidobása megfontolandó, hiszen egy "hobbi" kategóriájú tűztérre nem alapozhatjuk a teljes lakás rendszeres, üzemszerű fűtését. Hobbi tűztér alatt azokat a "kedvező árfekvésű" tűztereket értjük, melyek esetén nem a rendszeres, gazdaságos alternatív fűtés megvalósítása a cél, hanem csak az, hogy a kandalló alkalomszerű hangulati elemként szolgáljon. Ezek általában vékonyabb lemezből készülnek, a szabályozhatóságuk sokszor hiányos, s a kompakt méret fontosabb, mint a füstgáz és a láng hőenergiájának hasznosítása.

Természetesen az utólagos átalakítás nem oldható meg bontás nélkül, de a készen kapható vízmelegítő adapter vagy vízköpenyes hőcserélő alkalmazása esetén elégséges a kandalló füstpárkánya feletti burkolatot megbontani, hogy a füstcsőhöz jutva, azt megbontva be tudjuk illeszteni e hőcserélő elemet. Természetesen a központi fűtési rendszerünket is meg kell bontani, s plusz szerelvények, elemek rendszerbe illesztése szükséges. Ez a vízköpenyes hőcserélő a füstgáz hőjét hasznosítva melegíti fel a vizet. Az így kinyert forró vizet a központi fűtési rendszerek bármely típusánál hasznosítani tudjuk, legyen az radiátoros, padlófűtéses vagy meleg-víztartályos rendszer.

Ez a vízköpenyes hőcserélő sok kandalló-forgalmazó kínálatában megtalálható.
Az ún. vizes kandallóbetétekkel akár teljes egészében kifűthetjük a lakást nagyon alacsony költségek mellett. Annak köszönhetően, hogy újszerű módon megoldották a hő hasznosítását, ezek képesek 100 m2 feletti házakat is kifűteni. A vízbetétes kandallót gond nélkül ráköthetjük a meglevő központi fűtéses rendszerre segédfűtésként, és önálló fűtési rendszerként is alkalmazhatjuk. Az egész acélból készül, ami lényegesen meghosszabbítja a betét élettartamát. A vízbetétes kandalló kezelése rendkívül egyszerű - a kimenő víz hőmérséklete tetszés szerint szabályozható.

Légfűtéses kandalló metszeteE dokumentumból származó kiemelt részletek:
A vízköpenyes hőcserélő teljesítménye a kandallóbetét teljesítményétől függ. A vízköpenyes hőcserélő alacsony széntartalmú acéllemezből van megépítve, ami a berendezés magas hatásfokát, termikus ellenálló-képességét, valamint megbízható működését biztosítja a magas hőmérséklet-különbségek ellenére. A hőcserélő központi része a belsőkamra, ahol a cső- és csatornarendszer található, amely növeli a víz és a fűtőközeg, tehát az égéstermék közötti érintkezési felületet.

A hőcserélőnek a központi fűtés rendszeréhez történő kapcsolásához réz- vagy acélcsöveket kell alkalmazni. Nem ajánlatos a műanyagcsövek használata, ugyanis azok állandó termikus ellenálló képessége nem haladja meg a 95 °C-ot. A hőcserélő kapcsolását öntöttvas, vagy sárgaréz kettős összekötő elemek segítségével, elzárható módon kell felszerelni.
Kandalló légfűtésselA rendszerre kiegyenlítő tartályt kell szerelni. A kiegyenlítő tartály alapfeladata, hogy kompenzálja a hőmérsékletemelkedés során a rendszerben levő víz térfogatának növekedését, nyomásnövekedés nélkül. A kiegyenlítő tartályhoz átfolyó csővezetéket kell beépíteni, amely elvezeti a rendszerből a vízfelesleget, ha az intenzív forrásban van. A karbantartást igénylő elemeket - lemezes hőcserélőt vagy a hőcserélő-szivattyú egységet - nem szabad a kandalló borítása mögé szerelni, vagy ilyen elhelyezés esetén biztosítani kell a szabad hozzáférhetőséget azáltal, hogy szerelőnyílásokat alkalmazunk.

A hőcserélőnek egy külön nyitott (tágulási tartállyal ellátott) kört kell biztosítanunk, s az ebbe a körbe helyezett keringető szivattyú segítségével a lemezes hőcserélőn keresztül adjuk át a központi fűtésünk rendszerének a kandalló égéstermékéből kinyert hőt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

gazesmas@gmail.com avatarja

gazesmas@gmail.com         Ennek a cikknek a megírása nem kis feladat elé állított.Ennek a cikknek a megírása nem kis feladat elé állított.
Meg kellene idézni azt a légkört a lap olvasóinak, ami ott Szombathelyen alakult ki a hallgatóság és előadók között, 2009 tavaszán, a cserépkályhások országos összejövetelén.
Megpróbálom.
Tisztelt megjelentek.
Tudják mi a különbség a jó iparos, és a művész között?
Alapjában csak annyi, hogy míg a jó iparos a dolga végeztével a kész munkát, munkadarabnak, addig a művész, alkotásnak hívja!
Ezt szántam bevezetőnek ott élőben és itt írásban is. Ezzel fejezve ki, csodálatomat az Önök szinte művészinek mondható alkotásaik iránt.
Amiről most szó lesz az pedig a modern gépészet belopakodása, vagy nevezzük eljegyzése a klasszikus cserépkályha és kandalló építésbe.
Az én területem a kandalló, ezen belül a vízteres kandalló gépészeti kivitelezésének biztonságos, és jól működni képes kialakításának ismertetése. Természetesen nem kívánom a „szépészet” művelőit a gépészet rejtelmeibe oly mértékben beavatni, hogy maguk is végezzék e feladatot. Ismertetőm arra szolgál, hogy mint erre sajnos egy-két példa is van, a helytelen gépészeti megoldás végett, ne kelljen lebontani, majd újra építeni azt az alkotást, ami egyszer már elkészült.


Íme,a vízteres kályha, mely ugyan kandalló építészeti szempontból, érdeklődésre nem tarthat számot, de mint (pl. passzív házakban, szűk kémény keresztmetszetek esetén) különleges helyekre való elhelyezésben teret nyert magának.(külső légbevezetés)
Teljesítmény tartományuk 12,5 kW-tól akár 24 kW-ig terjed.

A mobil vízteres kandallókból, kályhákból, készül csak nyitott, illetve zárt fűtésrendszerre köthető változat is.

Ez a fűtési eszköz, több szakember összehangolt, egymás tevékenységének megbecsülésével járó együttműködést feltételez. Gyakorlatilag az elvárt hasznos működés, a biztonságos gépészeti beszerelés, az elvárható kényelem, és a sorrendben, itt ugyan a végére írott, de a berendezés léte során mindig előtérben lévő szép kialakítás.
Tehát, kereskedő, épületgépész, kéményépítő, villamossági szerelő, és kandallóépítő, a résztvevők sora.
Az gyár, mint a gyártmányának helyes, biztonságos működéséért felelő gyártó, 2007-től üzembe helyezési kötelezettséget írt elő, a korrekt jótállás biztosítása érdekében egyrészt. Másrészt a még időben fellelhető gépészeti rendellenességek helyrehozatalát segíti, a burkolatépítés előtt.
Ez a kandalló kereskedők, és főleg a kereskedő-kandallóépítők között osztatlan sikert nem aratott. De ma már egy-két kivétellel belátták, hogy a vízteres berendezések „Minősítő, biztonsági felülvizsgálata” a burkolatépítés előtt nem felesleges procedúra.
Itt a „szépészeti” munkát végző szakember válláról a gépészeti működés felelősségének terhe, teljes mértékben átszáll a minősítést végzőre.
A vizsgálatot végző, akkor tudja legjobb „hatásfokkal” végezni munkáját, amennyiben független minden, a munkálatokban résztvevő szakembertől, illetve kereskedőtől. Megállapított tény, és konkrét adatokkal alátámasztható, ahol a „viszonteladó” kereskedő, üzembe helyezési jogosítvánnyal is rendelkezik, (emberileg érthető okokból) sajnos nem érdekelt a szakszerűség és biztonságos üzemeltetési előírások maradéktalan betartatásában.
Ilyen indok alapján, vont már vissza szervizünk, partneri megbízást, viszont eladótól.
Ezzel a lépéssel kizárólag a cég hírnevének biztosítását kívántuk, és továbbiakban is a hasonló esetekben kívánjuk védeni.
A vízteres kandalló betéteket az esetek, mintegy 70%-ban ma, a meglévő fűtésrendszerekhez kell installálni, illeszteni. Ennek kétféle megoldása van, ez, pedig a következő három!
1, a gyár által biztosított, különböző fűtési, szolgáltatási elvárásoknak megfelelő összekötő szett kiválasztása, és annak felhasználásával történő összekötése az új berendezésnek, a meglévő fűtési berendezéssel, illetve rendszerrel.
Előnye: a gyári KIT-nek ugyanúgy 2 év jótállása van, mint magának a kandallónak.
2, a gyári KIT.-nek megfelelő kialakítás, és annak felhasználásával létrehozott csatlakoztatás.
Hátrány: a felhasznált alkatrészek esetleges meghibásodása esetén, körülményes a jótállási igény érvényesítése. A létrehozott kapcsolat ritkán teljesíti a tőle eredetileg elvárt szolgáltatást, komfortot.
3, ezt is sajnos az igazság kedvéért le kell írnom. Amikor a fűtésrendszerre rákötő, és az összekötést végző, (nevezzük) szakembernek, minden biztonsági, szabvány és józan ész diktálta előírást figyelmen kívül hagyva, elvégzi a bekötését a vízteres kandallónak a fűtési rendszerbe. Itt csak a „keresmény” dominál. Ezért ezeken a nem kisszámú helyeken, bizony jól jön a független szakember írásos véleménye.

A gyári KIT-ek ára?
80- 250 ef.-ig, hozzávetőlegesen. Ez a befektetés nem kidobott pénz a biztonságunkért.
A „kazánház” ilyen fűtőberendezés esetében, bekerül a lakótérbe. Nem mindegy, hogy egy áramkimaradás esetén, ki kell e cserélni a méregdrága intarzia parkettát, vagy ki kell selejtezni a „Nagyitól” örökölt, családi ereklyeként is nyilvántartott Torontáli szőnyeget.
Még ily fontos a légellátás.
Sajnos erről, vagyis inkább ennek hiányáról olvashatunk az újságok címlapjain, vagy szerepelnek vezető hírként a híradók műsorában.
Egy kis mese.
Felnőtteknek.
„ A lakásban együtt élnek levegő felhasználók Ilyenek pl.: a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
A légellátás hiánya végett elfogy a levegő.
Kialszik a kandalló, a fogyasztó, a cicus, a kutyus.
Ezt a tragédiát felfedezik, kiszellőztetnek, és intézkednek.
Az intézkedések sora után „újraindítani” kizárólag a kandallót lehet!
A fogyasztót, a cicust, a kutyust többé NEM!!!
Kérem, a kandalló építésekor, ezt a kis mesét idézzék fel. Másképp látják a légellátás kérdését.

Szilárd fűtés, és gázfűtés közös rendszeren.


Az MSZ 04-142/2 szabvány kimondja, hogy szilárd tüzelés esetén csak nyitott tágulási tartály alkalmazható. S ez nem csak egy szabványszigorítás, hanem a valóság kényszeríthette ki a szabványt. Már eddig is előfordult több kazánrobbanás a zárt fűtési rendszer miatt (Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika).
Ha fontos Önnek a családja és a családi házának biztonsága, akkor sürgősen bontassa le a zárt tágulási tartályt. Biztosan szabályozható fűtési rendszerekben (olajtüzelés, gáztüzelés) a zárt tágulási tartálynál nincs jobb megoldás, de szilárd tüzelésnél életveszélyes.


„Fogyasztóvédelem!
Kicsit rajtunk is múlik.
Vagy nem is kicsit?

Most egy olyan jelenségre hívnám fel a szakmában dolgozók figyelmét, amely mindahányan dolgozunk e területen, előfordulhat velünk.
Üzembe helyezőkkel.
Tudjuk, vannak épületgépészeti berendezések, amelyek üzembe helyezés kötelesek.
Az új vonal e téren a vízteres tüzelőberendezések, lakótérben elhelyezhető változatai.
Ilyen, pl. a vízteres mobil kályha, vagy vízteres beépíthető kandalló, vagy betét.
Itt a beépítéshez, gépész, (csöves) kőműves, (kandalló építő) sőt, villanyszerelő is szükségeltetik.
Nehéz ügy!
E három ága az épületen végezhető munkáknak, és mégis igen nehezen összeegyeztethető.
A hab a tortán az, hogy e munkálatok nem szakszerű végzése, elvégzése kizárhatja a vásárolt terméket a garanciális javítási lehetőségből, illetve jogosultságból.
A ,,szakemberek” nem olvasgatják el a biztonságos működtetéshez szükséges gépészeti elemek, szelepek, vezérlések, nyitott rendszerek beépítésének előírását, melyet a gyártó a tervezési, beépítési segédletekben ír elő.
A Fogyasztó csak a munkálatok befejeztével, a gyári szakszerviz munkatársának megjelenésekor döbben rá, hogy a ,,szaki” nem volt a helyzet magaslatán, a munkavégzés során.
Mivel e berendezések szilárd tüzelésnek megfelelő (melegvizes kazán) csövezéssel kell készüljenek, a gépészek ezt elfeledik. Így marad az évtizedes beidegződés, kevés víz, kis átmérő a csövezésben.
Végeredmény: víz forr, radiátor nem melegszik, Üzembe helyező jegyzőkönyvez.
Fogyasztó, bár a kihívott gyártó által megbízott képviselője nem ,,bűnös” a hibák kialakításában, az üzembe helyezést nem finanszírozza.
Röviden, a régi nóta, nem az elkövetőt (elkövetőket) inkább a bajok észlelőjét okolja.
Az örömteli használatba vétel helyett, dúl-fúl a vevő és Üzembe helyező egyaránt.
És a csoda? Ha kérdem, tessék már megmondani ki szerelte ilyen módon a berendezést, válasz ,, a szerelő”! Egyszer, mikor már a tisztelt Fogyasztó harmadjára is így emlegette anonim emberét, megkérdeztem.
Tessék mondani, a ,,szerelő” az a vezeték, vagy a keresztneve az illető szakembernek.
E pár gondolatot a fogyasztó védelem oldalán azért vetettem papírra, mert ez is egy ága a szakmai kultúrával nem eléggé felvértezett kivitelezők, fogyasztók elleni vétségeinek.
Tehát, a szolgáltatás nem jelenthet kiszolgáltatottságot, sem a fogyasztónak, sem a szolgáltatás, kivitelezés utolsó láncszemét alkotó üzembe helyezőnek.”

Ezt a pár sor talán kettő éve vetettem papírra.
Aktualitását nem vesztette,
SŐT!
Ha ebben a világban, ahol a megélhetési iparos nyer, mert nyer, a szakiparossal szemben, ott van mit tenni a szakemberek védelmében.
Épp ezért, én mint igazából a kályhás mesterség oldalága, azt javasolnám, hogy fogalmazzanak meg a társaság tagjai egy közös jótállási jegyet, melyen „büszkén” legyen rajta az együvé tartozásuk védjegye, és szükség esetén egymással karöltve összefogva tegyenek lépéseket, intézkedéseket, a szakma, szakmaiasságának megtartása érdekében.

További munkálataikhoz jó egyészséget kívánva
Köszönettel a gondolataim közzétételéért
Kovács István
Minősítő-biztonsági
Felülvizsgáló mester

Légfűtéses kandallók

Gyors felfűtés, több helyiség melegítése, kis beruházási költség, hangulatos kialakítás - ezek a légfűtéses kandallók legfőbb előnyei.


Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....