Variációk internetes távfelügyeletre

Aki biztonságban szeretné tudni családtagjait, ingatlanát és vagyontárgyait, az előfizet egy távfelügyelettel foglalkozó cég szolgáltatásaira. Vagy internetes lakásfelügyeletet választ, és így saját kezében tarthatja az irányítást. A következőkben három példát mutatunk be e témában.

A Motorola cég Homesight nevű rendszere olyan alapcsomagot kínál kezdő „távfelügyelőknek”, amellyel a konyhából is szemmel tartható a gyerekszobában szundító baba, de munka közben az is ellenőrizhető, hogy a csemete rendben haza ért-e az iskolából. Ez azonban nem minden: lekérdezhető, hogy éppen hány fok van a nappaliban, sőt az is beállítható, hogy SMS-t vagy képüzenetet kapjunk a mobiltelefonunkra, ha valami szokatlan történik.
Az alapcsomag tartalmaz egy központi egységet (amelyet ugyanolyan kábellel – USB vezetékkel – kell a számítógépünkhöz csatlakoztatni, mint amilyennel a digitális fényképezőgépet vagy az MP3-lejátszót szoktuk), vezeték nélküli eszközöket (kamerát, mozgásérzékelőket, ajtóra és ablakra szerelhető szenzorokat) és persze egy számítógépes programot. Ha ez utóbbit telepítjük a komputerünkre, máris megmondhatjuk a videokamerának, hogy mikor kapcsoljon be, de persze az is beállítható, hogy csak akkor kezdjen rögzíteni, ha mozgást jelez valamelyik szenzor. Hasonlóan utasíthatók az ajtók és ablakok, hogy nyitásukkor indítójelet küldjenek a kamerának. Előírható, hogy mit tegyen a videokamera, pontosabban a vele kapcsolatban lévő számítógép az információkkal (tárolja vagy továbbküldje a megadott e-mail-címre stb.). Bármire is utasítjuk, mindent pontosan rögzíteni fog, így nem csaphat be többé kamaszodó gyermekünk, hogy ő bizony nem hajnalban tért haza, hanem már éjfélkor az ágyában aludt.
Az alapcsomaghoz további kiegészítőket vásárolhatunk. Sokan félnek attól, hogy otthonukban, amíg távol vannak, eltörik egy vízvezeték cső, esetleg a mosógép úsztatja el a lakást. Ilyenkor érdemes megvásárolni a rendszerhez való vezeték nélküli víz- és tűzérzékelőket, amelyek riasztanak bennünket, ha baj történne. Amennyiben mi távol vagyunk, a riasztást kérhetjük ismerőseink számítógépére, mobiltelefonjára is. Az alapcsomag ára körülbelül 300 dollár (körülbelül 60 ezer forint), ehhez legolcsóbban az internetes áruházakban (Amazon, eBay) juthatunk hozzá.
Más jellegű távfelügyeleti szolgáltatásokat kínál a Palo Alto-i illetőségű iControl Networks. Itt tényleg minden vezetékek nélküli, még az alapegység – az úgynevezett gateway – is. Ennél a rendszernél nem kell programot telepíteni az otthoni számítógépünkre, mi több még saját számítógépre sincs szükség, az alapeszköz ugyanis nem a PC-vel, hanem – a szélessávú Internet kapcsolaton keresztül – egy földrajzilag máshol lévő nagy teljesítményű számítógéppel (szerverrel) tartja a kapcsolatot. Éppen ez az elv teszi igen megbízhatóvá a rendszert. Hiszen az nem függ sem az otthoni számítógépünktől, sem az azon futó operációs rendszertől.
Ez a szolgáltatás bárhonnan, bármilyen internetes kapcsolatra alkalmas számítógépről, PDA-ról vagy mobiltelefonról elérhető. Így azután bárhol is vagyunk a világon, elég bejelentkeznünk, megadnunk az azonosítónkat és jelszavunkat, s máris „otthon érezhetjük” magunkat. A központi szerver használata havi 15 dollárba kerül, de a gyártó azt tervezi, hogy szövetséget köt a Google internetes vállalattal, hogy az ő vállán tegye ingyenessé a szolgáltatását. A profitot ekkor a weboldalára felkerülő reklámok, illetve az alapeszközök ára hozná.
A svájci székhelyű Logitech a közelmúltban jelentette be, hogy felvásárolja a könnyen telepíthető és egyszerűen használható, PC alapú megfigyelőrendszereket gyártó WiLife vállalatot. A WiLife az otthoni számítógép és az internet lehetőségeit kihasználva megfizethető alternatívát biztosít a drága, professzionális távfelügyeleti rendszereknek. A megoldás alapjául egy PC-s szoftver, legfeljebb 6 darab vezeték nélküli videokamera és egy konnektorba dugható vevőkészülék szolgál. A kamerák és a vevőegység a HomePlug technológia segítségével kommunikálnak, ami a videojelet a háztartás elektromos hálózatán keresztül továbbítja. A beérkező képeket el lehet tárolni az otthoni számítógép merevlemezén, vagy a WiLife internetes szolgáltatása segítségével távolról is elérhetjük őket. A távoli eléréshez akár egy másik számítógép, mobiltelefon vagy PDA is használható.
Igen egyszerű kamerás megfigyelő rendszert hozhatunk létre egy közönséges webkamera és egy olyan Wifi router segítségével, amelyen USB csatlakozó is van. Ebben az esetben a kamera képe folyamatosan elérhető az Interneten keresztül, bárhonnan; anélkül, hogy bekapcsolt számítógépnek kéne futnia, pl. a lakásban. A webkamerát ugyanis közvetlenül csatlakoztathatjuk a folyamatosan működő routerhez. A megfelelő komfigurálás és a routerhez illeszkedő kamera megválasztása fontos. A működő kamera kepét – a beállított biztonsági adatok megadásával – nem csak a nettre kapcsolt számítógépen, hanem akár egy megfelelő mobiltelefonnal (lásd az okos telefonokról szóló cikkünket) is láthatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-317/Variaciok_internetes_tavfelugyeletre