A kreatív padlóburkolat

Mozaik szőnyeg

Módosítva: 2009-05-20 23:34:14

A padlóburkolatok között ma is kedvelt a faltól falig lefektetett szőnyeg. Érthető, hiszen esztétikus a látványa, kiváló hang- és hőszigetelő, lágyan simul a talpunk alá, és nem csúszik. Viszont elég nehéz a lefektetése, és változatos szín- és mintaváltozatai ellenére is van aki túl egyhangúnak érzi ezt a padlóburkolatot. Ráadásul a cseréje sem túl egyszerű, különösen, ha teljes felületén leragasztva rögzítették. A neves szőnyeggyártók ezért olyan padlószőnyegfajtát fejlesztettek ki, amely egyedi, mozgalmas, változatos minták kialakítását is lehetővé teszi, és lerakása szinte gyerekjáték. Ez a modul padlószőnyeg, amely egyre kedveltebb a felhasználók köreiben.

Anyaga látszólag hasonló a padlószőnyegekéhez, többnyire gyártmánytól függően poliamid, propilén, vagy akril szálakból készül. Csakhogy nem különféle szélességű tekercsekben, hanem 50x50 cm-es méretű lapokban gyártják. A szőnyeglapok hátoldala sem az eddig megszokott, mivel ezt kb. 2 mm vastag bitumenes alapanyagú réteg alkotja, amelyet alul textilréteggel borítanak be. Néhány típusnál ugyan PVC-hez hasonló rugalmasságú polietilén, vagy gumi alkotja a hátoldali réteget, de többségében a bitumenes hordozó réteg jellemző a mozaikszőnyegekre.

A járófelület szálasanyaga hurkolt-, vagy vágot felületű, azaz buklé, vagy velúr hatású, de a hurkoltak között van számos hosszú, sodrott szálú, amelyekre a lágy süppedő felületet a jellemző. A szőnyeglapok vastagsága természetesen típustól és gyártmánytól függően változik. Szín és minta tekintetében igen széles a választékuk, ami megkönnyíti a különféle színvariált mintázatok kialakítását. Ez azonban az adott szaküzletben forgalmazott gyártmánytól függően változik.
Méretéből adódóan bármekkora felületen dekoratív burkolat készíthető belőle, mégpedig a legkevesebb leeső hulladék keletkezése mellett. A szállítása is egyszerű, hiszen a többnyire súlyos szőnyegtekercs helyett viszonylag kis méretű kartondobozokat kell mozgatni. Egy dobozban 4-5 m2 felületnyi szőnyeglap van. Ezek kopásállósága típustól függően változó, és bizonyos típusok padlófűtésre is alkalmasak. Azt pedig, hogy az egyes fajták milyen tulajdonságúak, a dobozokon jól látható piktogramok adják meg. Az is nagy előnye, hogy beszabási hulladék alig keletkezik, könnyű kiszámítani, hogy egy adott padlófelület leburkolásához - kellő ráhagyási biztonsággal - hány szőnyeglapra van szükség.

Könnyű lerakni

A modul padlószőnyegeknek nagyon előnyös tulajdonsága, hogy bárki könnyen lerakhatja. Leragasztani nem szükséges. A hátoldal ugyanis a meleg hatására teljesen rásimul az aljzatra, és a gyárilag vágott szélek tökéletesen és hézagmentesen egymásmellé fektethetők. Nagy felületek esetén elcsúszás ellen azonban 4-5 soronként pl. kétoldalas ragasztószalagot vagy csak ún. fixáló ragasztót lehet használni, amely többszörösen bontható kapcsolatot hoz létre a szőnyeglapok és az aljzat között. Ebből következik, hogy ez a burkolat bármikor károsodás nélkül felszedhető, és máshol újból lerakható. Ha valamelyik lap nagyon elszennyeződne, vagy a felülete megsérülne, bármikor gond nélkül kicserélhető, csak a típusát kell megjegyezni. Ez vonatkozik a nagyobb megkopott felületekre is, amelyeket ugyanilyen módon lehet felújítani.

A modul padlószőnyegek tisztítása sem okoz különösebb gondot, mivel e célra bármilyen háztartási tisztítószer megfelel, és felszedve akár csapvíz alá tartva is lemosható a felületük. A felszedetten tisztított, vagy kicserélt szőnyeglapokat problémamentesen a helyükre vissza lehet illeszteni, mivel a szőnyeglapok a széleken nem rojtosodnak.

Az előnyös tulajdonságok mellett azonban a hibamentes burkolat érdekében van néhány betartandó szempont, amit már a lerakáskor célszerű figyelembe venni. Lerakásához sík, jelentősebb egyenetlenségektől mentes aljzat szükséges, de lerakható más burkolatra, pl. fapadlóra, kopott laminált padlóra is. A lényeg, hogy a lapok szoros egymásmellé illesztése és szintbeállása biztosított legyen, továbbá a fal mellé kerülő darabok is szorosan illeszkedjenek a falhoz. Ezzel biztosítható, hogy a szőnyeglapok használat közben ne mozdulhassanak el, és tökéletesen egybefüggő felületet alkossanak.

Apró trükkök

A különféle beugrók és egyéb falazat tagolások, vagy pl. a csőáttörések helyén pontosan kell a beszabásokat kialakítani. A fektetést mintázattól függően az egyik sarokból kiindulva lehet kezdeni, és a sor befejező darabjait a falhoz szorosan illesztve, méretre szabva kell beilleszteni. Ezt éles szőnyegvágó késsel, a hátoldal felöl vágva kell elvégezni. Középre tájolt mintázatoknál a középpontból kiindulva, kitűző zsinór segítségével kell a kezdő lap helyét kijelölni, majd ettől jobbra és balra haladva alakítható ki a kívánt mintázat. Az ilyen mintázathoz ajánlatos mintatervet készíteni, ami a szőnyeglapok lerakását is megkönnyíti.

A helyiség szélein feltehetően szükség lesz a záró sorokat alkotó lapok beszabására. Ezt a munkát a modul szőnyegeknél sem lehet megúszni. A sort alkotó darabokat természetesen nagyon szorosan kell egymás mellé illeszteni, különben nem lesz a járófelület homogén hatású. A falbeugrásoknál az illesztő beszabásokat is eszerint kell elvégezni, de ha ez eleinte nem sikerült pontosan, a lap lerögzítésével korrigálható a hiba, ha nem túl nagy a hézag. Ezt ugyanis még szegélyezéssel is nehéz eltüntetni. A vágott szél a fal felé essen. Így fokozatosan, lapról lapra haladva gyorsan lehet a padlóburkolatot lerakni. Ha pedig a lap színét, vagy a minta irányát eltévesztjük, semmi gond, kiemelhetjük a helyéről és a minta szerinti irányba fordítva, vagy a kívánt színűre cserélhetjük a hibás szőnyeglapot. Ha pedig néhány lap az alap egyenetlensége miatt nem kerülne síkba a mellette levővel, a hibát kétoldalas ragasztószalagos rögzítéssel könnyen megszüntethetjük. A csőáttöréseknél, ahol az illesztést a lyuk mögötti rész kivágásával oldottuk meg, a szőnyeg folytonosságát a kivágott darab ragasztószalaggal történő lerögzítésével oldhatjuk meg.
Amennyiben a teljes padlófelület elkészült, ajánlatos szegélyléccel körbeszegni. E célra használhatók a szőnyegpadlókhoz kapható különféle színű padlószegély idomok. Akár idomos szegélylécet, akár öntapadó réteggel ellátott szegélyidomot választunk, az a fő, hogy a szegélyezés szorosan a szőnyegfelületre simuljon. Az öntapadó szegélyidom hátránya, hogy e célra a szőnyeglapokból pontosan azonos szélességű sávokat kell leszabni, és azokat a már felerősített szegélyelemre kell felsimítani, mégpedig szorosan a szőnyegfelületre illeszkedőn. Ez kis helyigényű megoldás, míg az idomos szegélylécekhez pontosan felerősített saruk szükségesek, és csak ezt követően lehet a szegélyléceket a helyükre pattintani. Ezeknél viszont lehetőség van a függőkábelek és egyéb vezetékek elrejtésére is, ami a takarítás szempontjából előnyös.
A modul szőnyeglapok ugyan rojtosodás mentesek, viszont más burkolatokhoz való csatlakozásukat - pl. küszöb nélküli ajtónyílásokban - ajánlatos burkolatáthidaló küszöbidommal lefedni. Ez nemcsak az ide kerülő szőnyeglapok rögzítését oldja meg - mert ezt kétoldalú ragasztószalaggal is megoldhatjuk - hanem a szélek idő előtti kopását is megakadályozza. Ez még nagyobb lakóhelységekben kialakított szőnyegszigeteknél is igényes és előnyös megoldás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mozaik, szőnyeg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szőnyegek

Egy helyiségben a szőnyeg éppen úgy meghatározó lehet, mint a fal vagy a bútorzat stílusa. Ez az összhang a színek, minták harmóniáját, vagy akár kontrasztját is jelentheti. A szőnyeg végső...


Kavicsmozaikos faldíszítések

A lakáson belüli falak és egyéb függőleges felületek burkolata is készülhet mosott és esetleg osztályozott kavicsokból. A szükséges kavicsmennyiség ilyen esetekben ugyan nehezen kiszámítható,...