Gumilapok és Gumitéglák telepítése

Kavicságyra

A burkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot szegéllyel. Az alap vastagsága 43-75 mm vastagságú gumiburkolat alkalmazása esetén várható terhelés alapján 10-20 cm legyen, a 33 mm vastagságú gumiburkolat alkalmazása esetén elegendő a 8-12 cm vastagság kialakítása is. Ez az alap lehetőleg 0/35 szemcseméretű, humuszmentes, homokos kavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keverékéből készüljön, melyet tömörítsünk le. Vízelvezetésről gondoskodjunk.
A kialakított alapra 2/5 szemcseméretű zúzalékból, vagy 0/5 szemcseméretű homokból 2-4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani a burkolattal megegyező eséssel. Ezt léccel le kell húzni, de nem szabad tömöríteni. Ez a réteg a gumiburkolat fektetése után tömörödik, ezért ezt a szintet 1-1,5 cm-rel a kívánt szintnél magasabbra kell kiképezni.
A lehúzott homokágyra nem szabad rálépni. A gumi térburkolót a már lerakott elemektől előrehaladva kell telepíteni. Fektetés után a burkolatot fugázni, illetve besöpörni nem szükséges, a lerakott felületet vibrálólappal vagy döngöléssel kell tömöríteni. Ezután a burkolat azonnal terhelhető.

Ragasztás szilárd burkolatra

A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A gumiragasztót ecsettel, spatlival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, ami felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza.
A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ. A gumi burkolaton nagyobb terhelés esetén sem marad maradandó elváltozás. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó térfogatváltozást is figyelembe kell venni!

Lerakási formák

A dupla-T formájú gumitéglát kötésben vagy kötés nélkül lehet lerakni. Az utóbbi esetben a lerakott burkolat esztétikus megjelenése a közé ültetett fűvel biztosítható.
Az 50x50 cm-es gumilapokat szintén kötésben vagy kötés nélkül lehet lerakni, amelyek műanyag összekötő elemek segítségével rögzíthetők. Nagyobb felületek (20 m2 felett) burkolását csak kötésben javasoljuk. Mindkét formánál a kötésben történő lerakás biztosít erősebb tartást.
Forrás: Hykomm

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumilap, gumitégla

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tépőzáras tégla

Ugyanúgy néz ki, mint a beton falazóblokk, csakhogy környezetbarát, mert egyrészt fenntartható erdőgazdálkodásból származó rétegragasztott fapanelből (CLT) van, másrészt mivel sokkal könnyebb a...


Falazóanyagok és hőszigetelés

Házunk, építményünk színe és kinézete mellett nagyon fontos az, hogy milyen építőanyagot találunk a borítás alatt. Több szempontból is ilyen például a falazóanyag, építőelem típusa, továbbá a...