Gumilapok és Gumitéglák telepítése

Kavicságyra

A burkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot szegéllyel. Az alap vastagsága 43-75 mm vastagságú gumiburkolat alkalmazása esetén várható terhelés alapján 10-20 cm legyen, a 33 mm vastagságú gumiburkolat alkalmazása esetén elegendő a 8-12 cm vastagság kialakítása is. Ez az alap lehetőleg 0/35 szemcseméretű, humuszmentes, homokos kavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keverékéből készüljön, melyet tömörítsünk le. Vízelvezetésről gondoskodjunk.
A kialakított alapra 2/5 szemcseméretű zúzalékból, vagy 0/5 szemcseméretű homokból 2-4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani a burkolattal megegyező eséssel. Ezt léccel le kell húzni, de nem szabad tömöríteni. Ez a réteg a gumiburkolat fektetése után tömörödik, ezért ezt a szintet 1-1,5 cm-rel a kívánt szintnél magasabbra kell kiképezni.
A lehúzott homokágyra nem szabad rálépni. A gumi térburkolót a már lerakott elemektől előrehaladva kell telepíteni. Fektetés után a burkolatot fugázni, illetve besöpörni nem szükséges, a lerakott felületet vibrálólappal vagy döngöléssel kell tömöríteni. Ezután a burkolat azonnal terhelhető.

Ragasztás szilárd burkolatra

A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A gumiragasztót ecsettel, spatlival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, ami felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza.
A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ. A gumi burkolaton nagyobb terhelés esetén sem marad maradandó elváltozás. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó térfogatváltozást is figyelembe kell venni!

Lerakási formák

A dupla-T formájú gumitéglát kötésben vagy kötés nélkül lehet lerakni. Az utóbbi esetben a lerakott burkolat esztétikus megjelenése a közé ültetett fűvel biztosítható.
Az 50x50 cm-es gumilapokat szintén kötésben vagy kötés nélkül lehet lerakni, amelyek műanyag összekötő elemek segítségével rögzíthetők. Nagyobb felületek (20 m2 felett) burkolását csak kötésben javasoljuk. Mindkét formánál a kötésben történő lerakás biztosít erősebb tartást.
Forrás: Hykomm

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gumilap, gumitégla

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tégla - örök érték az építkezésben

Változó világunkban a legfrissebb technológiai vívmányok alkalmazása mellett is gyakran nyúlunk vissza a régi, jól kipróbált megoldásokhoz. Az építőanyagok között ilyen örök érték a négy ősi elem,...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...