Legegyszerűbb félkész termékből elindulnunk, hiszen a gombatermesztés alapjául szolgáló gombacsíra előállításához (ami gyakorlatilag főtt gabonaszemekre ráoltott gomba-micéliumok szövedéke) kis házi laboratóriumra is szükség lenne.
A már zsákolt és gombafonalakkal átszövetett gombazsákot erre szakosodott üzemekből szerezhetjük be. Mivel a nagybani termesztőket is ezek a cégek látják el alapanyaggal, és hálózatuk országos, érdemes felvenni a kapcsolatot egy ilyen vállalkozással. Attól függően, hogy mennyi zsákot vásárolunk 700-2500 forint között juthatunk hozzá - minél nagyobb tételt veszünk, annál olcsóbban.
A másik, amiért megéri a gombazsákot készen megvenni és nem házilag keverni a gombacsírát a faforgáccsal, mert a különböző laskafajták termesztéskori optimális hőmérsékleti igénye 10-25 °C között mozog. Vannak fajták, amelyek hűvösben fejlődnek jól, vannak olyanok, amelyek a melegebb időt kedvelik. Az alapanyagot előkészítő cégek minden időszakban azt a fajtát oltják a zsákba, amelyiknek szezonja van, így kisebb a kudarc lehetősége.
A zsákos termesztés
A laskazsákban nedves faforgács van, amelyre már rátelepedett a gomba, ennek szövedéke szemmel is jól látható. A zsákot helyezzük el pincében jól szellőző, de ne huzatos helyre. A laskának némi fényre is szüksége van, és lényeges, hogy a zsákot ne mozgassuk, ne pakoljuk át a termesztés ideje alatt. A nedvesség megőrzése miatt a zsákok környékét naponta legalább egyszer locsoljuk vízzel, hogy párás legyen a környezet. A zsákot soha ne locsoljuk, csak a padlót!
Zsákos termesztésnél a termés szakaszosan jelentkezik és 1-2 hónapig tart a termőidőszak. Ha melegebb van, mint a gomba számára optimális hőmérséklet, akkor ez az időszak lerövidül, ha hűvösebb van, akkor meghosszabbodik. A várható termés az alapanyag tömegének 25 százaléka körül lesz, bár eltérések itt is adódhatnak. A gombákat akkor szedjük le, amikor a kalapok még nem simultak teljesen ki, azaz széleik még lefelé pöndörödnek, és nem kezdte el a spóráit eregetni.
A termés több hullámban érkezik: terem a zsák, majd pihen, majd újra teremni kezd. Üzemi körülmények között két-három ilyen terméshullámot szokás megvárni, mert minden későbbi termési hullám egyre kevesebbet terem. Házilag persze addig tarthatjuk a zsákot ameddig akármilyen kis termést is ad, csak ez üzemi méretekben nem kifizetődő. Ám ha a pincében elfér, akkor kár addig kidobni a zsákot, míg termést ad, még ha csak keveset is a vége felé.
Amennyiben a növekvő gombák torzuknak (karfiolosodnak, megnyúlnak, tölcséresednek), akkor valami hiba van a számukra biztosított körülményekkel. Ez lehet a nem megfelelő hőmérséklet, a szellőzés, vagy a fény hiánya, esetleg a huzat.
Termesztés fatuskón, rönkön
Míg az előbb említett zsákos forgácson való termesztéssel pár hónap alatt "letermesztünk" egy zsákot, ennek hátránya is van. Ekkor ugyanis a teljes gombamennyiség ez idő alatt terem, tehát vagy tartósítanunk kell a termést, vagy gombát-gombával ehet a család.
A termőre fordult rönkök ezzel ellentétben kevesebbet teremnek egyszerre és ritkábban is teremnek, leginkább akkor, amikor a természetben is gombaszezon van: a csapadékosabb tavaszi és őszi szezonban. Az egyszerre kevesebb termést ellensúlyozza azonban, hogy egy-egy beállt rönk akár 3-4 évig is terem.
A rönkös vagy tuskós termesztéshez a már említett gombacsírát kell beszereznünk. Ez alkalmanként gazdaboltokban is kapható bár itt nem csíra formájában, hanem fa tiplik vannak átszövetve a gombával. Lyukakat kell fúrni a rönkbe és belekalapálni a fa tiplit. Utána a gomba szépen lassan elkezdi "enni" az egész rönköt.
Laskagomba termesztésre alkalmas a luc, bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, juhar, hárs és gesztenye. Az akácon és más fenyőféléken nem lehet eredményesen termeszteni. Lényeges, hogy a tuskó vagy a rönk maximum 1-2 hónapja kivágott egészséges fából legyen, hiszen az évek óta száradó, esetleg pudvás rönkök nem adnak megfelelő tápanyagot a bennük elszaporodó gombának. 50 kilogramm faanyag beoltásához 2-5 liter laskacsíra kell (ezek a csíra-előállítóktól szerezhetők be, az Interneten számos cég hirdet).
A tuskókat, lévén gyökerükkel erősen kapaszkodnak a talajba, a helyükön oltsuk be. A kivágott rönköket egymásra téve veremben is beolthatjuk a gombacsírával, ám akkor az átszövetés után kell helyet keresnünk számukra. Előnyös ezért, ha már az oltásukat és átszövetésüket is a leendő termesztési helyükön végezzük el. Ez a kertnek egy árnyékos, párás része legyen.
A tuskóra szórjuk rá a gombacsírát, fedjük le ezt fóliakoronggal, majd takarjuk be földdel. A gomba terjedését segíthetjük, ha nem csak rászórjuk a tuskóra a gombacsírát, hanem fúrógéppel pár lyukat is kialakítunk, amibe beletömünk csírát.
A 35-40 centiméteresre fűrészelt rönköknek egyesével ássuk ki gödröt olyan mélyre, hogy a rönknek maximum az egyharmada legyen a föld felszíne felett. Így mód van arra, hogy a rönk alá is tegyünk a csírából, majd erre állítsuk rá a rönköt, a tetejére szintén szórjunk csírát, és az előbbiekhez hasonlóan fedjük fóliakoronggal, végül takarjuk be az egészet földdel a kiszáradás megakadályozása végett.
Száraz időjárás esetén a rönköket locsolgassuk, főleg tavasszal és ősszel, amikor a termés várható. Az átszövetési idő 3-5 hónapig tart, ezután leszedhetjük a földtakarást, eltávolíthatjuk a fóliakorongokat, és elkezdődhet a várakozás a termésre.
A gombák megjelenése időjárásfüggő, a hűvösebb, csapadékosabb időszakokban számíthatunk erre. A tavaszi oltású rönkök tuskók - ha minden jól megy - ősszel már termést kell, hogy adjanak.