Laskagomba pincéből és kertből

2009-05-29 15:32:46 | Módosítva: 2009-05-29 15:33:24

Bár egyszerűbb megvenni az üzletben, aki laskagombát szeretne otthon termeszteni két igen egyszerű megoldás közül is választhat. Termeszthetjük pincében perforált zsákon, vagy kertben fatuskóra, rönkre oltva.

Legegyszerűbb félkész termékből elindulnunk, hiszen a gombatermesztés alapjául szolgáló gombacsíra előállításához (ami gyakorlatilag főtt gabonaszemekre ráoltott gomba-micéliumok szövedéke) kis házi laboratóriumra is szükség lenne.
A már zsákolt és gombafonalakkal átszövetett gombazsákot erre szakosodott üzemekből szerezhetjük be. Mivel a nagybani termesztőket is ezek a cégek látják el alapanyaggal, és hálózatuk országos, érdemes felvenni a kapcsolatot egy ilyen vállalkozással. Attól függően, hogy mennyi zsákot vásárolunk 700-2500 forint között juthatunk hozzá - minél nagyobb tételt veszünk, annál olcsóbban.
A másik, amiért megéri a gombazsákot készen megvenni és nem házilag keverni a gombacsírát a faforgáccsal, mert a különböző laskafajták termesztéskori optimális hőmérsékleti igénye 10-25 °C között mozog. Vannak fajták, amelyek hűvösben fejlődnek jól, vannak olyanok, amelyek a melegebb időt kedvelik. Az alapanyagot előkészítő cégek minden időszakban azt a fajtát oltják a zsákba, amelyiknek szezonja van, így kisebb a kudarc lehetősége.

A zsákos termesztés

A laskazsákban nedves faforgács van, amelyre már rátelepedett a gomba, ennek szövedéke szemmel is jól látható. A zsákot helyezzük el pincében jól szellőző, de ne huzatos helyre. A laskának némi fényre is szüksége van, és lényeges, hogy a zsákot ne mozgassuk, ne pakoljuk át a termesztés ideje alatt. A nedvesség megőrzése miatt a zsákok környékét naponta legalább egyszer locsoljuk vízzel, hogy párás legyen a környezet. A zsákot soha ne locsoljuk, csak a padlót!
Zsákos termesztésnél a termés szakaszosan jelentkezik és 1-2 hónapig tart a termőidőszak. Ha melegebb van, mint a gomba számára optimális hőmérséklet, akkor ez az időszak lerövidül, ha hűvösebb van, akkor meghosszabbodik. A várható termés az alapanyag tömegének 25 százaléka körül lesz, bár eltérések itt is adódhatnak. A gombákat akkor szedjük le, amikor a kalapok még nem simultak teljesen ki, azaz széleik még lefelé pöndörödnek, és nem kezdte el a spóráit eregetni.
A termés több hullámban érkezik: terem a zsák, majd pihen, majd újra teremni kezd. Üzemi körülmények között két-három ilyen terméshullámot szokás megvárni, mert minden későbbi termési hullám egyre kevesebbet terem. Házilag persze addig tarthatjuk a zsákot ameddig akármilyen kis termést is ad, csak ez üzemi méretekben nem kifizetődő. Ám ha a pincében elfér, akkor kár addig kidobni a zsákot, míg termést ad, még ha csak keveset is a vége felé.
Amennyiben a növekvő gombák torzuknak (karfiolosodnak, megnyúlnak, tölcséresednek), akkor valami hiba van a számukra biztosított körülményekkel. Ez lehet a nem megfelelő hőmérséklet, a szellőzés, vagy a fény hiánya, esetleg a huzat.

Termesztés fatuskón, rönkön

Míg az előbb említett zsákos forgácson való termesztéssel pár hónap alatt "letermesztünk" egy zsákot, ennek hátránya is van. Ekkor ugyanis a teljes gombamennyiség ez idő alatt terem, tehát vagy tartósítanunk kell a termést, vagy gombát-gombával ehet a család.
A termőre fordult rönkök ezzel ellentétben kevesebbet teremnek egyszerre és ritkábban is teremnek, leginkább akkor, amikor a természetben is gombaszezon van: a csapadékosabb tavaszi és őszi szezonban. Az egyszerre kevesebb termést ellensúlyozza azonban, hogy egy-egy beállt rönk akár 3-4 évig is terem.
A rönkös vagy tuskós termesztéshez a már említett gombacsírát kell beszereznünk. Ez alkalmanként gazdaboltokban is kapható bár itt nem csíra formájában, hanem fa tiplik vannak átszövetve a gombával. Lyukakat kell fúrni a rönkbe és belekalapálni a fa tiplit. Utána a gomba szépen lassan elkezdi "enni" az egész rönköt.
Laskagomba termesztésre alkalmas a luc, bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, juhar, hárs és gesztenye. Az akácon és más fenyőféléken nem lehet eredményesen termeszteni. Lényeges, hogy a tuskó vagy a rönk maximum 1-2 hónapja kivágott egészséges fából legyen, hiszen az évek óta száradó, esetleg pudvás rönkök nem adnak megfelelő tápanyagot a bennük elszaporodó gombának. 50 kilogramm faanyag beoltásához 2-5 liter laskacsíra kell (ezek a csíra-előállítóktól szerezhetők be, az Interneten számos cég hirdet).

A tuskókat, lévén gyökerükkel erősen kapaszkodnak a talajba, a helyükön oltsuk be. A kivágott rönköket egymásra téve veremben is beolthatjuk a gombacsírával, ám akkor az átszövetés után kell helyet keresnünk számukra. Előnyös ezért, ha már az oltásukat és átszövetésüket is a leendő termesztési helyükön végezzük el. Ez a kertnek egy árnyékos, párás része legyen.
A tuskóra szórjuk rá a gombacsírát, fedjük le ezt fóliakoronggal, majd takarjuk be földdel. A gomba terjedését segíthetjük, ha nem csak rászórjuk a tuskóra a gombacsírát, hanem fúrógéppel pár lyukat is kialakítunk, amibe beletömünk csírát.
A 35-40 centiméteresre fűrészelt rönköknek egyesével ássuk ki gödröt olyan mélyre, hogy a rönknek maximum az egyharmada legyen a föld felszíne felett. Így mód van arra, hogy a rönk alá is tegyünk a csírából, majd erre állítsuk rá a rönköt, a tetejére szintén szórjunk csírát, és az előbbiekhez hasonlóan fedjük fóliakoronggal, végül takarjuk be az egészet földdel a kiszáradás megakadályozása végett.
Száraz időjárás esetén a rönköket locsolgassuk, főleg tavasszal és ősszel, amikor a termés várható. Az átszövetési idő 3-5 hónapig tart, ezután leszedhetjük a földtakarást, eltávolíthatjuk a fóliakorongokat, és elkezdődhet a várakozás a termésre.
A gombák megjelenése időjárásfüggő, a hűvösebb, csapadékosabb időszakokban számíthatunk erre. A tavaszi oltású rönkök tuskók - ha minden jól megy - ősszel már termést kell, hogy adjanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...


Kerti lépcsők

Lejtős terepen körülményesebb bejutni a házba, de a kerten belül is nehezebb közlekedni. Emiatt kanyargós, lejtős úton át közelíthető meg az épület, és ha ez már nagyon meredek - a lejtése 10-15...