Kis és nagy méretben is dekoratívak

Apácarácsok

2009-06-08 16:22:29 |

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy áttört felületűk miatt nem gátolják a szellőzést, viszont csak alig átláthatók. A finomabb kidolgozású apácarácsokat a belsőépítészek és bútorkészítők, robosztusabb változataikat pedig az asztalosok, külső faszerkezeteket készítők alkalmazzák előszeretettel. Hatásuk általában rusztikus jellegű, ám mindenkor igényes felületi megmunkálást és kikészítést igényelnek.

A belsőépítészeti alapanyagként használt apácarácsokat általában bükk, tölgy, éger juhar vagy fenyőfából, sőt az igényesebbeket egzotikus fafajokból táblákba formálva készítik. A lécek simára csiszolt felületűek, és természetesen precíziós gépekkel ragasztják össze őket. Pontos méretük és a lécek közötti azonos távolság megtartása alapvetően fontos a minőség és a megjelenés szempontjából.
A táblák általában 1200-1250 mm hosszúak, szélességük pedig 400, 500, 600-650 mm közötti. A rácsokat alkotó lécek többnyire 10-12x2,5-3 mm-esek, és a raszter, azaz a lécek közötti távolság általában azonos a lécek szélességével. A lécek sorolása lehet vízszintesen-függőlegesen egymásra fektetett irányú, bár a hagyományos értelembe vett apácarácsok lécei diagonálisan 45 fokban egymásra ragasztott lécekből állnak.

Az így kialakított táblák szilárd kötését speciális ragasztó biztosítja, amelyet célgépekkel hordanak fel és a lécek pontos sorolását összepréselését is automata gépek végzik. A létrejött rácsszerkezetes tábla 5-6 mm-es vastagsága ellenére is szilárd lapként kezelhető. Ezért is alkalmas ajtókeretek, paravánok és egyéb berendezési tárgyak keretbe foglalt betétanyagaként. Főként frontfelületeken alkalmazzák, ahol jól érvényesül jellegzetesen áttört felületi struktúrájuk, és ez az ilyen egységeknek az átszellőzését is lehetővé teszi.
Natúr és felületkezelt minőségben szerezhetők be, a lécméretek gyártmánytól és esetlegesen az egyedi igényektől függően változhatnak is. Az apácarács táblákat a különféle belső építészeti és bútorkészítési kiegészítőket árusító szaküzletekben, továbbá asztalosipari vállalkozásoknál lehet megrendelni, illetve beszerezni.
Áttört felületük miatt a bútorkészítésben - különösen a helyreszabott berendezési tárgyak frontfelületein - nagyon dekoratív a hatásuk. Nem ritka, hogy a sötétebb tónusú szekrények ajtókereteibe világosabb faanyagból készített rácsos betét táblákat erősítenek, ezzel is kihangsúlyozva a betét különleges hatását. Fürdőszobákban, előszobákban, beépített szekrények ajtóinál is előnyös az alkalmazásuk, sőt minőségileg igényes konyhabútorokon sem ritkák az apácarácsos szekrényajtók. Ezen kívül e rácsos táblák még előnyösen alkalmazhatók térelválasztó bútorok áttört hátlapjaként is.

Az apácarács vastagabb lécekből és nagyobb méretben elkészítve akár a lakás nagyobb beugró részeinek lefedésére, vagy teraszok nyitott oldalainak beépítésénél is dekoratívan alkalmazható. Látványos megoldás lehet konyha és étkező szétválasztására, étkező és előszoba elkülönítésére. Nagyobb méretű konyhában egy étkezőasztal lehatárolásának eszköze is lehet, miközben a teret csak részben töri meg. A rácsot képező lécek ezekben az esetekben természetesen legalább 20x10 mm-esek, és a raszter méretek, azaz a lécek közötti távolság, annak a többszöröse is lehet. Az ilyen oldalrács szerkezetek a raszter-méretüktől függően kellő átszellőztetést biztosítanak, és árnyékoló hatásuk is jelentős lehet. Igényesen kialakítva nemcsak hasznosak, de szépek is az asztalos által kreatívan "megálmodott" és elkészített épületdíszek. A kerti pergoláknál, rózsakapuknál is megszokottak az oszlopok közé beépített, különféle lécközű rácsos betétek, és kerítéselemként is kedveltek az apácarácsos és akár készen is beszerezhető elemek.

Azt azonban tudnunk kell, hogy a rácsok a lécek sűrűségétől függően elég nehezen portalaníthatók. Kis kefés porszívófejjel ez azonban jelentősen megkönnyíthető. A külső térben elhelyezett rácsos szerkezeteket nemcsak alapos, UV-álló felületvédelemmel kell ellátni, hanem rendszeres takarítást és felületi felújítást igényelnek ahhoz, hogy tartósan mutatósak maradjanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

FluctuVent, a szellőző tégla

A szellőzés alapvető fontosságáról és szükségességéről talán már nem nagyon kell meggyőzni senkit sem. Mindenki ismer rémtörténeteket (vagy rosszabb esetben saját házában-lakásában...


Kéménygondok helyett

Itt az esős évszak, hamarosan indul a fűtési szezon! És a kéménygondok: salétromos falak, átázott és kátrányszagú kémények… – ez az, amit minden háztulajdonos szeretne elkerülni. Az utóbbi évek...