Kertvilágítás - fényszennyezés nélkül

Példa rossz területvilágításraAz udvar és a kert megvilágításával - a tájékozódást segítő fényeket leszámítva - az a célunk, hogy az esti kertkép hangulatát meghatározzuk. Ezzel azonban veszélyeztethetjük az éjszaka természetes hangulatát, a csillagos égbolt látványát. Egy kis odafigyeléssel, esetleg barkácsolással, a fényszennyezést minimálisra csökkenthetjük.

A fényszennyezés, mint környezeti ártalom kevésbé ismert fogalom, holott a mesterséges fények elterjedésével egyidős jelenség. Ha röviden akarjuk definiálni a fényszennyezést, annyit mondhatunk: Minden olyan mesterséges világítás, ami oda jut, ahol és amikor annak nincs funkciója, vagy lényegesen nagyobb mennyiségű, mint amit a kívánt cél igényelne, fényszennyezést okoz.
A jelenségkör nagyon összetett. Ide tartoznak a járművezetőt elvakító kápráztató fények, az ablakunkon bevilágító őrlámpa sugarai, ha azok a nyugalmunkat zavarják. Az elburjánzó fények sok esetben egyes élőlényeket is veszélyeztetnek, pl. az életterük visszaszorításával vagy éppen a vándorlásaik megzavarásával. Tájképi és kertképi szempontból a csillagok láthatóságának csökkenése is zavaró tényező, az éjszakai látványhoz hozzátartozik az égbolt természeteshez közeli látványa. Energiaéhes világunkban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az elektromos hálózatokban továbbított energia 19%-át világításra használjuk, ennek megfelelően évi 1900 megatonna széndioxid kibocsátásért felelős a fényigényünk a Föld egészén.

Magyarország fényszennyezettsége. Kék: a csillagos égbolt megfelelően látható, zöld, sárga, narancs, vörös: növekvő fényszennyezésMit tehetünk saját házunk táján, hogy ne okozzunk fényszennyezést? A válasz viszonylag egyszerű, hiszen sok esetben elegendő az egyébként is létező szempontok szerint jó világítást kiépíteni, ami többnyire garantálja a csillagok szempontjából is helyes megoldást. Sajnos a feladat egyszerűsége ellenére többnyire rossz megoldásokat találunk kertjeinkben. A világítás rossz lehet, mert energia pazarló, zavaró káprázást okoz, erős kontrasztot hoz létre az egyenetlen megvilágítással, és sok esetben még esztétikailag is kifogásolható.
A témát érdemes a világítás célja szerint körbejárnunk. A lakóházak kültéri fényei szerepük szerint az alábbiak lehetnek: közlekedést segítő világítás, díszvilágítás és az értékeink védelmére szolgáló őrlámpák.
A hagyományosan elterjedt külső épületvilágítást sajnos főként a gömblámpák képviselik. Miért rossz ez a megoldás? A válasz egyszerű. Az ilyen lámpatestek - a fal irányát leszámítva - minden irányban világítanak. Ennek megfelelően a kibocsátott fényenergiának legfeljebb a fele hasznosul, a többi az égbolt felé távozik. Ha csak a kellő irányba világítunk, kapásból 50 százalék energiát takaríthatunk meg! A világítás komfortja szempontjából sem ideális a megoldás, hiszen a szemünkbe jutó fény jelentős részét maga a lámpatest látványa nyújtja. Ezzel ellentétben a megvilágított felületnek kellene elsődlegesen látszódnia, maga a lámpa - amennyire csak lehet - maradjon a háttérben.
Válasszunk tehát olyan lámpatestet, amellyel megoldható, hogy csak a járda és a szükséges felületek kapjanak fényt. Nem lesz könnyű dolgunk, mert a boltok választéka csak elvétve követi ezeket az elveket. Egy ügyes ezermester persze maga is segíthet megfelelő fényterelők elhelyezésével, amivel a fényszennyezés jelentősen csökkenthető.

A karbantartás hiánya tovább növeli a fényszennyezéstA díszvilágítás esetén is érvényes az, amit a tájékozódást segítő fényekről mondhatunk, sőt ebben az esetben még fokozottabban oda kell figyelnünk. El kell feledkeznünk arról az elképzelésről, hogy a több fény, az jobb vagy éppen szebb lenne! Az esti romantikához nem nappali megvilágításra van szükség! A díszvilágítás kifejezetten fényszennyező lehet, ha nem megfelelően tervezik és valósítják meg. Konkrét példákat is találhatunk, amikor környezetünk élővilágát veszélyeztetjük: kertes családi házak padlásterében vagy akár a fal nyitott hézagaiban előfordulhatnak denevérek. Életterük megvilágításával a denevéreket kiszoríthatjuk környezetünkből. Ma már adatok vannak arról, hogy egyes denevér populációk drasztikusan csökkentek az épületek külső megvilágítása miatt.

A családi házak legirracionálisabb világító eszközei a mozgásérzékelős fényvetők, őrlámpák. Széles körben elterjedt az a hiedelem, hogy ezek segítségével a bűnözés, a betörés veszélye csökkenthető. Az elv talán működne, de mit tapasztalunk helyette? A legtöbb esetben egy kutya vagy macska áthaladása is bekapcsolja a fényvetőt. Ennek megfelelően már nem is figyelünk oda ezekre a fényekre. Sőt, elvakít a fényvető, és a tőle pár méterre lévő árnyékos területen már semmit sem észlelünk. Ott a betörő nyugodtan "dolgozhat"... Mindez annak a következménye, hogy a fényvető kiképzése és beállítása nem követi azt az egyszerű feltételt, hogy oda világítson, ahol szükség van a fényre. A feladatnak tehát nem felel meg, és ezen kívül több problémát is okoz. Autót vezetve számos olyan fényvetőt láthatunk, amelyik a vezetésben is zavar. Teljesen értelmetlen, mégis találunk gépkocsibejárónál úgy elhelyezett fényvetőt, aminek kápráztató fényében nem biztos, hogy eltaláljuk a kapu nyílását.

Távoli város fényei az erdőbőlNemrég találkoztam olyan mozgásérzékelős fényvetővel, ami a lépcsőt hivatott megvilágítani, de éppen a legrosszabb pillanatban kapcsolódott be, hogy elvakítva a lépcső láthatatlanná váljon. E példa kapcsán csak azt mondhatjuk, hogy az ilyen jellegű fényszennyezés megszüntetéséhez nem kell rakéta tudósnak lennünk - egy dologgal kell tisztában lennünk: a fény egyenes vonalban terjed. Ha olyan lámpatestet helyeztek volna el, amiből egyenes vonalban csak a lépcső felületére jut fény, és nem az arra járó szemébe, máris a feladatnak megfelelő megoldást kapunk. Ehelyett marad az elesés, a fény jelentős része pedig az égbolt felé távozik.
Az egyik meglepő következmény az énekes madarak szükségtelen éjszakai dala. A madarak jelentős részénél az első hajnali fények váltják ki az éneklést. Megfigyelték, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása tévesen elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is. Ez viszont a madár szempontjából szomorú eredményhez vezethet: a pihenésben megakadályozva veszélyesen elgyengülhet.

A fényszennyezés miatt a népesség jelentős része már nem gyönyörködhet a Tejút látványában, kisebb területek maradtak csak, ahol a csillagos égbolt az eredeti pompájában ragyog. Kertjeink megvilágítása csak viszonylag kis járulék a fényszennyezés forrásaihoz, de mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Ehhez nem kell sötétben botorkálnunk, hiszen a jól megvalósított világítással barátságossá tehetjük otthoni környezetünket, anélkül, hogy fényeinkkel szennyezzük környezetünket, zavarjuk szomszédainkat vagy éppen az állatvilágot.

További olvasnivalók: http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Kolláth Zoltán

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-371/Kertvilagitas___fenyszennyezes_nelkul