Kerti gyermekjátékok

A kisgyermekes családok gyakorta vásárolnak, vagy készítenek kertjükbe kültéri játékokat. Egy-egy ilyen kerti játszórész kialakításakor érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, amelyeket a közterületi játszótereket építő szakemberek is betartanak. Néhány ilyen ötletet szeretnénk adni Olvasóinknak.

A kereskedelmi forgalomban kapható kültéri gyermekjátékok szigorú szabványok szerint készülnek, aminek köszönhetően a balesetveszély csökken. Ilyen játékokat házilag is készíthetünk, ám ekkor gondolkodjunk a gyerek fejével!
A közterületi játszótereket országszerte újakra cserélik le. A szabályozás szerint 2008. december 31-ig kell ezeket az eszközöket kicserélni, vagy az uniós szabályoknak megfelelően átalakítani.
-"A 20-30 évvel ezelőtt épített játékok kevésbé biztonságosak, kevésbé attraktívak, és kevésbé fejlesztik a gyerekek képességeit, mint az újabb fejlesztésű társaik" - mondta lapunknak Czifrusz Natália aki kertészmérnökként több miskolci játszótér felújításában vett részt.
Egy közterületi játszótér elemeinek jóval nagyobb igénybevételnek kell megfelelniük, mint a kerti játszósarokban felállított eszközöknek, ám számos olyan elvárás van, amelynek mindkettő eleget kell tegyen.
A játékok elhelyezésekor gondolni kell arra, hogy szem előtt legyenek, azaz a szülő mindig lássa, hogy éppen mit csinál a gyerek. Tehát lehetőleg tegyünk padot a játékok mellé, ahonnan felügyelhető a csöppség.
Növényeket csak olyan helyre ültessünk (és oda sem mérgező fajokat), ahol azok nem zavarják a rálátást az eszközökre. A homokozót a kutya méretétől függően 70-130 centiméteres kerítéssel vegyük körbe, hiszen ürülékük számos fertőzés forrása lehet. Macskák esetén már nehézkesebb a megelőzés, háló borítással védekezhetünk ellenük.
A játékok alá, köré mindenképp ütéscsillapító burkolatot kell elhelyezni, ami lehet gyöngykavicsréteg, fakéreg apríték, vagy gumilapok. Előbbiek olcsóbbak, csak rendszeresen gondoskodnunk kell a pótlásukról, míg a gumilapok könnyen tisztíthatók, és kopásuk is csekély, de az áruk magas.
Hinták esetén a három év alattiaknak a bölcsőülés, az idősebb gyerekeknek a lapülés ajánlott. Nagyon fontos, hogy a hinta a tartóoszlopoktól, illetve több játék esetén azok egymástól olyan távolságra legyenek, hogy ne ütközhessenek össze.
A hinták ülés-anyagával és kialakításával szembeni elvárás, hogy ha a gyerek nem rajta ül, csak lökdösi, és mondjuk fejbe vágja, akkor is az a lehető legkisebb sérülést okozhassa. Pont ebből adódik, hogy minden gyerekjátéknál lényeges a lekerekítettség: a játékon ne legyenek éles sarkok, amelyek komolyabb sérülést okozhatnak.
A régi típusú mászókák többsége nem alakítható át a hatályos szabványoknak megfelelően, csak akkora ráfordítással, hogy annyiért már újat lehet készíteni. Ezeknek a fő hibájuk a helytelen méretezettségükben rejlik. Számos olyan alakú- és méretű rés van rajtuk, amibe a gyerek beszorulhat, fennakadhat, esetleg megfulladhat.
Ha magunk készítünk otthonra mászókát, erre is gondoljunk, és amennyire lehetséges a gyermek méreteihez igazítsuk a játékokat. A balesetveszély felmérésekor arra is számítsunk, hogy ezeknél az eszközöknél gyakran számíthatunk nem rendeltetésszerű használatra, ennek ellenére a játékoknak ebben az esetben is biztonságosnak kell lenniük.
Sokakat zavar a játékok színessége, ám azt tudomásul kell venni, hogy ez egy külön világ. Egy játéknak a gyerekek érdeklődését kell felkeltenie, nem pedig a "városképbe" illőnek kell lennie. Egy sokszínű eszköz (még ha felnőtt szemmel olykor giccsesnek is hat), sokkal jobban leköti a gyermek figyelmét, mint egy a környezettel harmonizáló, egyszínűre festett "kerti bútor".
Egy-egy köztéri játszótér megtekintésekor számos ötlettel gazdagodhatunk, amit az otthoni játszósarokban kamatoztathatunk. Így az elsősorban a gyermek fizikai fejlesztésre készített játékok logikai és ügyességi elemekkel is kombinálhatóak. Ilyen a játékba beépített golyós számoló-eszköz az abakusz, vagy egy kötél is fejlesztheti a problémamegoldó képességet, amelyeket a kialakított lyukakon kell a gyereknek átfűznie.
Egy jól megépített és telepített kerti játszóeszköz biztonsági-karbantartási igénye a kötések és az ütéscsillapító réteg (kavics, fakéreg, gumilapok) rendszeres ellenőrzésében, szükség esetén javításában, pótlásában ki is merül. Köztéri játékok esetén ez még a rongálási károk kijavításával egészül ki...

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-374/Kerti_gyermekjatekok