Erkély-, erkélykorlát felújítása

2009-08-23 00:18:38 | Módosítva: 2009-08-27 14:12:31

Viszonylag még jó állapotú épületeken is gyakori, hogy az erkélyek vagy a terasz szemmel láthatóan a háznál is rosszabb állapotban van. Az erkély először esztétikailag, majd szerkezetileg is egyre gyorsabban romló állaga, csak alapos felújítással változtatható meg.

Legszembetűnőbb a fa erkélykorlátok állagának romlása. Az erős hőmérsékleti ingadozásnak, csapadéknak és UV sugárzásnak kitett épületrészen bizony 10-15 éven belül akkor is meglátszik az idő múlása, ha 2-3 évente karbantartó újrafestést, lazurozást kapott. Erre a karbantartásra bizony minden kültéri fa szerkezetnek szüksége van, mégpedig nem csak a színező festésre, hanem a megfelelő impregnálásra, UV és gombaölő szerrel történő átkenésre is.
A nagyobb erkélyfelújító munkához érdemes a korlátot leszerelni, és a felújítást a talajszinten, az erkély minden eleméhez jól hozzáférve elvégezni. Ez azonban a sokadik emeleten nem veszélytelen munka, és arról is gondoskodni kell, hogy a felújítás idején korlát nélkül maradt erkélynek még az ajtaját se közelíthesse meg senki.

A fa szerkezet leszerelésekor válnak jól elérhetővé a fém tartóelemek. Ha ezeken csak felületi rozsda van, akkor nem szükséges kicserélni őket, de alapos drótkefés rozsdátlanítás, rozsda passziválás és korrózióálló festés igen. Ha Hammerite-ot használunk, akkor mindezt egyben kapjuk meg.
A rácselemeket már alaposabban át kell nézni, mert az idők folyamán ezeknek jobbára csak a belső oldalát látjuk, az igazi UV bombát pedig kívülről kapja. Az erősen korrodált faelemeket inkább cseréljük ki, elkorhadt részeket ne hagyjunk benne. Különösen a felső párkányléc van kitéve a napsugárzáson kívül a folyamatos esőnek is. Ezt mindenképpen érdemes kicserélni, sőt ajánlatos egy műanyag profil borítást is tenni rá, ami az esőtől némileg védi majd.
A meghagyott eredeti fa elemek is alapos átcsiszolást, komplett favédelmet (gombaölő és impregnáló alapozót) és UV álló festést illetve lazurozást igényelnek. Ha mindezt egy műhelyben, vagy jó idő esetén a talajszinten végezhetjük, akkor mindenhez jól hozzá tudunk férni, a festéket olyan helyekre is be tudjuk folyatni, ahová felszerelt állapotban hozzá sem férünk. A visszaszerelést egy ember nem tudja végezni, és a biztonságra sem tud megfelelően ügyelni. Ez minimum két emberes munka.

Teraszpadlózat felújítása

A felújító munkához a Murexinnak van komplett rendszere. Ennek első lépése az alapfelület előkészítése. A látható betonleválásoknál a laza részek mechanikus eltávolítását javasoljuk, amit vésővel, jobb esetben drótkefével lehet elvégezni, mégpedig egészen a kellő szilárdságú betonfelület eléréséig. Ezt követően kerülhet sor a megtisztított, rozsdátlanított betonacélok korrózióvédelmére. A teljes betontakarás helyreállítását zsugorodásmentes, finomszemcsés betonjavító réteggel kell elvégezni. Lényeges szempont, hogy az erkély szélein megfelelő vízorr kerüljön kialakításra. Ezt jelentősen leegyszerűsíti a rendszer alumínium teraszprofilja, amely egyben a homlokrész esztétikáját is előnyösebbé teszi, s nem is korrodál.
Végül a teljes járófelület csapadékvíz elleni védelmét és burkolatát kell elkészíteni. A járófelület az adottságokhoz és az egyéni igényekhez igazodva lehet kent, ill. kerámia burkolat. Sima felületű beton vagy műkő erkélyeknél alkalmazhatjuk a kent burkolatot. E bevonatok előnye, hogy később egyszerűen javíthatók, és karbantartást sem nagyon igényelnek.

A műkő szegélyű, de kerámia vagy más anyagú (betonlap, mozaiklap stb.) lapburkolatú erkélyek, teraszok felújítása szigetelés nélkül nem adnak hosszú távon tartós megoldást. A 3 mm vastag varrat és hézagmentes szigetelésre kizárólag csak Flex ragasztóval szabad dolgozni. A fugázáshoz is Flex fugázó anyag szükséges, mert csak ez az anyag alkalmas a teraszokon, erkélyeken fellépő extrém igénybevételek elviselésére. A negatív sarkokat szilikonnal kell szakszerűen szigetelő tömítéssel ellátni.

A fém tartókeretbe szerelt drótüveges erkélyeken is meglátszik már egy-két évtized. A drótüveg sok helyen megroppan, amúgy sem nagyon divatos már. Érdemes kicserélni valami más anyagra. A fém tartószerkezet egyébként is csak akkor érhető el jól, ha a drótüveg lapokat leszereljük. A fémszerkezet felújítása és korrózióvédelme nem különbözik a fentebb leírtaktól. Ezt természetesen fölösleges lenne leszerelve végezni. A régi drótüveg kicserélésekor pedig ma már sokféle új anyag közül választhatunk. Aki nem idegenkedik a belátástól, az választhat vastag, normál üveget is. (Lakóparkokban ma divatos.) A régi drótüveg helyére új, sokkal szebb drótüveg vagy áttetsző (opál, katedrál) üveg kerülhet.

Vízelvezető teraszcsatorna

A teraszokról és a balkonokról a csapadékvizet el kell vezetni, különben a padlózat törvényszerűen károsodni fog. E helyeken a hagyományos ereszcsatornák általában nem alkalmazhatók, mert a csatornatartókat nem lehet a szokásos módon felszerelni.
A Rheinzink teraszcsatornával e probléma könnyen megoldható. Utólag is beépíthető a teraszburkolat illetve a tetőfedés elemeinek megbontása nélkül is. Az egyenes vonalú szegélyekhez és ereszekhez gyorsan és tisztán szerelhető. Nem szükséges egyedi kialakítású csatornatartókat legyártani. A szerelési idő minimális, kevés rögzítő elem kell, így a munka hatékony és költségtakarékos. Beton homlokfelületekhez is kiválóan alkalmazható.
Mivel a balkonok, teraszok vízgyűjtő felülete általában nem jelentős, hozzájuk a szokásosnál kisebb csatornaméret illik. Egy-egy lefolyócsőhöz legfeljebb 35 m2 vízgyűjtő felület tartozhat. Ezzel viszont többek közt kedvező építészeti megjelenés biztosítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, terasz, balkon

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

atiz avatarja

atiz        

Szakember gárdát keres kicsi társasházunk erkélyfelújítási munkára. Köszönettel,

Öntözés, ha nem vagyunk otthon

Ha növényeinket rendszeres öntözéshez szoktattuk, de nyáron hosszabb-rövidebb időre magukra kell hagyni őket, akkor vagy a szomszédhoz kell fordulnunk vagy automata öntözéshez kell folyamodnunk....


Virágtartó erkélyre – raklapból

A raklapok könnyen beszerezhetők és bár az alapanyaguk felületei durvák, ennek ellenére némi plusz munkával masszív virágtartó készíthető belőlük a balkonokra, erkélyekre.