Ultrahangos és lézeres távolságmérők

2009-09-17 21:48:53 | Módosítva: 2009-09-20 19:45:23

Az építészek, belsőépítészek, lakberendezők számára mindennapos, már-már rutinnak számító feladat a távolság- és felületmérés, de rendszeresen találkoznak ezzel az otthonukat építő, berendező magánemberek is. A távolságok méréséhez, hosszméréshez általában a hagyományos mérőszalagot használjuk, ám ez nagyon sok esetben lassú és körülményes. Mindezen hátrányokat küszöbölik ki a digitális távolságmérők, amelyek a távolságok összeadásán túl elvégzik a területszámítás és térfogatszámítás műveleteit is.

 

Régebben úgy mértünk távolságot, hogy az 5 méteres mérőszalagot guggolva igazgattuk egymás után, hogy lemérjük egy épület hosszát. Bármennyire próbáltunk pontosak lenni, olykor előfordult, hogy a mérés nem volt 100 százalékosan precíz. A mérési eredményeket azonnal felírtuk egy papírra, utána pedig a feldolgoztuk az adatokat.

A lézeres távolságmérővel akár egyetlen ember is elvégezheti egy épület, helyiség, terep felmérését. Gyakran előfordul, hogy a terepviszonyok nem kedveznek a mérésnek, egy építési törmelék kupacon állva kell mérést végezni. Ilyenkor különösen nagy segítség egy olyan eszköz, amely pillanatokon belül megjeleníti a kijelzőn a mért eredményt, sőt tárolja is a memóriájában, és néhány gombnyomás után pl. a Pythagoras tétel felhasználásával komplett számításokat végez el nekünk.

Az ultrahangos készülékek a denevérek navigációs rendszeréhez hasonlóan működnek, a kibocsátott ultrahang visszaverődése alapján állapítják meg a visszaverő felület távolságát. A lézerjel ezeknél a készülékeknél csak a célzást szolgálja, ám vigyázzunk vele, mert felelőtlen kezekbe kerülve súlyos szemsérülést okozhat.
Az ultrahangos távolságmérő még rövidebb távolságok mérésénél is jóval nagyobb hibahatárral mér, mint a lézeres. Mivel a tervezésben sokszor a milliméterek is számítanak, ezért a professzionális felhasználásban terjednek a lézeres távolságmérők, amik messze megbízhatóbbak és pontosabbak. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a lézer saját visszaverődő jelét fogja, ezáltal pontosabb eredményt mér.
A lézeres távolságmérő képes közvetett hosszmérésre is. Ez olyan esetekben lehet szükséges, amikor közvetlenül nem lehet megmérni a távolságot, mert valamilyen akadály van a szakasz két vége között, és az megszakítaná a lézersugár útját. Kivilágítható kijelzőjű műszerrel lehet mérni egészen sötét környezetben, tűző napsütésben, a szabadban pedig nagy segítséget nyújt a lézerpont kereső szemüveg.

A távolságmérők használata egyszerű, ha betartunk néhány alapszabályt. Méréskor fontos, hogy az eszköz vízszintes, vagy függőleges helyzetben legyen, a vízszintes beállítást a szintezők segítik. Az ultrahangos készüléknél célfelületet merőlegesen érje az ultrahang, ami a lézeres szálkereszttel ellenőrizhető. A nagy, sima felületekről verődik vissza legjobban a mérőhang. Ügyelni kell, hogy a kúp alakban terjedő ultrahang útjában ne legyen semmiféle akadály. Hosszú távolságok esetén 3x3 m-es, jó visszaverődést adó célterületet kell választani.
A lézeres készülékek nem érzékenyek arra, hogy a visszaverő felület pontosan merőleges-e a fénysugár útjára, de a mérés pontosságára természetesen befolyással van ez a körülmény. Ferde szögben érkező fénysugárnál pontról-pontra más eredményt kapunk, mert a készülék a fénysugár hosszát fogja kijelezni.
Az ultrahangos és lézeres mérőeszközök használatakor a különböző funkciók elvégzéséhez szükséges kezelőgombok különféle egyszerű kombinációit kell alkalmazni. Mivel a készülékkel csak távolságot lehet mérni, előbb a megfelelő szimbólumokkal jelzett gombok valamelyikét kell benyomni, majd elvégezhetők a szükséges mérések. A mért adatok tárolhatók, utólag elővehetők.

Stanley TLM 130

Lézeres távolságmérő. Távolságmérés, terület és térfogat-kalkuláció. Összeadás, kivonás. Hatótávolság: 30 m, +/- 3mm

Stanley TLM 160

Lézeres távolságmérő. Távolságmérés, terület és térfogat-kalkuláció. Összeadás, kivonás. Kereső és kitűző funkció, pl: ismétlődő azonos távolságok kijelölése. LCD kijelző. Hatótávolság: 60m, +/- 1,5mm

BOSCH DLE 150

Lézeres távolságmérő. A kompakt készülék akár 150 méteres távolságot is néhány milliméter pontossággal mér le. Mérési tartomány: 0,3-150 m, ą 2 mm

Bosch DLE 50 Professional

Lézeres távolságmérő. 50 méterig, kül- és beltéren 1,5 milliméter pontosságú mérést biztosít.

BOSCH PLR 30

Lézeres távolságmérő 30 m hatótávolságig, precíz hosszúság-, felület- és térfogatmérés mérésre.

Skil 0530 AA

Lézeres távolságmérő hosszúság (0,2-20 m, ą 3,0 mm), terület és térfogat mérésre, memória funkcióval. Összeadás, kivonás és folyamatos mérés funkció, automatikusan kikapcsolás.

Leica Disto D2

Lézeres távolságmérő. Távolságokat mér és számol. A világ legkisebb lézeres távolságmérője. Az alap-modellt speciálisan beltéri alkalmazásokra tervezték. Összeadást, kivonást, terület vagy térfogat számítást tesz lehetővé. Az utolsó 10 mérést akár tárolhatjuk is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-3872/Ultrahangos_es_lezeres_tavolsagmerok