Kételyek az izzócsere körül

2009-11-17 17:51:33 |

A hagyományos izzóknak az Európai Únióból történő fokozatos kitiltása után egyre erősödik a vita az utódnak kikiáltott kompakt fénycsövek környezetkímélő tulajdonságairól. Pontosabban egyelőre az izzólámpák gyártásának megszüntetéséről van szó; mostantól a 100 W teljesítményű hagyományos izzók forgalmazása szűnik meg, majd több lépcsőben a kisebb teljesítményűeké is. Bár az újabb megszólalásokon érződik némi lobbi-szándék, az azért kiderül belőlük, hogy nincs minden tisztázva az egyes fényforrások környezeti és egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

Az Európai Bizottság alapvetően energiatakarékossági szempontok alapján döntött az izzók lecseréléséről. Az EB álláspontja szerint a váltás mérlege egyértelmű: mivel a kompakt fénycsövek akár 10-15 ezer órán keresztül is működőképesek maradnak (míg egy hagyományos izzó legfeljebb 1000 órát bír), és azonos fényáram mellett alig ötödannyi energiát fogyasztanak, az alacsonyabb villanyszámlában a kompakt fénycső teljes élettartama alatt akár tízszeresen is megtérül az átállás költsége. Természetesen a jóval alacsonyabb fogyasztás nem csak a felhasználó költségeire, hanem a szükséges erőművi kapacitásokra is jótékonyan hat, ami pedig a légkör CO2 terhelése szempontjából kedvező.
A fenti számítás azonban nem veszi figyelembe, hogy a kompakt fénycsövek gyártása, illetve használat utáni újrahasznosítása során nagyságrendekkel több veszélyes hulladék keletkezik, mint a hagyományos izzók esetében.

A német Épületbiológiai Szövetség most egy másik káros mellékhatásra figyelmeztet: a testület szerint a kompakt fénycsöveknek a magas higanytartalom mellett az is a hátrányuk, hogy a működésük erős elektromágneses sugárzással jár. A sugárzás mértéke elérheti a számítógépeknél engedélyezett érték negyvenszeresét is. A szövetség közleményéből további kockázatokra is következtethetünk: a kompakt fénycsövek fényének élettani hatásai még nincsenek kellően megvizsgálva.
Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársa elmondta, ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét-, de akár negyvenszeresét is.
A takarékos fényforrások speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudunk. A fény különleges kék tartalma akár stressz-reakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos izzók fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Az Épületbiológiai Szövetség álláspontja szerint használható (és egészséges) alternatíva lehet a halogénizzó: ez ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos izzó, de benne az izzószál helyén egy halogénlámpa található, amely szintén egy hőmérsékleti sugárzó. A halogén lámpa színével, illetve gyártásával kapcsolatban eddig nem merültek fel aggályok, mint ahogy az egyelőre jóval drágább LED-es fényforrásokat sem vádolta még senki a környezetre illetve az egészségre ártalmas tulajdonságokkal.

A Világítástechnikai Társaság véleménye

Olvastam az eredeti német állásfoglalást, amely amellett, hogy 1991-2008 közötti publikációkra támaszkodik, ez derül ki a szakirodalmi jegyzékből. Azóta rengeteget fejlődött a kompakt fénycső. Sajnos nagyon sok megtévesztő információt tartalmaz az anyag egy olyan termékkel kapcsolatosan, amely már 30 éve a piacon van. Hogy -hogy csak most derülnek ki ezek az ártalmas tulajdonságai e terméknek? Érdekes!
Elemezzük az állításokat és ezek valóság tartamát:
1. Higanytartalom! Valóban tartalmaz higanyt a kompakt fénycső, fényforrásonként 1-2 mg-ot, szemben a közölt 4-5 mg-al. Ez utóbbi mennyiséget a két végén fejelt fénycső tartalmazza. A felhasználható higany mennyiségét szigorú EU szabvány határozza meg. A higany a gázkisülő lámpákban elengedhetetlen, mivel a sugárzás gerjesztése kisnyomású higanygőzben lejátszódó villamos kisülés következménye. Valóban nem szerencsés, ha környezetünkbe kerül e kis mennyiség is, ezért fontos a működésképtelen fényforrásokat visszavinni a boltba újrahasznosítás céljából. A fénycsöveket immár 100 éve használjuk, és eddig nem hallottunk panaszt ezek higanytartalmára vonatkozóan.
2. Közismert, hogy valamennyi elektromos árammal működő készülék elektromágneses sugárzással rendelkezik. Ennek értékét nagyon szigorú EMC szabvány szabályozza. Valamennyi készülékre azonos értéket határoz meg a szabvány, ez vonatkozik a kompakt fénycsövekre is. A mérés 30 cm távolságból történik, ilyen közelségben kell teljesítse a szabványos értéket a takarékos fényforrás. Tehát nem kell félni használatától. Mellesleg a mobil telefon működési elve az elektromágneses sugárzás, ami jelentős. Azt pedig közvetlenül a fejünkhöz lapítjuk használat közben.

3. A kompakt fénycsövek fénye, amennyiben integrált elektronikus előtéttel működik, nem villog bekapcsoláskor, és nem vibrál működés közben! Abban az esetben tapasztalunk villogást és vibrálást, ha ezeket hagyományos előtét működteti. A fénycsövek is adott esetben villognak, vibrálnak (a régi szerelésűek), mint azt már említettem azokat egy évszázada használjuk. Még nem fedeztek fel ennyi idő alatt fénycsövek fénye által okozott megbetegedést. Egyébként a bevásárlóközpontokban, áruházakban is rengeteg takarékos fényforrás működik, még nem hallottunk panaszt a világításukra vonatkozóan. Láthatóan jól érzik magukat ezekben az épületekben az oda betérők.
4. A kékes fény problémája akkor merül fel, ha távol-keletei gyártmányt vásárolunk. Ezek színhőmérséklete akár 6500K is lehet, ami nagyon hideg, kékes fényt jelent. Amennyiben az izzólámpa fényének megfelelőt kedveljük, akkor a 2200-2900 K színhőmérsékletűt vásároljuk. Ezt az információt a doboz tartalmazza további fontos tudnivalókkal együtt: a kapcsolások számát, a higany tartamot, a színvisszaadás mértékét, az élettartamot stb.
A melatonin termelés vonatkozásában elmondható, hogy valójában a nagyon hideg fények gátolják ezt. De ez abban az esetben igaz, ha valaki hosszútávon hideg színhőmérsékletű fényforrás világításánál éjszakázik. Tehát önmagában az a tény, hogy este kompakt fénycsővel világítjuk lakásunkat, még nem okoz alvászavart, illetve nem kerül veszélybe a melatonin hormon termelésünk.
5. Színvisszaadás! Az izzólámpák fényének spektrális eloszlása folytonos. Mivel a halogénlámpa is a hőmérsékleti sugárzók kategóriájába tartózik így ennek is folytonos a fényeloszlása, tehát színvisszaadási indexe 100. A kompakt fénycsövek színvisszaadási indexe 80-90 közötti, ami kétségkívül alacsonyabb, mint az izzóké. Ez az általuk sugárzott fény spektális eloszlásának sávosságából adódik. Tehát a kompakt fénycső fényében nem található meg minden szín, ezért színvisszaadása is gyengébb.
6. Energiatakarékosság! A kompakt fénycsövekkel egyötödnyi villamos energiát fogyasztunk, mint az izzólámpával. Abban az esetben, ha a C energiaosztályba tartozó hálózati feszültségen működő halogénlámpát használunk világításra, 30%-kal fogyasztunk kevesebb villamos energiát, mint az izzó esetén. Tehát a megtakarítás kevésbé számottevő.

7. Vizuális komfortérzet! A kompakt fénycsövek fénye diffúz, azaz szórt, a fénysűrűsége alacsonyabb, mint az izzólámpáé. Tehát, ha ránézünk, kevésbé kápráztat, mint az izzólámpa. A szórt fénynek köszönhetően a környezetünket kevésbé megvilágítottnak érzékeljük, mint az izzóvilágítás esetén, mert nem annyira árnyékos a tér. Mosottabbaknak érzékeljük a fény árnyék átmeneteket, kevésbé látjuk kontrasztosnak a teret, ezáltal az az érzetünk, hogy kevésbé van megvilágítva. Amennyiben megmérjük a megvilágítási szintet, azonos vagy még jobb eredményt kapunk, mint az izzólámpás világításkor. Igaz, érdemes odafigyelni arra is, hogy megfelelő teljesítményű kompakt fénycsőre cseréljük az izzót!

Javasoljuk megtekinteni a Világítástechnikai Társság honlapját, ahol láthatunk egy megtakarítási táblázatot is működési órára lebontva.

Ha valaki kompakt fénycsövet vesz, először mindenképpen szakboltban vegyen és kérje ki az eladó véleményét. Fontos, hogy például 2700K színhőmérsékletűt válasszon és a kompakt fénycső lehetőleg búra alatt/mögött világítson, esztétikai szempontból. Amennyiben eleve burába szerelt (izzó, vagy gömb formájú, akkor bura nélküli lámpatestben is jól nézhet ki.

Nagy János elnök
Világítástechnikai Társság

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-3938/Ketelyek_az_izzocsere_korul