Gombaszüret a pincében

Sok üzletben kaphatók már „instant-gombatömbök”, amelyek saját szüretelés friss gombával kecsegtetnek. Valóban nem lehetetlen ezeknek a termesztése, ám sok tényeznek kell kedvezen alakulnia ahhoz, hogy egy ilyen tömbbl olyan mennyiség gombánk legyen, ami arányban van a hobbitermesztés költségével.

Farönkön, komposzton, vagy forgácson

A gombák termesztésének többfajta módja van: fajonként más táptalaj, termeszt alapanyag és módszer szükséges a gombatermesztéshez, tehát nagyon jól körülhatárolt technológiát kell nagyon pontosan követni. És ami a f nehézséget okozhatja: a gombák számára optimális környezeti értékek (hmérséklet, páratartalom, leveg összetétele stb.) nagyon szk határok között mozognak, és ezek az optimumok a gombák fejldési szakaszaiként változnak.
A gombatermesztésnek két gyakran alkalmazott formája van: a zsákos termesztés (ezzel csiperkét és laskát lehet elállítani, persze más-más módszerrel), és a farönkös-termesztés, amellyel laskagomba nevelhet. A zsákos módszerek az intenzív termesztés kategóriájába sorolhatók, azaz viszonylag rövid id alatt nagy mennyiség gomba termeszthet ilyen módon, míg a farönkön nevelt példányok esetén hosszabb ideig szüretelhetünk gombát, de alkalmanként sokkal kisebb mennyiségben, ezért ezt extenzív módszernek nevezzük.

A gombatermesztés alapjai

Házikerti növények esetén – például zöldségnövényeknél – mindenki eltt ismert a módszer: elször elvetjük a magot, utána az igényeinek megfelelen gondozzuk a növényt. Ha alkalmas rá a faj, akkor palántázhatjuk, ritkább térállásra ültethetjük, némi növényvédelmi munkákat beiktatva a nevelésbe, elbb-utóbb szüretelhetünk.
A gombáknak nincs magja, ivartalan szaporító sejtjeik a spórák, ám a termesztés nem ebbl indul ki. Testüket gombafonalak (micéliumok) alkotják. Az elállítani kívánt gomba szövetének tiszta tenyészetét kémcsben, steril körülmények között táptalajon szaporítják egy ideig, majd egy köztes vivanyag beiktatása után ezt a szövettenyészetet ftt gabonaszemekre oltják. A ftt szemekbl táplálkozik a gomba, és tovább szaporodik. 20-25 °C-on két-három hét alatt elkészül a gombacsíra, amivel elkezdhet a termesztés.
A leggyakrabban termesztett gombák a laskák és a csiperkék mind szaprobionták, azaz korhadéklakók. A laskák még teljesen ép, lebontatlan szerves anyagon termeszthetk, a csiperkék velük szemben már részben lebomlott szerves anyagon nevelhetk.
A termesztés els szakaszában, a gombacsírát elkeverjük a kiválasztott termeszt közegben. Ezt követi az átszövetés idszaka, amikor a gombafonalak elszaporodnak, majd jön a lappangás szakasza, végül pedig az els terméshullám.
Ahhoz, hogy e szakaszok mindegyikében biztosítani tudjuk a gomba életciklusának megfelel hmérsékletet, páratartalmat és a leveg összetételét, komoly termeszt-berendezésekre van szükség. Emiatt a termesztk többsége nagy gombakomposzt elállító cégekkel van kapcsolatban – és leegyszersítve a procedúrát – már micéliummal átsztt zsákos komposztot vásárolnak. Így a gombának csak a termidszakban szükséges környezeti igényeit kell kielégíteni, nem pedig szakaszonként más-más környezeti értékeket tartani a termeszt helyiségben. Természetesen nem csak a már átszövetett alapanyag, hanem gombacsíra is kapható készen, mert ezt laboratóriumi körülmények híján házilag szinte lehetetlen elállítani.

Intenzív termesztés vázlatosan

A laskagombát (Pleurotus fajok) lebontatlan szerves anyagon neveljük intenzív termesztésben, ami jelenthet aprított szalmát, kukoricakórót, vagy faforgácsot. Utóbbinál arra is figyelni kell, hogy milyen fafajból származik az alapanyag, hiszen például a gyantás fenykbl gyjtött forgács alkalmatlan gombatermesztésre, de az akác és a nemes tölgyek forgácsa sem elnyös.
Az alapanyag benedvesítése és a csíra bekeverése után jön a zsákolás. A laskákat oldalt perforált zsákokban kell termeszteni, mivel az átszövetést után ezeken a lyukakon jelennek meg a termtestek. A termtestek megjelenéséig tartó gondozási munkákat itt most nem részletezzük, mivel e fajoknak már többféle nemesített változata ismert, amelyek hmérsékleti igénye 12-25 °C között van. Termesztéskor mindig az adott fajta „használati utasítását” kell pontosan követni.
A csiperkék (Agaricus fajok) legjobb táptalaja a lótrágya alapú komposzt. Szükségmegoldásként használhatunk szintetikus trágyát is, ami baromfitrágyából, mtrágyákból és más szerves eredet, magas nitrogén tartalmú adalékanyagokból áll.
A laskától eltéren nem perforált zsákban, hanem felül nyitott, nem túl magas zsákokban neveljük a csiperkéket, mivel itt a gombafejek a zsák tetején fognak megjelenni. A termesztésbeli különbség oka e két faj életmódjában keresend. Míg a csiperkék a talajon tenyésznek, addig a laskákat farönkökön, fatörzseken találhatjuk meg a természetben – és ezeket a körülményeket utánozzuk a termesztésben is.
A csiperkénél a nedves alapanyagba bekeverjük a gombacsírát, majd itt is az átszövetéssel folytatódik a folyamat. Ekkor a zsákok száját célszer letakarni a párolgás csökkentése miatt, de úgy, hogy az anyag szellzni tudjon. Amikor a komposzt tetején megjelennek a fehér gombafonalak, akkor takaróréteget kell ráhordanunk az alapanyagra, ami mészkpor, homok, vályogtalaj és tzeg keverékébl áll. A takarást követen a környezeti tényezktl függen b egy, vagy szk két hét alatt jelennek meg az els gombák.

Sok munka, rövid tenyészid, gyors megtérülés

A gombatermesztéssel foglalkozók e tevékenység elnyeként említik, hogy a gombáknak intenzív termesztésben rövid a tenyészidejük, azaz az alapanyag beoltásától számított tíz hét múlva már az utolsó szedéssel is végezni lehet. A termés a gombák esetén hullámokban jelentkezik, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiség megjelenése után kicsit pihen a telep, majd újra eljönnek a termtestek. 2-3 hullámnál többet azonban nem éri meg még kisüzemi körülmények között sem megvárni, mert a termés mennyisége hullámonként csökken.
Egy négyzetméteren a zsákos módszerekkel 20 kg gomba termeszthet meg egy 10 hetes ciklus alatt. A helykihasználtság fokozható, ha több emeleten termesztünk, azaz polcokra helyezzük a zsákokat. Öt emelet esetén ez már 100 kg termést jelent ciklusonként, évi 5 ciklussal számolva pedig 500 kg/m2 a hozam. A siker érdekében azonban nagyon komolyan kell venni a gombák igényeit, és a növényvédelmük is problémás, mivel a gombát permetezni nem szabad.
Következ számunkban a laskagombák farönkön végezhet termesztését mutatjuk be, amely már otthoni körülmények között is könnyen megoldható. A farönkös extenzív termesztési módszerrel bár alkalmanként sokkal kevesebb gombát nyerünk – ám ez egy háztartásban éppen elegend – cserébe viszont nem tíz hét alatt terem le a fáradságos munkával beoltott farönk, hanem néhány évig ellát bennünket laskagombával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: gomba, termesztés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...


Agrometeorológia

A meteorológia tudományával leginkább az időjárás jelentések kapcsán találkozunk, hiszen nem árt tudni, vigyünk e magunkkal esernyőt, vagy mennyire fogunk fázni napközben. Számos határ-tudomány...