Díszítések dérbabérokkal

A dérbabér, tudományos néven Skimmia japonica hazája a Japán csapadékos szigetvilág. Az alapfaj egészen Japán északi részétl, Hokkaidótól a déli Tajvanig elfordul. Bokros, laza ágszer cserje. Mérete magasságban is és szélességben is másfél méter körüli, alacsony cserjének számít.

Hajtásai felállóak, simák, kopaszak és hengeresek. Színük haragos-zöld, és csak fokozatosan fásodnak meg barna színt öltve. Levelei örökzöldek, szórt állásúak és brszerek. Alakjuk elliptikus vagy tojásdad, a csúcsnál pedig tompák. Megdörzsölve ersen aromás illatúak. Virágai sszel és télen feltnen sötétvörös színek, tavasz végén májusban, viszont fehér színben nyílnak. Méretük aprók ugyan, de fürtökbe csoportosulva tömött virágzatot képeznek. Termései borsó nagyságúak, és beérve karmazsin-pirosra színezdnek. Tömegesen ültetve, nagyon látványos díszt jelenthetnek.
Igényei miatt csakis üde környezetben marad meg tartósan. Higénye következtében a téli fagyoktól kisebb-nagyobb mértékben károsodhat. Talaja semleges kémhatású, enyhén savanyú laza talaj legyen. A meszes ersen kötött talajt kifejezetten nem viselik el. Vízigénye nem nagy, csak akkora, hogy kiszáradnia nem szabad. A szárazságot is csak kivételesen viselik el.
Az árnyékot vagy a félárnyékot kedveli. Az ers napsütést nem tri, még a téli idkben sem. A párás helyeket viszont annál inkább kedveli, inkább a légszárazságot sínyli meg rendszerint. Öntözéséhez tiszta lágy esvíz vagy lágyított csapvíz szükséges. A kemény öntözvíz klorotikus sárgulást okozhat, minek következtében elveszítheti leveleit. Vízben azért ne álljon. Metszése mindössze a túlntt és a sr részek ritkító levágásából álljon. Legfeljebb a csúnya felkopaszodásakor ajánlott a t közeli visszavágása.
Károsítói leginkább a túl ers napfény és a meszes vagy tápanyagszegény talaj. A vegyszerrel való védekezés, legfeljebb a pajzstetvek ellen válhat szükségessé. Levélfoltosító gombás betegségek ellen viszont réz vagy rézpótló szereket kell alkalmazni, persze a használati utasításnak megfelelen. Szaporítása a bevált magvetésen kívül dugványozással történhet. Ez a nyár végén levágott leveles félfás állapotú dugványokkal nyirkos homokban vagy szaporító tzegben, gyökeresedést serkent hormonporos kezeléssel is elérhet.
Termetes jó formájú példányai nagyon látványosak lehetnek teraszon, erkélyen esetleg ablak ládákban. Kertbe kiültetve, fák, bokrok árnyékvetésébe, idvel örökzöld sznyegszer borítást is adhatnak. A legjobb társnövényeik a csodaszép csarabok, az erikák és a kis virágú árvácskák, amik szintén ez id tájt virágzanak. Esetleg egy-egy díszkáposzta is jól mutathat a társaságukban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: babér, dérbabér

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-408/Diszitesek_derbaberokkal