A pontos furáshoz nélkülözhetetlenek

Asztali fúrógépek

2010-01-04 14:02:57 |

Ha pontos furatokat kell készíteni, akkor a szerszám korrekt megvezetése szükséges. Így ugyanis tized milliméter pontossággal lehet dolgozni, erre pedig a kézben tartott fúrógépek nem képesek, még a legbiztosabb kezű mesterember kezében sem. Némely gyártmány ugyan külön fúróállványban is rögzíthető, ám az ilyen állványok megvezetése nem olyan pontos, mint a stabilan rögzített oszlopos fúrógépeké.

E gépek azonban nemcsak fúrásra használhatók, hiszen a tokmányukba egyéb felületmegmunkáló szerszámok is befoghatók, és ha a gép fordulatszáma, teljesítménye megfelelő, akár az acélnál puhább anyagok marására is alkalmasak, tehát jól kihasználhatók. Beszerzésükkor mindig a várható igényeknek megfelelő típust célszerű választani, mert e szerszámgépek a kidolgozásuk, adottságaik tekintetében eltérőek. Nem túl gyakori használatra a barkács áruházak olcsóbb gépei közül, intenzív használatra azonban a szerszámgép szaküzletek kínálatából érdemes asztali fúrógépet választani, mert az áraik elég eltérőek.

Kialakítások

Az állványos fúrógépek többnyire asztalra, a nagyobbak pedig padlóra rögzíthetők. Ez utóbbiak méretesebb munkadarabok megmunkálására alkalmas ipari gépek. Az asztalra szerelhető oszlopos fúrógépek viszont még a házi barkács műhelyekben sem ritkák és a pontos megmunkálás fontos szerszámai, kisebb terjedelmű munkadarabok megmunkálására alkalmasak. Ezt főként az orsóházat és a motort tartó oszlop magassága és karkinyúlása határozza meg. Az egyszerűbb típusokon a főorsó és az egész meghajtó egység együtt, magán az oszlopon emelhető, süllyeszthető a kívánt mértékben. Főként a kis, precíziós gépeknél gyakori, amit a fúróegység viszonylag csekély súlya indokol, és ezek csak kis terjedelmű munkadarabok megmunkálását teszik lehetővé.
Az intenzívebb használatra készített, nagyobb méretű fúrógépeken ez az egység viszont fixen az oszlop tetejére rögzített. Az orsóra erősített tokmány és a megmunkálási sík közötti távolságot az oszlopon fel-le mozgatható, különálló tárgyasztallal lehet szabályozni. Az oszlopok átmérője 50-60 mm, a magassága pedig 570-700 mm közötti. Ez az alkatrész biztosítja a főorsónak a tárgyasztalhoz viszonyított merőlegességét.
Magát a precízen megvezetett fúróorsót, ennek előtoló mechanizmusát és a meghajtómotort igényesen megmunkált fém öntvényház foglalja magába. A főorsót általában fogasléc segítségével lehet az előtoló kar elforgatásával mozgatni, megvezetését pedig a főorsóba mart ékpályás vezeték biztosítja. Az előtoló kar esetleg többkaros kialakítású is lehet, a főorsót esetenként rugó tolja vissza felső állásába. A főorsó előtolási távolsága általában 50-60 mm, a végére szerelt fogas koszorús tokmányba pedig maximálisan 13 mm-es szárátmérőjű szerszámok foghatók be. A korszerűbb gépeken már a tokmány előtti felhajtható forgácsfogó burkolat szinte alapkövetelmény, míg az egyszerűbb gépeken ez hiányozhat. A tokmány általában csavarmenetes felfogású, de az igényesebb profi gépeken a Morse kúpos tokmányok sem ritkák. A tokmányok többnyire fogas koszorúsak, gyorsbefogásra alkalmas SDS tokmány csak kevés típuson van.
A kis méretű gépeken a meghajtó egységet többnyire a sima oszlopon kézzel kell a megfelelő megmunkálási magasságba állítani. A fel-le mozgatható meghajtó egység horizontálisan oldal irányban is elfordítható, és rögzíthető, sőt, az újabb konstrukciójú gépen az egész hajtómű akár 90 fokig is elforgatható, növelve ezzel a megmunkálási lehetőségeket. Ez a nagyobb, fixen rögzített meghajtó egységű gépeken nem lehetséges.
A mozgatható tárgyasztalok magasságát csak a nagyobb gépeken lehet fogasléc segítségével a kívánt magasságba emelni, süllyeszteni, egyébként beállítását manuálisan emelve és helyzetbe hozva lehet rögzíteni. A géptalp minden esetben öntvény, amely akár szilárdan az asztalra is csavarozható, ám a gép jelentős önsúlya ezt nem feltétlenül teszi szükségessé.

Fordulatszám tartományok

A legtöbb gépen a főorsót és a tokmányába fogott szerszám fordulatszámát több lépcsős ékszíjtárcsák segítségével lehet változtatni. Ehhez a felső burkolatot egyes típusokon minden váltáskor le kell szerelni és a szíj csak ezt követően helyezhető át a megfelelő fokozatra. A korszerűbb gépeket viszont ún. fokozatszíj lemezzel állítható be a kívánt áttételre. Elektronikusan csak ritkán, a kis méretű, precíziós asztali gépek fordulatszáma szabályozható.

Tárgyasztal, mélységhatároló és központosító

Az oszlopos fúrógépeken a tárgyasztal csak a nagyobb méretű gépeken különálló és mozgatható egység, amelyeket az oszlopon oldalirányban horizontálisan teljesen körbe lehet forgatni, illetve a legtöbb gyártmányon szögbe állítva is rögzíthető. Vertikális beállításukat vagy az oszlop mellé erősített fogasléc vagy a tárgyasztal megvezető gyűrűjébe szerelt fogaskerék áttétel segítségével lehet elvégezni. A tárgyasztalon bemarások segítik a gépsatu, vagy egyéb, a munkadarabot lefogó szorítópofa lerögzítését. A gépsatu, bár a megmunkálandó munkadarabok rögzítéséhez alapvetően szükséges, többnyire nem tartozéka a fúrógépeknek, azt külön kell megvásárolni. A gépsatuk rögzítését a talp öntvényen a tárgyasztalhoz hasonló hornyok illetve bemarások könnyítik meg.
A furatok készítésekor esetenként fontos lehet annak mélysége. Ezt a furatmélység határolóval lehet beállítani. Ez többnyire egy a főorsóra erősített menetes szár, amelynek mozgását egy anyával lehet behatárolni. Az ütközőlemez a hajtóműházon kerül elhelyezésre, és erre ütközik fel a szabályozást biztosító anya. A furat pontos helyének beállítását egyes gépeken lézersugár könnyíti meg, ám ez elég ritka szolgáltatás, az egyszerű és olcsó fúrógépeken ezt nem érdemes keresni.

A kiválasztás néhány szempontja

Aki asztali oszlopos fúrógépet szándékozik vásárolni, főként azt mérje fel, hogy milyen terjedelmű munkadarabokat kíván majd megmunkálni. Ezt az oszlopmagasság határozza meg elsődlegesen. A másik fontos jellemzője a gépnek az orsó kinyúlása. Ez még akkor is fontos, ha a munkaasztalt oldalra lehet fordítani. Lényeges még az orsóelőtolás mértéke, ami meghatározza a szerszám süllyeszthetőségét.
Az öt sebességes gépek az általánosak, több fordulatszám variációra csak azoknak van szükségük, akik intenzíven, többféle szerszámmal és precíz megmunkálást igénylő anyagokkal dolgoznak. Fontos szempont lehet még a könnyű, gyors beállítás az előtolás és az asztal magasságának beállításánál. A forgácsfogó burkolat pedig a balesetveszélyt csökkenti munka közben. A meghajtómotor teljesítménye a forgácsolás intenzitásánál lényeges, ám a viszonylag kis teljesítményű motor sem okoz különösebb problémát a fúrógépek használatakor.

1. Asist AE 1945
Teljesítmény: 350 W
Fordulatszám: 12 sebesség, 260-2400 f/p
Oszlopmagasság 700 mm
Fúró: 3-13 mm
Orsóelőtolás: 60 mm
Tokmány: fogaskoszorús, forgácsvédő burkolattal
Asztal szögben elforgatható, fogasléces emelésű

 

2. Güde GTB 16
Teljesítmény: 600 W
Fordulatszám: 5 sebesség, 580-2650 f/p
Oszlopmagasság: 700 mm
Fúró: 13 mm
Orsóelőtolás: 250 mm
Tokmány: kúpos, fogas koszorús, forgácsvédő burkolattal
Lézeres központosítás

3. Graphite oszlopos fúrógép
Teljesítmény: 350 W
Fordulatszám 5 sebesség, 580-2650 f/p
Fúró: max. 13 mm
Orsóelőtolás: 250 mm
Tokmány: fogaskoszorús
Lézeres központosítás

4. Einhell SB 501
Teljesítmény: 500 W
Fordulatszám: 9 fokozat, 280-2350 f/p
Fúró: 3-16 mm
Orsóelőtolás: 50 mm
Tokmány: fogaskoszorús

5. Expert 0202
Teljesítmény: 500 W
Fordulatszám: 280-2350 f/p
Fúró: max. 16 mm
Orsóelőtolás: 55 mm
Oszlopmagasság: 600 mm
Tokmány: fogaskoszorús
A gépsatu tartozék

6. Proxxon TBM 220
Teljesítmény: 85 W
Fordulatszám: 3 sebesség, 1800-8500 f/p
Fúró: max. 10 mm
Orsóelőtolás: 30 mm
Oszlopmagasság: 500 mm
Tokmány: fogaskoszorús+ 6 db szorítóhüvely (patron)
A gépsatu tartozék

7. Promac PTB-16B
Teljesítmény: 450 W
Fordulatszám: 12 fokozat, 210-2580 f/p
Fúró: max. 10 mm
Orsóelőtolás: 60 mm
Tokmány: fogaskoszorús

8. Power Plus asztali fúrógép
Teljesítmény: 350 W
Fordulatszám: 5 fokozat, 520-2620 f/p
Fúró: max. 13 mm
Orsóelőtolás: 52 mm
Oszlopmagasság: 570 mm
Tokmány: fogaskoszorús


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4124/Asztali_fUrogepek