Háztáji gombatermesztés

Farönkön, tuskón viszonylag kis munkaráfordítással hosszú időre biztosíthatjuk a család ellátását laskagombával. A folyamat azonban elég időigényes: ha ősszel már szüretelni szeretnénk a saját termesztés gombánkból, akkor a rönknek való él fát most kell kivágnunk.

Milyen fafajt olthatunk be?

A tömör faanyagon való laskatermesztés során felhasználhatunk alapanyagként rönköt, vagy tuskót. Előbbi használata előnyösebb, hiszen a beoltott farönköket ott helyezhetjük el a kertünkben, ahol éppen nincsenek útban. Ezzel szemben a fatuskók helye adott, hiszen azok ott vannak a portánkon, ahol kivágtuk a fát.
A gombatermő rönkök a kert árnyékos, párás, szélvédett részén kapjanak majd helyet, ott, ahol várhatóan 3-4 évig nem lesznek útban. Ha napos helyre kerül a „házi gombászterületünk”, akkor a rönkök öntözéséről is gondoskodnunk kell majd. Az akác, a nemes tölgyfajták és a fenyőfélék kevésbé alkalmasak laskatermesztésre, és azok a csonthéjas gyümölcsfajok sem jók alapanyagnak, amelyek hajlamosak a mézgásodásra.
Az almafélék és a dió fája viszont kitűnő termeszt-közege a laskagombáknak, de megfelelek még erre a célra a gesztenyék, hársok, juharok, a gyertyán, a szil, a bükk vagy a fűz és a nyárfafélék is. A fűz és nyárfa puhafák lévén könnyebben szövethetők át a gombafonalakkal, de egyben rövidebb ideig is teremnek, mint a keményfán tartott laskatelepek.
A beteg, már kiszáradt, korhadó állapotban lévő fák példányai alkalmatlanok gombatermesztésre. Az egészségesen kivágott, de már kiszáradt fákat áztatás után beolthatjuk ugyan gombacsírával, de az eredmény kétséges lesz. A frissen kivágott fa sem alkalmas egyből gombatermesztésre, hiszen ennek még túl nagy a nedvességtartalma, és „túlzottan egészséges”. A laskafélék a természetben is a már legyengülűben lévő példányokon képesen megtelepedni. A fa kivágását követen a beoltásig várjunk 5-7 hetet, ezalatt a nedvességtartalma az optimális mértékre csökken.
Fentiekből kiderül, hogy a gombák eléggé „ínyencek” a faanyagok terén, sok kívánalmuknak kell megfelelni ahhoz, hogy megfelelően teremjenek majd. Ha kerti gombatermesztésbe szeretnénk fogni, akkor most, februárban érdemes kivágni az áldozatul kiszemelt fát, amit áprilisban, vagy május elején aprítsunk majd fel rönkökre, és oltsunk be. Az átszövetés 3-5 hónapig tart majd, tehát ősszel várható az első termés.

A rönkök beoltása

A rönkök ideális átmérje 30-40 centiméter, magassága ugyanennyi. Az átszövetést pincében, vagy veremben is elvégezhetjük, egymásra rakva a rönköket, közéjük gombacsírát rétegezve, de akkor az átszövetést követen még egyszer mozgatnunk kell ezeket, amikor végleges helyükre kerülnek. Ezért célszerűbb már az oltást is egyből a leendő termőhelyen elvégeznünk.
Egy liternyi gombacsíra 50 kilogramm faanyag beoltására lesz elegendő. A rönknek akkora gödröt ássunk a földbe, hogy csak negyed része álljon ki majd a talajszinthez viszonyítva. A gödör aljára fél centiméternyi vastagságban szórjunk gombacsírát, erre helyezzük rá a rönköt, majd a tetejére ugyanennyi csíra kerüljön. Ezt fedjük le fóliával, majd kupacoljuk fel földdel. A földtöltés és a fólia garantálja, hogy az átszövetés hónapjai alatt nem szárad ki a rönk. A gomba behatolását a faanyagba úgy is segíthetjük, ha előzőleg vastag fúróval lyukakat fúrunk a rönk vágási felületeinél, és ezeket teletömjük csírával.
A tuskó beoltása ugyanígy történik, leszámítva, hogy alá nem tudunk csírát tenni, hiszen gyökereivel még erősen kapaszkodik a talajba. Egyes fafajok tuskói vízhajtásokat képeznek, megpróbálnak újra éledni. Ezeket a hajtásokat távolítsuk el rendszeresen, különben a gomba nem lesz képes megtámadni, átszőni a tuskót.
A gombacsíra vásárlásánál figyeljünk a fajtákra. A kési típusok minden évben csak kés ősszel teremnek, évente 2-3 terméshullám várható el ezektől. A nyári fajták már tavasszal teremni kezdenek, és nyáron nagyobb esőzéseket és lehűlést követen szintén szüretelhetünk róluk.

Amikor megkezdődhet a szüret

Tavaszi oltás esetén, augusztus végén, (őszi esetén, tavasszal) szedjük le a földet a rönkökről, és távolítsuk el a fóliát. A rönkökön és belsejükben kellemes illatú micélium-szövedéknek kell képződnie ekkorra. Ha nem helyben oltottuk a rönköket, hanem veremben, pincében összerakva, akkor ilyenkor áshatjuk le a földbe őket a kiválasztott termőhelyükön.
A legtöbb gombát a második év szén szüretelhetjük, a termésmennyiség pedig a rönkök tömegének a 15-25 százaléka lesz, a teljes termesztés ideje alatt. Ha a termőre fordulás várható időszakában (ami fajtafüggő) száraz lenne az időjárás, akkor öntözzük meg a rönköket.
A terület gyomosodása optimálisan párás mikroklímát teremt a laskáknak, ám a gombaszúnyogoknak is kedvez élőhelyéül szolgálnak a gyomok, tehát a párás környezetet inkább mesterséges árnyékolással oldjuk meg, mint a gyomok segítségével.
A rönkök közé szórhatunk szalmát, levágott és megszárított fűkaszálékot, vagy be is füvesíthetjük a területet. Ez azért is előnyös, mert a termések mindig ess időben jelennek majd meg, és az esőcseppek ilyen talajborítás mellett nem tudják a gomba lemezei közé felcsapni a sarat.
A laskákat akkor szedhetjük, ha a kalapjuk már kiterült, ám a peremei még befelé, a lemezei felé pöndörödnek. Amikor a széle is kiegyenesedett már, esetleg tölcséresedni kezdett a gomba, akkor már elöregedett a laskacsokor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: gomba, termesztés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-427/Haztaji_gombatermesztes