Hogy jobban járjunk

Alkutechnikák

2010-02-21 23:31:33 | Módosítva: 2014-02-11 12:04:56

Egy szerelés, vagy egy nagyobb építőipari kivitelezés kapcsán nem mindegy, hogy mennyire kell a pénztárcánkba nyúlni. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amikkel a költségeket érdemes megpróbálni csökkenteni. Az esetek többségében ez valószínűleg sikerülni fog.

Minek, mi az ára?

A mesteremberek, szolgáltatók általában tisztában vannak a versenytársaik áraival, így tudják, hogy mennyit ér az általuk elvégzendő munka. Ám lehet, hogy ennél jóval többet, ám olykor jóval kevesebbet kérnek. Az első szabály, hogy kis munka esetén is, mielőtt nekikezd a szerelő, kérdezzük meg, hogy mennyibe kerül majd. Rossz módszer, ha a szomszédasszony által ajánlott olcsó szerelőt hívjuk ki, és nem kérünk előre árajánlatot, mert a munka elvégzése után már annyit kér, amennyit nem szégyell, hiszen megállapodni előre kell!
Az árképzés sokféle lehet. Van mester, aki kimegy, fejben összeadja a tényleges árat, de 30-100 százalékot rátesz, ha úgy látja, hogy a megrendelő "elbírja az összeget", kifizeti majd. Nem célszerű ezért aranyakkal felékszerezve, hivalkodóan tárgyalni a szolgáltatókkal, mert ha azt látja, hogy "jól megy a szekér", akkor vastagabban fog majd a ceruzája is árképzéskor. Nagyon fontos, hogy az alku folyamán pontosan és tételesen rögzítsük; mik a feladatok, és azoknak mi az ára. Az árajánlat írásban is rögzítve legyen, mert az emlékezet később megcsalhat. A gondos, tételes árajánlat a megrendelőt és a kivitelezőt is védi.

Az egyik mesterember típus mond egy árat, és azt a felére is le lehet alkudni, de hát ő így próbálkozik. A másik korrekt árat mond, ám ebből már nem nagyon enged, hiszen akkor nem maradna haszna. Olyan is van, hogy valaki áron alul vállal munkát. Ha éppen nincs más abban az időszakban, akkor ez a talált pénz esete, mindenképp meg akarja fogni az ügyfelet, ezért alacsony árat mond.

Az ár szubjektív

Az ország olyan területein, ahol nagyobb a munkanélküliség, kisebb a gazdasági aktivitás alacsonyabbak az árak, és jobban lehet alkudni. Itt a mesterek tudják, hogy az embereknek kevesebb a pénze, nekik több a konkurenciájuk, ezért ha meg akarnak élni, és megbízásokat szeretnének elnyerni, alacsonyabb árakkal kell dolgozniuk. Ahol kevés az adott szakmában a mester, és akik dolgoznak, azok tele vannak munkával, ott ez a tény magasabb árat vonz magával.

Általában mindenki helyszíni felmérés alapján készít árkalkulációt. Azonban egy irányárat órára, négyzetméterre, folyóméterre stb., valamint kiszállási díjra, már telefonon is megkérdezhetünk. Ha ugyanis mond valami irányárat látatlanban, attól jelentősen már személyesen sem térhet el. Tegyük föl, hogy a villanegyedbe vagy egy újonnan épült lakóparki övezetbe hívjuk ki a mestert, ahol minden csillog-villog, ott ő is észreveszi a jómódot, és magasabb árat ad. De ha már előre megkérdeztünk néhány irányárat, akkor kénytelen azon az értéksávon maradni a teljes kalkuláció elkészítésekor.

Kérjünk több ajánlatot!

Érdemes ismerőseinktől is véleményt kérni olyan mesterekről, akik náluk is dolgoztak, hiszen az ár nem minden. Lehet, hogy valaki olcsó árat mond, de hanyag munkát végez, amivel nem járunk jól, hisz jobb lett volna egy kicsit drágább, de jól dolgozó brigádot, vagy mestert választani.

Ha jó árat kapunk is, kérjünk legalább 3-4 ajánlatot. Az első tárgyalásnál valószínűleg látszik majd rajtunk, ha nem értünk a dologhoz, esetleg nem tudjuk mi az élzáró, a dübel, és milyen rétegekkel, műveleti sorrenddel kell mondjuk egy mázolást szakszerűen elvégezni.
Ha hozzá-nemértésünket látja a mester, és kevésbé korrekt, kihasználhatja ezt. Esetleg olyan műveleteket is felszámol, amiket el sem kell végezni, vagy magasabb árat mond alapanyagokra. A második, harmadik ajánlattevő már látni fogja, hogy járatosak vagyunk a témában, így inkább tekint egyenrangú félnek a tárgyalásban, mint ha fogalmunk sincs a munka időigényéről és szakmai részleteiről.
Ajánlatkéréskor érdemes elsütni a "lesz itt még pár dolog fél év múlva is..." szlogent, hiszen, ha felsoroljuk, hogy mi mindent szeretnénk még megcsináltatni a későbbiekben, akkor a szolgáltató látja, hogy itt hosszabb távú együttműködésről, és így több pénzről lehet szó; engedékenyebb lesz az árban.

Á, nem sürgős!

A számla nélküli, "fekete" munkavállalás napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Ha valaki számlát kér egy mestertől az általában már rossz szemmel néz vissza rá. Nem csoda, hiszen a számlának a 25 százaléka az ÁFA, amit be kell fizetnie az államnak, és akkor még a legalább 20 százalék körüli személyi jövedelemadóról nem is beszéltünk. Szóval, ha valaki számla nélkül dolgozik, körülbelül 30-40 százalékkal olcsóbb árat adhat. Az ilyen munka után azonban a garancia gyakorlatilag érvényesíthetetlen, a feketén kifizetett szolgáltatót soha nem érjük utol, ha gond van. Nem beszélve arról, hogy ez adócsalás, amibe ha belemegyünk, mi is bűnrészesek leszünk. Más módon pedig azért fizetünk az elvárhatónál lényegesen több adót, mert egyeseknek segítséget nyújtunk az adóelkerüléshez.
Jó alkualapnak szokott bizonyulni, ha már az elején azt mondjuk a mesternek; az adott munka elvégzése nem sürgős, ütemezze akkorra, amikor nincs más munkája, cserébe pedig vállalja olcsóbban. Így mindenki jól jár: mi olcsóbban jutunk a szolgáltatáshoz, a mester pedig, amikor nem tud máshol munkát vállalni, akkor sincs munka nélkül, hiszen van egy ilyen "joker" helye, ahol akkor kezd, amikor akar, ideje van rá.
Miután a mesterünk értésére adtuk, hogy több árajánlat van a birtokunkban - még akkor is, ha nincs - kérjük meg, hogy egyből a legalacsonyabb árat mondja, amiért hajlandó elvállalni, különben nem tudjuk a többiek "végső, legalacsonyabb" árával összehasonlítani, és így esélye sem lesz.
Ha egy mester elmegy helyszíni felmérésre, akkor valószínűleg érdekli a munka, és nem szívesen hagyná kárba veszni a felmérés alatt nálunk töltött időt sem, tehát ezt is tartsuk szem előtt.
Vicces, de hatásos lépés lehet a "mennyit enged a feléből?" szöveg, hiszen ebből egyből láthatja tárgyalópartnerünk, hogy itt nem lesz egyszerű dolga: nem az lesz a felállás, hogy ő mond egy összeget, mi meg fizetünk.

Miután megszületett az alku

Amennyiben sikerült egy jó árat kialkudjunk, célszerű, ha a családból valaki folyamatosan otthon tartózkodik a munkavégzés alatt. Ezt persze a mesterek többsége nem szereti, de nem baj. Minden ember más, így a szerelők, iparosok között is vannak (szerencsére többségben) becsületesek és lazább felfogású alakok is. Ha utóbbi típussal sikerült megállapodni - amit előre nem tudhatunk - előfordulhat, hogy bizonyos - kevésbé látványos - munkafolyamatok kimaradnak. Egy mázolt felületen utólag már nem látjuk, hogy egy, vagy két réteg alapozó lett alátéve, de a meszelt fal alá sem látunk be, hogy a kifizetett mélyalapozó fel lett e kenve. Ha nem is értünk a dologhoz, csak érdeklődő arccal néha rápillantunk a munkájukra, már megelőzhetjük az ilyen trükköket.
Az alapanyagokat sokszor célszerű nekünk beszereznünk, és csak a munkadíjra megállapodást kötnünk. Hiszen így olyan anyagok lesznek felhasználva, olyan árfekvésűek- és minőségűek, amilyet mi választunk.
Végül - az ördög nem alszik - érdemes megszámolni, hogy a felhasznált üres, és megmaradt zsákok, festékesdobozok stb. összege egyezik-e az általunk vásárolt mennyiséggel. Egy-egy doboz festék is több ezer forint, és volt már rá példa, hogy valaki annak reményében enged az árból, hogy majd az anyagokból lecsippente és hazahordva visszaszerzi az árból lealkudott részt, természetben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: alku, érték, olcsó

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4380/Alkutechnikak